Hyppää sisältöön

Huuhkajien kannattajaryhmä paheksuu Jari Litmasen mediakohun aiheuttaneita Qatar-lausuntoja – "Jari olisi voinut harkita sanomisiaan"

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajaryhmä pitää Jari Litmasen lausuntoja Qatarin MM-kisoista harkitsemattomina.

Jari Litmasen kommentit Qatarista herättivät suurta hämmennystä. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Lehtisaari

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen nostatti kovan myrskyn, kun hän kommentoi myönteiseen sävyyn vuonna 2022 Qatarissa järjestettäviä MM-kisoja. Litmanen puhui Qatarin kiistellystä turnauksesta kisojen järjestelyistä vastaavan komitean verkkosivuilla.

MM-kisojen myöntämistä Qatarille on kritisoitu korruption, Qatarin ihmisoikeusrikkomusten ja ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien työolojen vuoksi. Entisen huippujalkapalloilijan kehuvat lausunnot nousivat siksi mediassa otsikoihin.

– Litmanen oli hieno pelaaja, mutta hän olisi voinut tässä tilanteessa harkita tarkemmin sanomisiaan. Mielestämme kukaan ei voi täysin kritiikittömästi katsoa vain tulevia MM-kisapaikkoja, Huuhkajien kannattajaryhmän puheenjohtaja Jussi Hartikainen totesi Yle Urheilulle.

– Kyllähän kaikki muukin elämä Qatarissa linkittyy urheiluun. Vaikka kisojen fasiliteetit olisivat kunnossa, niin kaikki muut asiat eivät välttämättä ole, Hartikainen sanoi.

Litmanen puolusteli myöhemmin Qatar-kommenttejaan toteamalla, että hän otti vain ja ainoastaan kantaa tuleviin MM-kisoihin liittyviin urheilullisiin asioihin.

– Olen edelleen sitä mieltä, että jalkapallo-olosuhteet ovat loistavassa kunnossa ajatellen vuonna 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta. Otin kantaa vain urheilullisesta näkökulmasta. Mihinkään muuhun en ottanut kantaa, Litmanen painotti.

Tiukka viesti myös Suomen Palloliitolle

Suomen maajoukkueen kannattajaryhmä julkisti maanantaina kannanoton, jossa se lähetti tiukan viestin Suomen Palloliitolle. Ihmisoikeustilanteet eivät heidän mukaansa saa unohtua, kun Huuhkajille haetaan tulevia harjoitusleirien kohteita.

Suomen maajoukkue leireili Qatarissa alkuvuodesta. Miksi kannattaryhmän kannanotto julkaistiin vasta nyt?

– Palloliitosta on tullut julkisuuteen sellaista viestiä, että Qataria pidettäisiin yhä täysin realistisena harjoituspaikkana, Hartikainen totesi ja lisäsi, että nyt halutaan vaikuttaa siihen, ettei Qatariin tai vastaaviin muihin maihin lähdetä enää tulevaisuudessa.

– Olemme saaneet alkuvuoden jälkeen lisää tietoja Qatarin tilanteesta ja maan ihmisoikeusrikkomuksista. Tulevien MM-kisojen työntekijöitä on kohdeltu epäinhimillisellä tavalla. Eihän siellä kohdella ihmisiä inhimillisesti.

Ei mielenilmauksia EM-karsintaotteluissa

Suomen EM-karsinnat jatkuvat tulevana lauantaina vierasottelulla Bosniassa ja ensi viikon tiistaina Turussa pelattavalla kotiottelulla Armeniaa vastaan. Maajoukkueen kannattajaryhmä ei suunnittele Palloliiton vastaisia mielenilmauksia kumpaankaan otteluun.

– Keskitymme kannattamaan Huuhkajia emmekä aio ottaa kantaa Palloliiton toimintaan. Ainakaan minulla ei ole tiedossa tällaisista suunnitelmista, Hartikainen kertoi.

Huuhkajien kannattajaryhmä jää nyt seuraamaan, millaisia päätöksiä Palloliitossa tehdään ja palaa tarvittaessa asiaan, mikäli tilanne sitä vaatii.

– Meillä ei ole tähän hätään tarvetta isommille painostuskeinoille. Enkä edes suoraan sanottuna tiedä millaisia muita painostuskeinoja työkalupakistamme voisi löytyä, Hartikainen sanoi.

Lue lisää:

Jari Litmanen vieraili tulevalla MM-kisastadionilla ja puhui kiistellyn Qatarin turnauksen puolesta: "Kukaan ei tule pettymään"

Jari Litmanen kommentoi arvostelua herättäneitä Qatar-lausuntojaan – Palloliiton pomo: "Litmasella on yksityishenkilönä oikeus olla mitä mieltä haluaa"

Asiantuntijat tuomitsivat Jari Litmasen Qatar-kommentit: "Ihmisten ilmeet olivat hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista"

Suosittelemme sinulle