Hyppää sisältöön

Lähteet: Turkin armeija ja kapinalliset piirittävät kahta kurdikaupunkia, myös turkkilaiskaupunkiin isketty – Yle seurasi hetki hetkeltä

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan keskiviikkona. Presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, mikäli EU kritisoi Turkin operaatiota.

Recep Tayyip Erdogan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista, jos Euroopan maat leimaavat Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle miehitykseksi. Videokuvaa Ras Al Ainista Syyriasta. Video: Reuters, kuva: STR / EPA
Tekijät

Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen Syyriaan. Operaation aloittamisesta ilmoitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Yle seuraa tilannetta.

  • Turkin hyökkäys Syyriaan alkoi keskiviikkona noin kello 16 Suomen aikaa. Isku on tuomittu laajalti kansainvälisesti.
  • Turkin armeijan ja sitä tukevien puolisotilaallisten ryhmien joukot ovat tunkeutuneet Syyrian maaperälle ilmavoimien ja raskaan tykistön tukemina.
  • Hyökkäyksen kohteena ovat Syyrian kurdijoukot. Turkki pitää Syyrian kurdien YPG:ta terrorijärjestönä.
  • Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan yli 60 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin armeijan hyökkäyksien vuoksi alle vuorokauden aikana.
  • Turkki hyökkää Syyriaan muodostaakseen sinne turvavyöhykkeen, jolta se haluaa karkottaa kurdit ja jonne se suunnittelee sijoittavansa Turkissa olevia syyrialaisia pakolaisia. Lue hyökkäyksen taustoista täältä.
  • Taisteluiden aiheuttamista uhreista on hyvin vähän tietoa. Syyrian tilannetta tarkkailevan järjestön mukaan ainakin 11 kurdien SDF-ryhmittymän taistelijaa olisi kuollut, samoin kuin kuusi hyökkääjää. Jo ensimmäisten tuntien aikana hyökkäys aiheutti ainakin 20 siviiliuhria, järjestö kertoo (siirryt toiseen palveluun).
  • Kurdit ovat puolestaan iskeneet kranaatein turkkilaiseen rajakaupunki Akcakaleehen, missä useita ihmisiä haavoittui.
  • Turkin presidentti Erdoğan uhkasi torstaina, että maa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista, jos Euroopan maat leimaavat Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle miehitykseksi.
  • Tämän tiedämme nyt Turkin hyökkäyksestä – mitkä ovat osapuolten voimasuhteet, horjuttaako Trumpin vetäytymispäätös Yhdysvaltojen asemaa?
Karttagrafiikka
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

21:55 Lopetamme tähän Turkin sotilasoperaation hetki hetkeltä -seurannan. Jatkamme tilanteen seuraamista muissa uutisartikkeleissa. Kiitos seurastanne ja hyvää yötä.

21:47 Saksan YK-lähettiläs Jürgen Schulz toisti YK:n hätäkokouksessa kannan, jonka mukaan EU ei osallistu Turkin suunnitteleman ”turvavyöhykkeen” kustannuksiin: ”Haluamme tehdä selväksi sen, ettei EU tarjoa vakautus- tai kehitysapua alueille, joissa paikallisten asukkaiden oikeuksia sivuutetaan.”

21:39 Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Kelly Craftin mukaan maan presidentti Donald Trump on tehnyt täysin selväksi sen, että Yhdysvallat ei tue millään tavalla Turkin päätöstä aloittaa sotatoimet Koillis-Syyriassa. Craft varoitti Turkkia myös "seurauksista", mikäli maan sotatoimet Syyriassa uhkaavat haavoittuvia kansanryhmiä tai äärijärjestö Isisin-vastaisia toimia. Craft ei puheessaan tarkentanut, mitä hänen mainitsemansa seuraukset voisivat olla.

21:17 Viisi YK:n turvallisuusneuvoston eurooppalaista jäsenmaata vaatii Turkkia lopettamaan sotilasoperaationsa Syyrian kurdeja vastaan. Ranska, Saksa, Britannia, Belgia ja Puola julkaisivat YK:n hätäkokouksen jälkeen yhteisen julkilausuman, jossa maat esittivät huolensa Turkin hyökkäyksestä Koillis-Syyriaan.

