Hyppää sisältöön

Syyrian kurdit varoittavat Turkin hyökkäyksen vaaroista: Isis-vankien ja al-Holin vartiointiin ei riitä sotilaita, jos Turkki iskee kurdialueelle

Syyrian kurdien käsissä on tuhansia Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään.

SDF-joukkojen sotilas kävelee tuhottujen Isisin käyttämien ajoneuvojen ohi Pohjois-Syyriassa. Kuva: Ahmedi Mardnli / EPA
Tom Kankkonen

Valkoisen talon ilmoitus, jonka mukaan Turkki pian hyökkää Pohjois-Syyrian kurdialueelle on saanut tyrmistyneen vastaanoton kurdien parissa. Yhdysvallat ilmoitti myös, että yhdysvaltalaisjoukot vetäytyvät Turkin hyökkäyksen alta. Kurdien johtamat SDF-joukot ovat Syyriassa olleet Yhdysvaltain tärkein liittolainen taistelussa ääriliike Isisiä vastaan.

Turkin mielestä Syyrian kurdijoukot ovat terroristeja, eli Turkissa aseellista taistelua käyvän Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n jatke.

Pohjois-Syyriassa toimivan Hawar-uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun)mukaan Yhdysvaltain joukot ovat poistuneet ainakin yhdestä tukikohdasta rajan pinnassa. Koillis-Syyriaa valvovat kurdijohtoiset SDF-joukot kertovat myös, että Yhdysvaltain joukot ovat vetäytymässä.

Pohjois-Syyrian kurdialueella valtaa pitävä PYD-puolue totesi Twitter-tilillään, että maailma hylkää nyt kurdit Isisin tukijoiden käsiin, vaikka kurdijoukot ovat menettäneet yli 11 000 ihmistä kamppailussa Isisiä vastaan.

Isis-vankien ja Al-Holin kohtalo epäselvä

Kurdialueen vankiloissa on yli tuhat ulkomaalaista Isis-taistelijaa. Joidenkin lähteiden mukaan luvut ovat huomattavasti suurempia.

Lisäksi taistelijoiden perheenjäseniä on kurdien valvomassa Al-Holin leirissä ja muutamassa muussa pienemmässä leirissä.

Syyrian kurdihallinnon ulkosuhteista vastaavan Abdulkarim Omarin mukaan yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytyminen rajalta johtaa katastrofiin. Kurdijoukot joutuvat keskittymään rajan puolustamiseen, eikä joukkoja riitä vankiloiden tai al-Holin valvontaan.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kurdijohtoisten SDF-joukkojen mukaan vaarana on, että Isisin jäljellä olevat solut voivat yrittää hyödyntää tilannetta vapauttaakseen vangittuja Isis-taistelijoita. On myös mahdollista, että leirit, joissa perheenjäseniä pidetään, siirtyvät Isisin valvontaan, varoitetaan SDF-joukkojen tiedotteessa.

Joukkojen tiedottaja Mustafa Bali ilmoitti Twitterissä, että kurdit aikovat taistella koko raja-alueella, jos Turkki hyökkää.

Katkeruutta on herättänyt se, että Yhdysvaltain joukot suostuttelivat kurdeja purkamaan Turkin vastaisen rajan linnoitteita. Puolustusasemat purettiin osana ratkaisua, jossa Yhdysvallat ja Turkki sopivat aiemmin syksyllä yhteisistä partioista raja-alueella.

Turkki haluaa raivata tilaa palautettaville pakolaisille

Sopu ei riittänyt Turkille, joka haluaa perustaa kurdialueelle laajan turvavyöhykkeen jopa noin 30 kilometrin syvyydelle rajasta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaisi siirtää ainakin osan Turkissa olevista syyrialaispakolaisista turvavyöhykkeelle.

Suunitelma on herättänyt ihmetystä, koska suurin osa Turkkiin tulleista pakolaisista on arabeja muualta Syyriasta, kun taas Koillis-Syyrian väestö on suureksi osaksi kurdeja.

Turkin on väitetty pyrkivän puhdistamaan raja-alue kurdeista ja asuttamaan tilalle arabeja, joita se ei pidä uhkana.

Lue lisää:

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Suosittelemme sinulle