Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Poliisin voimankäyttö Kuopion koulusurman jälkeen oli hätävarjelua – ampuminen oli perusteltua

Poliisi käytti etälamautinta ja koiraa ja ampui miestä, joka ei suostunut luopumaan teräaseestaan.

Poliisiautoja kauppakeksuksen edustalla.
Tutkinnanjohtaja katsoo, että poliisi ei voinut toimia tilanteessa toisin. Miehen kiinniottoon kauppakeskus Hermannissa osallistui neljä poliisia. Kuva: Sami takkinen / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisin voimakeinojen käytöstä Kuopion koulusurman yhteydessä ei tehdä esitutkintaa. Asiasta on päättänyt tutkinnanjohtajana toiminut aluesyyttäjä Heidi Savurinne.

Poliisi sai ilmoituksen väkivallanteoista Kuopion Leväsellä sijaitsevissa Savon ammattioppilaitoksen tiloissa 1. lokakuuta. Hyökkäyksessä sai surmansa yksi ihminen ja kymmenen loukkaantui.

Väkivallanteosta epäilty oli lähestynyt poliisia aseistautuneena kookkaalla teräaseella ja ilmapistoolilla. Hän oli tullut yllättäen poliisipartion näkyville.

Poliisipartiolla oli aseet esillä ja mies luopui ampuma-asetta muistuttavasta ilma-aseestaan. Hän ei kuitenkaan totellut poliisin käskytystä luopua miekasta.

Mies hyökkäsi poliisin kimppuun ja haavoitti poliisia teräaseella. Tämän jälkeen poliisi ampui hyökkääjää.

Poliisi käytti myös etälamautinta ja koiraa

Mies ei kaatumisestaan huolimatta luopunut miekasta. Sen pois saamiseksi toinen poliisipartio käytti etälamautinta ja poliisikoiraa. Ampuminen ja koira aiheuttivat miehelle vamman.

Esiselvityksen perusteella kyseessä on ollut ensivaiheessa hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö on ollut perusteltua.

Tutkinnanjohtajan mukaan kyseessä on ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen.

Tutkinnanjohtaja katsoo, että ampuma-aseen käytön lisäksi myös muut poliisimiesten tilanteessa käyttämät voimakeinot ovat olleet puolustettavia ja lievimpiä mahdollisia eikä tilanteessa ole ollut mahdollista toimia toisin.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikoksesta ketään tilanteeseen osallistunutta neljää poliisimiestä.

Kouluhyökkäyksestä epäilty Joel Marin on vangittu todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Lue myös:

Kuopion kouluhyökkäyksen epäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja 9 murhan yrityksestä – KRP ei usko, että teko oli taustaltaan terroristinen

5 syytä miksi koulusurmaajat ovat lähes aina nuoria miehiä – "Se on se tarina mitä heille annetaan"

Kuopion kouluhyökkääjä on sulkeutunut nuori mies, joka kirjoitti kaksi laudaturia – lukiokaveri kuvaa "täysin näkymättömäksi"

Tämä Kuopion koulusurman uhreista tiedetään: ukrainalaissyntyinen kuolonuhri asui Kuopiossa, loukkaantuneista valtaosa naisia

Yle seurasi hetki hetkeltä: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty on koulun oppilas, yksi nainen kuollut ja 10 loukkaantunut, yhden tila kriittinen

Suosittelemme