20:50 Turkin mellakkapoliisi otti kiinni kurditaustaisen HDP-puolueen kannattajan protestien yhteydessä Ankarassa. Turkkilaismedian mukaan maassa on pidätetty yli 20 sotilasoperaatiota arvostellutta toimittajaa ja kansalaista.

Turkin mellakkapoliisi otti kiinni kurditaustaisen HDP-puolueen kannattajan protestien yhteydessä Ankarassa.
Kuva: EPA

20:28 Ulkoministeri Cavusoglu vakuuttaa, että Turkki ottaa vastuun kaikista niistä Isis-vangeista, jotka ovat nyt vangittuina Turkin kaavailemalla "turvavyöhykealueella".

20:12 Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu varoittaa maan kostavan, mikäli Yhdysvallat asettaa sille pakotteita Syyrian-operaation vuoksi. Kongressissa republikaanisenaattori Lindsey Graham ja demokraattikollega Chris Van Hollen julkaisivat aiemmin tänään suunnitelmansa Turkin vastaisista pakotteista. Pakotteet kohdistuisivat presidentti Erdoğaniin sekä maan hallinnon korkeisiin virkamiehiin.

20:02 Al Jazeera-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että presidentti Erdoğanilla vaikuttaisi olevan pääosin Turkin kansan sekä poliittisten puolueiden tuki maan sotaoperaatiolle Syyriaan. Valtamedian etusivuilla on ylistetty Turkin hyökkäystä naapurimaahan. Televisiossa on näytetty kuvia ihmisistä heiluttelemassa Turkin lippua ja hurraamassa maan asevoimien liikkuessa kohti Syyriaa.

19:45 Syyrian varaulkoministeri ilmoittaa, ettei maa ole valmis avaamaan keskusteluja kurdien kanssa. Hän kuvaa kurdeja "separatisteiksi, jotka ovat pettäneet oman maansa". Ministerin mielestä kurdien SDF-ryhmittymä antoi itse Turkille verukkeen vallata alueita Syyrian pohjoisosista.

19:40 Lukuisat maat, muun muassa Italia, Ranska ja Hollanti, ovat kutsuneet Turkin suurlähettiläitä puhutteluun maan sotaoperaation vuoksi. Suomi ei ole toistaiseksi toiminut näin.

19:36 Turkin ulkoministeri sanoo, että maan operaatio Syyriassa ei ulotu 30:a kilometriä pidemmälle maiden raja-alueelta.

19:33 Ihmiset katsovat turkkilaiskaupunki Akcakalesta, kun rajan toisella puolella Syyriassa nousee savua.

 Miehet katsovat Turkin puolelta rajaa, kun Syyrian puolella Tel Abyadin kaupungissa savuaa iskujen jäljiltä.
Miehet katsovat Turkin puolelta rajaa, kun Syyrian puolella Tel Abyadin kaupungissa savuaa iskujen jäljiltä. Kuva: EPA/ SEDAT SUNA

18:49 Avustusjärjestöt varoittavat humanitaarisesta kriisistä Koillis-Syyriassa. 14 järjestön julkilausuman (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turkin sotatoimet uhkaavat katkaista humanitaarisen avun alueella. Järjestöjen mukaan noin viiden kilometrin säteellä Turkin ja Syyrian rajasta elää arviolta 450 000 ihmistä. Avustusjärjestöt muistuttavat, että näistä ihmisistä arviolta 90 000 on Syyrian sisäisiä pakolaisia, jotka ovat jo joutuneet kertaalleen jättämään kotinsa Syyrian kriisin aikana.

18.40 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsee Ylen haastattelussa Turkin sota-operaation Syyriaan. Se asettaa myös Naton erikoiseen tilanteeseen, toteaa presidentti.

