Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Urheiluliitossa on opittu virheistä – huippulahjakkaisiin nuoriin kaavaillaan 200 000 euron lisäpanostusta

Suomalainen yleisurheilu ei juhlinut Dohan MM-kisoissa. Urheiluliitossa ollaankin nyt valmiita panostamaan nuoriin, huippulahjakkaisiin urheilijoihin.

Alisa Vainio
Alisa Vainio oli 21-vuotiaana Suomen MM-joukkueen nuorimpia urheilijoita. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen yleisurheilussa ei jäädä surkuttelemaan Dohan MM-saalista. SUL:n puheenjohtaja Sami Itani kertoi Yle Urheilulle odottavansa Suomen palaavan mitalimaaksi viimeistään ensi kesänä EM-kisoissa Pariisissa.

Erityisesti nuorten valmennukseen satsataan lisää rahaa.

– Olemme onnellisessa semassa, että meillä on paljon massaa, 19–22-vuotiaita huippulahjakkaita urheilijoita. Emme ole pystyneet nostamaan heitä 2000-luvulla huipulle, Itani myönsi.

– Olemme oppineet virheistämme, ja esimerkiksi lanseeraamme kuukauden päästä supertalenttiohjelman, johon on kaavailtu 200 000 euroa lisärahaa ensi vuodelle. Se ei ole pois muualta. Kyllä me laitamme paljon paukkuja valmennukseen.

Vaikka Suomen joukkue ei täysin romahtanut Dohassa, ei Itani ollut tyytyväinen tulokseen. Parhaaksi jäi Lassi Etelätalon neljäs sija keihään MM-finaalissa.

– Isossa kuvassa puheenjohtaja ei voi koskaan olla tyytyväinen, jos jäämme ilman mitaleja, kuten nyt jäimme, mutta joukkueen esitykseen olen kaikesta huolimatta tyytyväinen. Ei tullut venymisiä, muttei myöskään suuria romahtamisia.

Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalon neljäs sija oli Suomen joukkueen paras sijoitus Dohan MM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Mitalitavoitteet osuvat jo ensi kesän kisoihin.

– Tokion kisat voivat tulla liian aikaisin, mutta jos puhutaan Euroopan tasosta, niin meidän pitää saada mitaleja jo ensi vuonna. Uskon siihen hyvin vahvasti. Vaikka eurooppalainen yleisurheilu on ahtaalla globaaleissa kilpailuissa, niin pystymme nousemaan mitalikantaan.

Suomen huipuilla oli vaikeuksia ajoittaa kuntoaan kesän jälkeen Dohan MM-kisoihin syys-lokakuulle. Ensi kesänä edessä ovat Tokion olympiakisat ja Pariisin EM-kisat, mutta Itani pitää kuntopiikin hakemista kahteen arvokisareissuun jopa helpompana.

– Tokion ja Pariisin EM-kisojen välissä on vain kolme viikkoa. Ja Kalevan kisatkin osuvat vielä siihen väliin, joten ei pitäisi olla kunnon ajoituksessa näin paljon haasteita.

Lisäksi Suomen joukkue sai Dohassa paljon oppia, kuinka valmistaudutaan kuumissa sääoloissa kilpailtaviin arvokisoihin.

– Tokiossa on ensi vuonna aika samantapaiset sääolosuhteet kuin Dohassa. Valmennusorganisaatio on kerännyt Kari Niemi-Nikkolan johdolla paljon dataa ensi vuodelle. Valmistava leiri voidaan tehdä hieman eri tavalla, niin ei tule niitä vatsapöpöjä, kuten joillakin urheilijoilla nyt oli, Itani päätti.

Lue myös:

Suomen MM-kisojen keihäskatastrofilta pelastanut Etelätalo yllätti konkarivalmentajansa: "Lassi rakensi sellaisen trillerin, joka meinasi pysäyttää sydämen"

Kommentti: Suomalaisen yleisurheiluväen on syytä kohdata kylmä totuus

Jälkihiessä niputettiin suomalaisten Dohan MM-kisat: "Ei tämä kauhean aurinkoiselta näytä"

Suomalaisurheilijat onnistuivat Dohan MM-kisoissa kohtuullisesti – nykyisiä huippulupauksia ei saa enää hukata, jotta menestystä tulee tulevaisuudessa

Suosittelemme