Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Haluatko tietää, mitä kansanedustajasi on saanut aikaan? Ylen robottijournalisti Voitto raportoi edustajasi toimista kuukausittain

Robottijournalisti Voitto tiivistää kuukausittaiseen uutiskirjeeseen tärkeimmät tiedot kansanedustajasi työskentelystä.

Vallan vahtibotti Voitto seuraa jokaista uutta kansanedustajaa kuukausittaisella uutiskirjeellä.
Vallan vahtibotti Voitto seuraa jokaista kansanedustajaa kuukausittaisella uutiskirjeellä. Kuva: Freepik / Teemu Kiviniemi
Anni Härkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskuntaa valvoo miljoonien silmäparien lisäksi yksi robotti. Ylen robottijournalisti Voitto seuraa kansanedustajia kerran kuukaudessa sähköpostiisi lähetettävällä uutiskirjeellä.

Voitto koostaa jokaisesta kansanedustajasta yksilöllisen kirjeen, johon on tiivistetty kuluneen kuukauden tärkeimmät tiedot edustajan työskentelystä.

Seuraavan kerran tiistaina lähetettävää uutiskirjettä on paranneltu aiemmasta: nyt se tarjoaa kansanedustajasi vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin ja aiempaa tarkempaa tietoa kansanedustajan osallistumisesta valiokuntien kokouksiin ja täysistuntoihin.

Miten uutiskirje tilataan?

Voit tilata uutiskirjeen täältä. Jatkossa kirje lähetetään kerran kuukaudessa.

Kirjeen tilaamista varten tarvitset Yle Tunnuksen. Voit halutessasi tilata yhden, muutaman tai vaikka kaikkien kansanedustajien uutiskirjeet. Kirjeen voit perua ja tilata uudestaan milloin tahansa.

Mitä uutiskirje sisältää?

Kirjeessä pääset lukemaan viimeiset kansanedustajaasi koskevat tuoreimmat uutiset ja seuraamaan tämän poissa- ja läsnäoloa eduskunnan täysistunnoissa ja valiokuntien kokouksissa. Lisäksi kysymme joka kuukausi kansanedustajilta heidän kantaansa sekä valtakunnallisiin että kunkin kansanedustajan vaalipiiriä koskeviin kysymyksiin.

Esimerkkikuva kansanedustajakirjeen sisällöstä.
Esimerkkikuva kansanedustajakirjeen sisällöstä. Kuva: Juha Kiiskinen / Yle News Lab

Lue myös: Ylen kysely: Kansanedustajat pitäisivät koko Suomen asuttuna, osa pitää taistelua turhana – "Jaloa, mutta mahdotonta"

Mistä Voitto-robotti kerää tietonsa?

Voitto kerää kansanedustajien työtä koskevat tiedot eduskunnan sivuilta. Kansanedustajia käsittelevät uutiset Voitto hakee Yle Uutisten verkkosisällöistä ja mielipidekyselyt kerätään ainakin aluksi ihmistoimittajien voimin.

Miksi Yle haluaa vahtia kansanedustajia?

Pyrimme kokeilulla luomaan mahdollisimman hyvän työkalun eduskuntatyön seuraamiseen. Ihmisvoimin jokaisen kansanedustajan työn kirjaaminen ei olisi järkevää ajankäyttöä, mutta robottijournalistilta tietojen kerääminen 200:lta edustajalta onnistuu sekunneissa.

Esimerkkikuva kansanedustajakirjeen sisällöstä.
Esimerkkikuva kansanedustajakirjeen sisällöstä. Kuva: Juha Kiiskinen / Yle News Lab

Haluaisin ilmoittaa virheestä kirjeessä tai minulla on kehitysehdotus. Keneen voin olla yhteydessä?

Vallan vahtibotti Voitto on edelleen kehitysvaiheessa ja siinä saattaa esiintyä virheitä. Uutiskirjettä parannellaan jatkuvasti käyttäjiltä saadun palautteen mukaan. Voit kertoa sisältöehdotuksiasi uutiskirjeestä jutun alla olevassa kommenttikentässä.

Toistaiseksi uuden tilaajan ei ole mahdollista saada jo aiemmin julkaistuja uutiskirjeitä sähköpostiinsa, vaan tilaus alkaa tilausajankohtaa seuraavasta kansanedustajakirjeestä. Jotta pääset näkemään edustajasi työn tulokset tuoreeltaan, kannattaa kirje tilata nyt: seuraava uutiskirje lähetetään tilaajille tiistaina.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan palvelua ja otamme innolla vastaan ajatuksiasi ja kehitysideoitasi. Voit kertoa kehitysehdotuksiasi uutiskirjeestä kommenttikentässä. Keskustelu on auki maanantaina kello 22 saakka.

Suosittelemme