18:28 Turkin armeija ja sitä tukevat kapinallisjoukot ovat piirittäneet kaksi kurdien hallussa olevaa kaupunkia – Tell Abyadin ja Ras al Ainin, kertoo kapinallisjohtaja. Hän ilmoittaa lisäksi heidän ottaneen haltuunsa kaupunkien ympäristön kyliä.

17:36 Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehottaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan "niin pian kuin mahdollista". Macron katsoo, että Turkin operaatio helpottaa äärijärjestö Isistä rakentamaan uudelleen kalifaatin.

17:00 Sotatoimien jalkoihin uhkaa jäädä kurditaistelijoiden lisäksi myös pakolaisia ja Isis-vankeja. Täältä näet, millaiselle alueelle Turkki hyökkäsi.

16:50 Syyrialaisessa Tal Abyadin kaupungissa savuaa Turkin tekemien iskujen jälkeen. Kuva on otettu tänään turkkilaisesta rajakaupunki Akcakalesta, johon on puolestaan isketty Syyrian puolelta kranaatein.

Syyrialaisessa Tal Abyadin kaupungissa savuaa Turkin tekemien iskujen jälkeen. Kuva on otettu tänään turkkilaisesta rajakaupunki Akcakalesta.
Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa Tal Abyadin kaupungissa savuaa 10.10.2019. Kuva: AFP

16:39 Yhdysvaltain presidentti Trump kertoo Twitterissä seuraavansa tarkasti tapahtumia Syyriassa. Hän uhkaa Turkkia taloudellisesti sekä sanktioin, mikäli maa ei "pelaa sääntöjen mukaan".

16:20 Suomen puolustustarvikkeiden vienti Turkkiin on noussut merkittävästi viime vuosina. Suomi on vienyt Turkkiin myös ammuksia, mutta suurin osa viennistä on suojausterästä. Aseviennin eettisyys on noussut keskusteluun Turkin hyökkäyksen myötä.

16.15 Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle noui esille eduskunnan hetki sitten alkaneella kyselytunnilla. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan on tarkoitus selvittää, onko jo myönnetyille asevientiluville Turkkiin perusteltua tehdä jotakin.

16:02 Turkin puolella sijaitsevan Akcakaleen rajakaupunkiin tehdystä kranaatti-iskusta on kerrottu lisätietoja. Paikallinen media kertoo, että iskussa on haavoittunut ainakin 18 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan osa kranaateista osui kaupungin hallintorakennukseen. Uutistoimiston mukaan kolme ihmistä haavoittui, joista yksi vakavasti. Akcakaleeta lähin kaupunkia Syyrian puolella on Tell Abiad.

15:51 Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan yli 60 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin armeijan hyökkäyksien vuoksi alle vuorokauden aikana. Britanniasta käsin toimiva järjestö kertoo, että suuri määrä asukkaita on paennut Turkin ja Syyrian raja-alueella sijaitsevista Ras al-Ainin, Tal Abyadin ja Derbasiyehin kaupungeista.

15:34 Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on tuominnut Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueille. Pääministeri varoittaa Twitterissä Turkin kurdeihin kohdistamasta etnisestä puhdistuksesta. Netanyahu lupaa lisäksi humanitääristä tukea kurdeille.

15:22 Britanniasta käsin toimiva Syrian Observatory for Human Rights –järjestö vahvistaa kurdijohtoisten SDF-joukkojen aiemman tiedon, että Turkin ilmaisku on osunut siviilisaattueeseen, joka oli saapumassa Tal Abyadin kaupunkiin. Järjestön mukaan useita haavoittui, mutta kuolonuhreilta vältyttiin. SDF-joukkojen aiemman tiedon mukaan iskussa kuoli kolme ihmistä.

15:10 Syyrian puolelta on ammuttu kahdella kranaatinheittäjällä turkkilaiseen rajakaupunki Akcakaleen. Iskussa on haavoittunut ainakin kaksi ihmistä. Paikan päällä oleva uutistoimisto AP:n toimittaja kertoo, että kaksi kaupungin hallintorakennusta kärsi vaurioita iskussa. Turkkilaismedian mukaan kranaatinheittimet ammuttiin Tel Abyadin kaupungista Koillis-Syyriasta.

