Moi, mä olen Marjut ja olen entinen pikamuodin suurkuluttaja.
Tästä syystä luen hyvin kiinnostuneena myös pikamuodin haitoista. Siitä, kuinka se saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä, miten se tuhoaa vesistöjä ja päätyy suurilta osin kaatopaikoille ja polttolaitoksiin ja kuinka huonot työolosuhteet vaatetehtaiden työntekijöillä on.
Tästä huolimatta suomalaiset ostivat viime vuonna enemmän vaatteita kuin vuosiin, mutta käyttivät niihin kuitenkin vähemmän rahaa. Ostamme siis paljon halpoja vaatteita.
Miten vaatteista tuli kertakäyttökamaa ja miksi me ylipäätään kulutamme pikamuotia? Yllä olevassa videossa asiaa pohditaan Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskän ja A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoen kanssa.
– Vaatteet, muoti ja siihen liittyvä kulttuuri ei ole kovin arvostettua, sanoo Vänskä, jolle pikamuoti-termi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita.
– Muoti ei ole koskaan pikamuotia. Pikamuoti vertautuu mielestäni johonkin pikaruokaan ja kertakäyttökulttuuriin ja muoti ei olemukseltaan ole sellaista.
Mitkä asiat ohjaavat ostopäätöksiäsi ja miten pikamuotiongelmaa pitäisi mielestäsi ratkaista? Keskustele alla. Olen mukana keskustelussa tänään klo 18 asti.