Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen menestynein naistriathlonisti Kaisa Sali elää suurten tunteiden aikaa – pitkä ura päättyy viikonloppuna Havaijilla

Kaisa Salin yli 20 vuotta kestänyt triathlonura huipentuu viikonloppuna Havaijin legendaariseen Ironman-kisaan.

Kaisa Sali 2018
Kaisa Sali on valmiina uran viimeiseen triathlonin täysmatkan MM-kilpailuun Havaijilla. Kuva: EPA / AOP
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

38-vuotias triathlonisti Kaisa Sali valmistautuu huippu-urheilu-uransa viimeiseen MM-kilpailuun Havaijilla. Siihen koko kuluneen vuoden harjoittelu on tähdännyt.

– Valmistautuminen on kokonaisuudessaan sujunut todella hyvin. Olen saanut treenattua todella tasapainoisesti ja nousujohteisesti. Tuntuu siltä, että kauden edetessä harjoitukset ovat menneet paremmin ja paremmin, iloinen Sali kertoi puhelimitse Havaijilta.

– Olemme olleet täällä jo reilut kolme viikkoa. Olemme noin 30 kilometrin päässä itse kilpailun sydämestä. Olosuhteet ovat olleet täällä todella tyypilliset – lämmintä on ja aurinkoa riittää, mutta tuulet vaihtelevat todella paljon.

Jalka täydessä kunnossa

Piskuisen Kailua-Konan kaupungin ympäristö on Salille tuttu paikka. Siellä hän on kisannut kolmesti. Tuliaisina on ollut kaksi viidettä sijaa ja viime vuoden seitsemäs sija. Uran piti loppua jo vuosi sitten, mutta hän ei halunnut lopettaa niin tuskalliseen suoritukseen. Liiallisesta harjoittelusta tullut jalan rasitusvamma käytännössä pilasi MM-kisan vuosi sitten.

Pettymys oli niin valtaisa, että Sali käsitteli sitä vielä muutama kuukausi sitten.

– Olen koittanut malttaa vähän aikaisempaa enemmän. Olen kilpailut viimeisen vuoden aikana paljon vähemmän kuin viime vuonna, Sali kertoo.

– Yksi iso asia siihen, että jalkaani tuli se rasitusosteopatia, oli se, että tein vuoden sisään viisi täyden matkat triathlonia. Se oli aivan liikaa. Nyt olen tehnyt tänä vuonna vain yhden täyden triathlonin. Jalka on täydellisessä kunnossa nyt.

Kaisa Sali
Tänä vuonna Sali aikoo olla aggressiivisempi uintiosuuden lähdössä.

Sali miettii ennakkoon, että hän voisi katua vanhempana kiikkustuolissa, jos ei osaisi nauttia viimeisen kilpailun jokaisesta hetkestä. Toinen asia, mikä Salia voisi jälkikäteen kaduttaa, on se että hän ei laittaisi kaikkea likoon uransa viimeisessä koitoksessa.

– Tämä kisa on herättänyt minussa todella suuria tunteita. Olen haaveillut tästä Havaijin kisasta siitä lähtien, kun oli 12-vuotias. Noin 26 vuoden ajan kisa on pyörähtänyt päässä joka päivä.

– Lauantaina on minun viimeinen tanssi tässä kisassa – kyllähän tämä on ihan mieletöntä. Odotan kisaa todella paljon. Minulla on hirveä halu saada selville, mitä minun kropasta vielä irtoaa. Pystynkö parempaan kuin aikaisemmin? Pystynkö saamaan kropastani kaiken irti? Sali pohti.

Palkintokorokesija haaveena

Ironman-kisaan kuuluu 3,8 kilometriä uintia ja 180 kilometriä pyöräilyä sekä maratonjuoksu. Mitään varsinaista tulostavoitetta Sali ei ole asettanut kilpailuun.

– Palkintokorokesija on toki tavoite ja haave, mutta en ajattele, että se olisi ehdoton tavoite. Jos pystyn siihen, mihin tiedän fyysisesti pystyväni, niin olen tyytyväinen, vaikka en olisi podiumilla. Jos pystyn parhaaseeni, niin se riittää aika pitkälti podiumille, Sali sanoo.

Kaisa Sali hyppää pyörän selkään.
Kaisa Sali vuoden 2018 Havaijin Ironman-kilpailussa. Kuva: EPA

Intohimoisena urheilijana tunnettu Sali on sortunut välillä liialliseen vauhdinpitoon, joka on kostautunut lopputuloksissa. Nyt hän aikoo hyödyntää watteja pyöräilyssä, jotta ei intoudu tuhlaamaan voimia. Maratonin ensimmäiset 20 kilometriä hän aikoo juosta niin, että se tuntuu vielä helpolta.

– Olen välillä tehnyt ihan älyttömiä ylilyöntejä vauhdinjaossa. Paremmin olisin pystnyt vetämään, jos olisin jarruttanut itseäni, Sali sanoo.

– Uintiosuuden jälkeen ero saisi olla kärkeen pienempi, mitä se on aiemmin ollut. Tarkkoja aikatavoitteita on vaikea heittää, koska olosuhteet vaihtelevat täällä niin paljon. Pyöräilyssä ja juoksussa pyrin saamaan tasapainoisemmat vedot kuin aikaisemmin. Näin voisin saada lopussa vielä pikkaisen enemmän irti.

Varhain sunnuntaina Suomen aikaan yksi Kaisa Salin elämänvaiheista tulee päätökseensä. Takana on täysmatkan triathlon, joka on hänen uransa viimeinen. Silti Sali kertoo olonsa olevan rauhallinen.

– Tuntuu ihan hyvälle ja rauhalliselle, tämä on viimeinen kilpailu. Olo ei ole vielä yhtään haikea. Olen keskittynyt siihen, että nautin ihan jokaisesta hetkestä. En mieti tulevaa. Nyt elän jokaisen päivän täällä täysillä, rauhallinen Sali sanoi.

Lue myös:

Triathlonisti Kaisa Sali itkee aina ennen kisaa jännityksestä – uran päättävän MM-kisapaikan karsinta koetteli hermoja, kun 180 kilometrin pyörämatka piti taittaa aivan yksin: "Syön, juon ja painan vain menemään"

Kaisa Sali 12:s puolimatkan triathlonissa Nizzassa – päätähtäin uran päättävässä Havaijin ironmanissa

Kaisa Sali kolmas Lahden triathlon-koitoksessa – "Kannustus oli ihan jäätävää"

Kaisa Sali urakoi kolmanneksi Australiassa – varmisti MM-paikkansa

Kaisa Sali pureskelee yhä Havaijin viime vuoden pettymystä, mutta haluaa palata pääkisaan vielä kerran: "Olin typerä ja valmis ottamaan tyhmiäkin riskejä"

Kaisa Sali harmitteli överiksi mennyttä harjoittelua: "Hyvänä päivänä olisin voinut olla kolmas tai jopa toinen"

Aikaansa parantanut Kaisa Sali seitsemäs Havaijin Ironman-kisassa

Suosittelemme