14:40 Yhdysvaltain turvallisuusviranomainen kertoo uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa pelkäävänsä, että tuhannet vaaralliset Isis-vangit pääsevät pakoon Turkin hyökättyä Koillis-Syyriaan. "Turkin hyökkäyksellä on jo nyt ollut vahingollisia seurauksia Yhdysvaltain Isisin-vastaiselle operaatiolle, joka on keskeytyksissä", kertoo viranomainen.

14:25 Diplomaattilähteiden mukaan Turkin Ranskan-lähettilään on määrä tavata tänä iltana Ranskan ulkoministeri, kertoo uutistoimisto Reuters.

14:07 EU:n mukaan Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle on takaisku toiveille päättää konflikti, sanoo unionin tiedottaja Maja Kocijancic. Hän huomauttaa, että hyökkäys uhkaa lisätä pakolaisten määrää sekä väkivaltaa siviilejä kohtaan ja haittaa taistelua äärijärjestö Isisiä vastaan. EU-maat keskustelevat kriisistä ensi viikolla ulkoministeri- ja huippukokouksissa.

13:50 Syyrian sisällissotaa tarkkailevan järjestön lähteet sanovat, että Turkin väitteet sen joukkojen etenemisestä Tal Abyalissa ja lähikylissä eivät pidä paikkaansa. Turkin joukot jatkavat Tal Abyadin, Ras al-Ayn sekä ympäröivän maaseudun pommittamista, sanoo Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

13:43 Erdoğan väittää, että Turkin hyökkäyksessä on kuollut yli sata kurditaistelijaa. Uutistoimisto AP:n mukaan kentältä tulleet tiedot eivät tue väitettä.

13:40 Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista, jos Euroopan maat leimaavat Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle miehitykseksi.

13:33 Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan Turkin joukot ovat häätäneet kurditaistelijat kahdesta rajakylästä, Yabisasta ha Tel Fanderista.

13:27 Kurdijohtoisten SDF-joukkojen lehdistötoimiston johtaja Mustafa Bali sanoo, että Turkin armeija on osunut siviilien saattueeseen, joka oli matkalla Tal Abyadiin. Alustavien tietojen mukaan kolme siviiliä on kuollut ja useita haavoittunut, Bali tviittaa.

12:55 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo, että Venäjä kannustaa Turkkia ja Syyriaa dialogiin kurdikysymyksestä.

12:12 Turkin armeija on tulittanut tykistöllään Chirkinin vankilaa Kamishlin kaupungin lähellä, kertovat kurdiviranomaiset tiedotteessaan. Kyseiseen vankilaan on sijoitettu Isis-taistelijoita jopa 60 maasta. Turkki ei ole kommentoinut väitettä eikä sitä voida varmistaa puolueettomista lähteistä.

12:09 Kiivaat taistelut riehuvat Syyrian kurdialueen rajakylissä, joita Turkin joukot yrittävät miehittää, kertoo kurdijohtoisen Syrian Democratic Forces -ryhmittymän edustaja uutistoimisto Reutersille.

11:53 Turkin poliisi on pidättänyt vasemmistolaisen, oppositiota kannattavan Birgun-uutissivuston johtajan Hakan Demirin, kertoo turkkilainen Anadolu-uutistoimisto. Birgun on nostanut esiin Turkin sotaoperaation aiheuttamia siviiliuhreja. Demiriä syytetään vihan ja vastakkainasettelun lietsomisesta. Poliisin mukaan kaikkiaan 78:aa operaatiota kritisoinutta henkilöä vastaan on nostettu syytteet.

10:32 Turkin armeija sanoo vallanneensa useita kyliä Tal Abyadin kaupungin ympäristössä, kertoo Lähi-itää seuraava uutissivusto al-Masdar (siirryt toiseen palveluun). Kurdialueelta tulleen vahvistamattoman tiedon mukaan Turkin panssarivoimat ovat tunkeutuneet ainakin viiden kilometrin syvyyteen Ras al-Aynin kaupungin suunnalla.

