Hyppää sisältöön

Lääketieteen Nobel-palkinto kolmelle solututkijalle, tuloksilla merkitystä jokaisen ihmisen elämässä

Nobeleita myönnetään tänä vuonna poikkeuksellisesti seitsemän, myös skandaalin takia lykkääntynyt viime vuoden kirjallisuuspalkinto.

Nobelin lääketieteen palkinnon voittaja ilmoitetaan
Nobelin lääketieteen palkinnon voittaja ilmoitetaan
Anniina Wallius

Syksyn perinteinen Nobel-viikko on alkanut lääketieteen palkinnon saajien julkistamisella Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa.

Voittajia ovat Gregg Semenza, Sir Peter Ratcliffe ja William Kaelin ansioistaan solujen perustutkimuksessa. He ovat tutkineet, miten solut havaitsevat käytettävissään olevan hapen määrän ja reagoivat siihen.

Solujen on kyettävä jatkamaan toimintaansa, vaikka niiden saama happi vähenisi olennaisesti. Semenza, Ratcliffe ja Kaelin ovat tutkimuksissaan selvittäneet, miten nämä reaktiot tapahtuvat.

Happi on välttämätöntä, jotta ihmisten ja muiden eläinten nauttima ravinto muuttuu käyttökelpoiseksi energiaksi. Se on tiedetty kauan, mutta solujen sopeutuminen erilaisiin happitasoihin on ollut arvoitus.

Semenza, Ratcliffe ja Kaelin tunnistivat tutkimuksissaan molekyylitoiminnan, joka säätele geenien aktiivisuutta erilaisissa happiolosuhteissa.

Häiriintyneillä reaktioilla on vaikutusta monien sairauksien syntyyn, anemiasta sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin ja syöpiin. Solujen saama happi on olennaista myös muun muassa siinä, miten sikiö kehittyy raskauden aikana, miten liikunta vaikuttaa lihassoluihin ja miten haavat paranevat.

Nobel-raati mainitsi perusteluissaan myös, että solujen kyky sopeutua vaihteleviin happitasoihin on keskeinen syy siihen, että eläinkunta on kyennyt asuttamaan hyvin erilaisia ympäristöjä. Ilman tätä taitoa eläminen korkeissa ilmanaloissa olisi mahdotonta.

Koko palkintoperustelu on luettavissa Nobel-säätiön sivulta (siirryt toiseen palveluun) ruotsiksi tai englanniksi.

Semenza ja Kaelin ovat yhdysvaltalaisia, Ratcliffe britti. Yhdeksän miljoonan Ruotsin kruunun oli runsaan 830 000 euron voittosumma jaetaan tasan heidän keskensä.

Tässä Twitter-viestissä hymyilevä Ratcliffe on juuri kuullut voitostaan:

Kirjallisuuspalkintoja poikkeuksellisesti kaksi

Nobel-viikko jatkuu tiistaina fysiikan palkinnolla. Keskiviikkona on vuorossa kemia ja torstaina kirjallisuus. Viikko huipentuu perjantaina Oslossa julkistettavaan rauhanpalkintoon. Ensi maanantaina joukko täydentyy vielä taloustieteen palkinnolla.

Kirjallisuuspalkinnon saajia on tänä vuonna kaksi, sillä viime vuonna palkintoa lykättiin Ruotsin akatemiassa kehkeytyneen skandaalin vuoksi.

Nobel-raati päätti, ettei sen luottamus riittänyt palkittavan valintaan, kun seksuaalisesta ahdistelusta syntynyt kohu ja sen huono hoito olivat johtaneet kahdeksan jäsenen eroon akatemiasta.

Säätiö rahoittaa, raadit valitsevat

Nobel-palkinnot rahoittaa säätiö, jonka dynamiitin keksimisellä rikastunut, vuonna 1896 kuollut ruotsalainen kemisti-insinööri Alfred Nobel perusti testamentissaan.

Kunkin palkinnon arvo on nykyisin yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua eli runsaat 830 000 euroa. Jos voittajia on useita, summa jaetaan heidän keskensä.

Palkintojen saajia ei valitse säätiö, vaan Karoliininen instituutti, Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia, Ruotsin akatemia ja Norjan Nobel-komitea.

Taloustieteen palkinto on nimellisesti Nobel, mutta sen antaa Ruotsin keskuspankki.

Suosittelemme sinulle