Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Onnettomuus Ruosniemessä: Torjunta-ainetta valuu tielle asuinalueella Porissa

Apollontie on suljettu Ruosniemessä onnettomuuden takia.

Porin Ruosniemessä traktorin peräkärry kaatui tielle Apollontiellä. Peräkärryssä oli glyfosaattia. Parikymmentä litraa kasvinsuojeluainetta valui tielle.
Glyfosaattia valui tielle onnettomuuden takia Ruosniemessä Porissa. Kuva: Katja Halinen / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Apollontiellä Porissa on kaatunut traktorin kuljettama perävaunu, josta valuu tielle kasvinsuojeluaine glyfosaattia. Glyfosaatti on tunnettu rikkakasvimyrkky, jota on muun muassa Roundup-tuotemerkissä.

Onnettomuuden syystä ei ole tietoa. Traktori oli menossa pellolle ruiskuttamaan.

Pelastuslaitos arvioi, että onnettomuudessa ympäristöön valuneesta glyfosaatista ei olisi vaaraa ympäristölle tai asukkaille. Terveysviranomainen on paikalla arvioimassa tilannetta.

Ainetta on päässyt säiliöstä joitakin kymmeniä litroja. Raivaustyö jatkunee keskiviikkoiltapäivän ajan. Näkyvä aine kerätään, minkä jälkeen saastunut maa-aines poistetaan kuorimalla.

Kiistelty aine

Glyfosaatti on pitkään herättänyt kiistoja. Sen pitkäaikaisen käytön aiheuttamista vaaroista ei ole tieteellistä konsensusta.

Euroopan kemikaalivirasto katsoo sen turvalliseksi, Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan pitää sitä syöpäriskinä.

Glyfosaatin kieltämistä on vaadittu kovaan ääneen jo pidemmän aikaa, mutta maatalous ei haluaisi luopua halvasta ja tehokkaasta kemikaalista. Yhtä tehokasta korvaajaa ei ole löydetty kaupalliseen maanviljelyyn.

Suosittelemme sinulle