Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Arvorakennuksen työmaalla paljastui jälleen alipalkkausta Helsingissä – Ulkomaalaisille työntekijöille maksettu jopa "puolet alle vesirajan"

Peräti kolme yritystä on jättänyt noudattamatta työehtosopimusta Töölössä sijaitsevan Chydenia-rakennuksen remontissa.

yleiskuva
Rakennusliitto paljasti alipalkkausta Chydenia-talon työmaalla. Kuva: Mikko Koski / Yle
Susanna Siironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauppakorkeakoulun entisen Chydenia-rakennuksen remonttityömaalla on paljastunut vakavia alipalkkaustapauksia.

Rakennusliiton mukaan kolme eri aliurakoitsijaa on maksanut työntekijöilleen liian alhaista palkkaa. Liitto asetti tämän vuoksi yritykset eilen saartoon. Kahden yrityksen kanssa asia on jo saatu kuntoon ja puuttuneet palkat maksettu.

Helsingin Töölössä sijaitsevaa Chydenia-rakennusta peruskorjataan Helsingin aikuisopiston käyttöön. Rakennuksen omistaa Erikoisrahasto eQ Hoivakiinteistöt. Aalto-yliopisto myi rakennuksen pari vuotta sitten.

Alipalkkaa kymmenille työntekijöille

Rakennusliitosta kerrotaan, että alipalkkaus on koskenut yhteensä noin 50:tä työntekijää. Heidän joukossaan on muun muassa venäläisiä, ukrainalaisia, latvialaisia ja liettualaisia.

Rakennusliiton mukaan alipalkkaa maksaneista yrityksistä osa on rekisteröity Suomeen ja osa Baltiaan.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palonen kertoo maksettujen palkkojen jääneen alle työehtosopimuksen alimman palkkaryhmän. Esimerkiksi Viron verottajan rekisteritietojen mukaan työntekijöille maksetut bruttopalkat ovat olleet 1 000–1 300 euroa.

– Onhan se noin puolet alle vesirajan, että työehtosopimusta tulisi noudatettua, Palonen summaa.

Rakennusliitto on tänä vuonna asettanut saartoon vastaavien ongelmien vuoksi kuusi muutakin yritystä.

Viime kuussa Yle kertoi vastaavanlaisesta tapauksesta, kun Olympiastadionin kunnostusurakassa ilmeni työehtoihin liittyviä epäkohtia.

Myös Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoi pari viikkoa sitten, että työsuojelutarkastajien valvonnoissa on havaittu, että moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa.

yleiskuva
Chydenia-talon peruskorjauksen pitäisi valmistua toukokuun 2020 loppuun mennessä. Kuva: Mikko Koski / Yle

Pääurakoitsija: "Luottamushan siinä menee"

Chydenia-rakennuksen remonttityömaan pääurakoitsija on NCC.

NCC:n korjausrakentamisen toimialajohtaja Vesa Ahlroos kertoo, että pääurakoitsija velvoittaa sopimuksissaan urakoitsijoita noudattamaan alan työehtosopimusta.

– Luottamushan siinä menee tällaiselta aliurakoitsijalta, joka lupaa tehdä tietyt asiat ja ei hoidakaan niitä, Ahlroos toteaa.

Hän kertoo pääurakoitsijan tarkastavan aliurakoitsijoiden tilaajavastuu-asiakirjat, mutta asiakirjat eivät ota suoraan kantaa palkka-asiaan. Ahlroosin mukaan papereista ei esimerkiksi käy ilmi, paljonko yhdelle työntekijälle on maksettu palkkaa.

– Meillä on työmaalla lähemmäs sata työntekijää. Se, että olisimme jatkuvasti niitä tarkastamassa, niin se on mahdottoman iso tehtävä.

Rakennusliitto ottaisi käyttöön tiukemmat sanktiot

Rakennusliiton mielestä työehtorikkomuksia tulisi kitkeä sanktioita tiukentamalla.

– Nyt tilanne ratkeaa hoitamalla asiat kuten rehellinen yritys hoitaa. Eihän se ole sanktio. Ehkä alipalkkauksen kriminalisointi olisi yksi konsti, Palonen pohtii.

Ahlroosin mukaan alipalkkauksesta paljastuneet aliurakoitsijat laitettiin saman tien pois Chydeniuksen työmaalta. Kun aliurakoitsijat ovat laittaneet asiansa kuntoon, käydään keskustelut jatkosta.

– Tänne ei tulla ennen kuin asiat on selvillä. Sitten keskustellaan uudestaan, onko senkään jälkeen tulemista. Onhan se tietynlainen sanktio, jos yhteistyö loppuu.

Suosittelemme sinulle