Hyppää sisältöön

Suomen MM-kisojen keihäskatastrofilta pelastanut Etelätalo yllätti konkarivalmentajansa: "Lassi rakensi sellaisen trillerin, joka meinasi pysäyttää sydämen"

Leo Pusa myönsi, että ei odottanut Lassi Etelätalon olevan MM-keihäsfinaalin neljäs.

Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalo yllätti monet sijoittumalla MM-keihäsfinaalissa neljänneksi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jonne Niemeläinen

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalon valmentaja Leo Pusa seurasi sunnuntai-illan keihäsfinaalia omalta kotisohvaltaan. Etelätalo sijoittui finaalissa neljänneksi tuloksella 82,49. Olympiakultaa heittäneiden Tapio Korjuksen ja Heli Rantasen valmentajana meritoitunut Pusa oli mielissään, kun Etelätalo pystyi finaalissa säilyttämään tasonsa.

– Se oli hyvä suoritus. Hän otti koneesta irti sen, mikä oli mahdollista. Lassi rakensi sellaisen trillerin, joka meinasi pysäyttää sydämen, kun hän aloitti niin vaatimattomasti. Olin kuitenkin luottavainen, että hän pystyy sen 80 metriä heittämään. Oli kuitenkin yllätys, että tuloksella 82,49 oltiin neljänsiä MM-finaalissa, puhelimitse tavoitettu Pusa kertoi.

Etelätalo heitti finaalin parhaan kaarensa vasta kolmannella kierroksella. Ensimmäisellä kierroksella hän kiskaisi vain 72 metriä ja toisella 77,92. Koko finaalin tulostaso jäi vaatimattomaksi, kun kilpailun voitti yllätysnimi, Grenadan Anderson Peters tuloksella 86,89. Hopeaa nappasi kisassa loukkaantunut Viron Magnus Kirt (86,21) ja pronssia Saksan Johannes Vetter (85,37).

– Tiedossa oli, että kilpailun taso ei tule olemaan sama kuin karsinnassa, koska karsinnat ja kisa heitettiin perättäisinä päivinä. Se joka ymmärtää keihäänheitosta jotain, ymmärtää millainen merkitys sillä on. Kyllä sieltä yllätysvoittaja nousi, ja saksalaisten kone yskähti aika pahasti, Pusa kommentoi keihäsfinaalin tuloksia.

"En voinut kuvitella, että hän olisi neljäs"

Etelätalo oli viimeinen heittäjä ja ainoa suomalainen, joka selviytyi karsinnoista finaaliin. Loppukilpailuun 31-vuotias Etelätalo kiskaisi viimeisellä yrityksellään, joka kantoi 82,26.

– Kun katsotaan karsintatuloksia, niin ei tainnut olla ketään muuta kuin Etelätalo, joka näin paransi tulostaan, selvästi ylpeä Pusa ihasteli suojattinsa suoritusta.

Pusa ei ennen finaalia uskonut, että Etelätalo voisi olla MM-areenalla neljäs.

– En voinut kuvitella, että hän olisi neljäs. En uskonut, että hän saisi koneesta niin paljon irti koska heitettiin peräkkäisinä päivinä. Keskustelin hänen kanssaan karsinnan jälkeen ja tiesin, että hänen jalkansa olivat väsyneet, keihäänheittäjänä 1960- ja 1970-luvuilla kilpaillut Pusa tunnusti.

Antti Ruuskanen ja Oliver Helander karsiutuivat keihäsfinaalista. Pusan mukaan Ruuskasen suoritusta verottivat loukkaantuminen ja Helander on vielä kokematon arvokisakävijä.

– Antilla varmaan näkyi varmasti kilpailemattomuus. Hän ei ole varmaan harjoituksissakaan kovin montaa kovaa paiskaisua pystynyt tekemään.

– Oliverilla ei ole niin hirveästi heittotaustaa keihäänheitosta. Hänen heitot ailahtelevat vielä jonkin verran. Vaikka harjoitukset ovat sujuneet hyvin, on kova paikka, kun tuollaisessa paineellisessa tilassa ensimmäinen heitto ei onnistu ja on enää kaksi heittoa jäljellä. Oliver on varmasti paljon parempi heittäjä, mitä tuo karsintojen 80-metrinen oli. Nämä on kovia ja opettavaisia kouluja, Pusa analysoi.

Leo Pusa
Leo Pusa on valmentanut Lassi Etelätaloa vuodesta 2014 lähtien. Kuva: Hannu Jukola / SUL arkisto

Pusan suojatti Etelätalo osallistui Dohassa uransa toiseen aikuisten arvokisafinaaliin. Edellinen löytyy viiden vuoden takaa, kun suomalaisheittäjä sijoittui neljänneksi Zürichin EM-kisoissa. Viime vuosina Etelätalo on kamppaillut erilaisten vammojen ja loukkaantumisten kanssa.

Kisan jälkeen Etelätalo siirsi katseet jo Tokioon, ja uskoi Yle Urheilun haastattelussa taloudellisen tuenkin parantuvan. Neljännestä sijasta IAAF maksaa noin 13 700 euroa palkintorahaa (siirryt toiseen palveluun) ja osakkeet nousivat myös urheilija-apurahojen suhteen. Tokion olympiakisoihin on enää kymmenen kuukautta.

Pusa pyrkii Etelätalon kanssa nyt siihen tilanteeseen, että muut haastaisivat Etelätalon Tokiossa.

– Lassille tulee nyt pieni frisbeenheittotauko ja sen jälkeen hänellä alkaa valmistautuminen kohti ensi kesää. Teemme Lassin kanssa nyt töitä sen eteen, jotta hän olisi Suomen ykköskeihäänheittäjä myös Tokiossa, iloinen Pusa sanoo.

– Ensi kesä on vielä pienen porukan harteilla, kun ajatellaan Tokion olympiakisoja ja Pariisin EM-kisoja. Nyt pitää tukea täysillä niitä tiimejä, joilla on mahdollisuus menestyä.

Lue myös:

Jälkihiessä niputettiin suomalaisten Dohan MM-kisat: "Ei tämä kauhean aurinkoiselta näytä"

"Mieluummin urheilisin jossain muualla" – Dohan MM-kisoissa ilmeni vakavia ongelmia, näin IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen vastaa kritiikkiin

Suomalaisurheilijat onnistuivat Dohan MM-kisoissa kohtuullisesti – nykyisiä huippulupauksia ei saa enää hukata, jotta menestystä tulee tulevaisuudessa

Perättäisillä kisapäivillä kallis hinta? Keihäänheiton lajivalmentaja ei usko Kirtin kuntoutuvan Tokion olympialaisiin MM-kisojen vammasta

Saksalaistähti Johannes Vetter kertoi keihäsfinaalin jälkeen suuresta surustaan: äiti kuoli viime marraskuussa, taistellut masennusta vastaan

Kauden kärkimiehen Kirtin MM-finaalille hirvittävä loppu: jäi makaamaan viidennen heiton jälkeen viivalle olkapäätään pidellen – vietiin paareilla pois

Etelätalo täräytti taas tiukassa paikassa kisan parhaan kaarensa – MM-neloseksi jääminen ei kaivellut: "Tänään en olisi pystynyt parempaan"

Suosittelemme sinulle