Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Rakkaus lemmikkieläimiin synnyttää uusia ammatteja – Tervolassa koulutetaan koirahierojia

Lapin ensimmäisen, kaksivuotisen koulutuksen läpikäyneet koirahierojat valmistuvat alkuvuodesta 2021.

Jaska- ja Maisu koira nautiskelevat ulkoilmasta.
Sakemanni Jaksa ja labbis Maisu. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Kimmo Hiltula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikkien aikojen ensimmäinen Lapissa järjestetty koirahierojakoulutus on alkanut tämän vuoden alusta. Ammattiopisto Lappian koirahierojakoulutuksessa on mukana 13 opiskelijaa. Joukko on naisvaltainen, sillä mukana on ainoastaan yksi mies.

Ryhmää vaikuttaa yhdistävän rakkaus eläimiin ja erityisesti koiriin.

– Pienenä pelkäsin koiria kuollakseni, mutta pääsin pelosta yli ja sen olen halunnut itselleni paljon koiria. Koirahieroja on siis minulle aika lailla kutsumusammatti, sanoo torniolainen koirahierojaopiskelija Minna Herukka.

Oheistoimintana tai sivutyönä

Ammattiopisto Lappiassa koirahierojaksi opiskeleville on etä- ja lähiopetusta. Moni opiskeleekin oman työn ohessa. Ainoaksi tulonlähteeksi koirahieronnasta ei Lapissa välttämättä ole.

– Hieronta on hyvä oheistoimintana hoitolassa tai eläintenkoulutuspalveluissa. Toisaalta se voi olla hyvä vastapaino jonkin ihan muun vaikka kaupan alan ihmiselle, sanoo vastaava kouluttaja Ulla Kälkäjä ammattiopisto Lappiasta.

Keminmaalainen Tia Nissilä miettii mahdollisuutta tulevaisuudessa saada osa ansioista koiria hieromalla.

– Ehkä omalla toiminimellä voisi olla koirahierojana ja yhdistää siihen esimerkiksi trimmausta, hän sanoo.

Uusi kurssi alkaa ensi kesänä

Kahden vuoden aikana on opiskelijoilla tulevat tutuiksi muun muassa koirien lihasten ja luiden kiinnittymiskohdat sekä lihasten latinankieliset nimet samoin kuin asiakaspalvelutaidotkin.

Hierontaa opiskelijat harjoittelevat sekä lähiopetuspäivinä että työharjoittelujaksolla. Työharjoittelussa opiskelijat hankkivat itse asiakkaansa.

Lapissa on jo olemassa ammattitutkinnon suorittaneita koirahierojia, jotka ovat hankkineet koulutuksensa eteläisemmän Suomen oppilaitoksista.

Lappiasta ensimmäiset opiskelijat valmistuvat keväällä 2021. Uusi kurssi ehtii aloittaa jo sitä ennen, ensi kesänä.

Suosittelemme sinulle