10:15 Uutiskanava al-Jazeera on julkaissut useita kuvia Turkin hyökkäyksestä ja sen aiheuttamista tuhoista. Kuva-artikkeliin pääsee tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

9.40 Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan hakee hyökkäyksellä Syyrian kurdialueille valttikorttia neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta STT:n haastattelussa.

Jos Syyrian kurdialueet ovat Erdoganin hallussa, kun tämä menee kuukauden sisällä Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti Donald Trumpia, on tämä Erdoganille selvä etu, Alaranta arvioi.

9:30 Turkki aloitti hyökkäyksensä yllättävän nopeasti, mutta sen eteneminen ei ole ollut nopeaa, sanoi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntti Ylen Aamun haastattelussa. Jäntti arvelee, että jos sota pitkittyy, voi se muuttua sissisodaksi.

8:10 Turkin hyökkäys on käynnistänyt Koillis-Syyriassa pakolaisaallon. Tuhannet siviilit pakenevat Turkin hyökkäyksen tieltä. Hyökkäys on jo aiheuttanut useita siviiliuhreja.

Siviilit pakenevat Turkin pommituksia Syyrian koillisosassa 9. lokakuuta.
Siviilit pakenevat Turkin pommituksia Syyrian koillisosassa 9. lokakuuta. Kuva: Delil Souleiman / AFP

7:51 Erdoğan: Meillä on oikeus operaatioon

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut Turkilla olevan oikeus operaatioon. Hän viittasi Adanan vuoden 1998 sopimukseen, jonka perusteella Turkki voi aloittaa operaation terroristeja vastaan. Tassin mukaan presidentti oli kommentoinut myös Yhdysvaltojen uhkauksia talouspakotteista Yeni Safak -lehdelle.

– Pidän näitä puheita suunnattuna tietyille piireille, sanoi Erdogan.

Erdoğanin mukaan Yhdysvaltojen toiminta alueelle kertoo sen, miten he suhtautuvat tilanteeseen. Hänen mukaansa Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei asetu Turkin toimia vastaan alueella.

Erdoğan uskoo edelleen tapaavansa Trumpin. Turkin ja Yhdysvaltojen johtajien on määrä tavata 13. marraskuuta.

7:45 Rintamalta saatujen hajanaisten tietojen mukaan sotatoimet ovat kiivaimmat Tal Abayadin kaupungin alueella. Tapahtumia seuraavan UA Syria map -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan SDF on torjunut Turkin hyökkäyksen kaupunkiin, mutta toinen hyökkäys on käynnissä. Kaupungin alueella sähköt ovat katkenneet. Turkin tykistö tulittaa useita kohteita. Tiedot ovat vahvistamattomia.

7:13 Yhdysvalloissa kongressiedustajat ovat tyrmistyneitä Turkin hyökkäyksestä kurdeja vastaan, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén. Presidentti Trump ei kuitenkaan usko maiden liittolaissuhteen kärsivän. Trump myös muistuttaa, etteivät kurdit auttaneet Yhdysvaltoja toisessa maailmansodassa.

5:56 Sotatoimia on ollut Pohjois-Syyrian rajakaupunkien tuntumassa, kertoo Syrian Observatory for Human Rights. Näitä kaupunkeja ovat Al-Kahtanieh, Amuda, Ayn Al-Arab, Tal Abyad, Ras Al-Ayn, Al-Derbasieh, Al-Qamishli and Al-Malikiyah. Järjestön mukaan SDF ampuu Turkin aluetta kranaatinheittimin.

**5:42 **Taisteluissa on tähän mennessä saanut surmansa 11 kurdijohtoisen Syrian Democratic Forces (SDF) -ryhmittymän taistelijaa, kertoo Syyrian sisällissotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (siirryt toiseen palveluun). Järjestön mukaan hyökkääjiä on kuollut kuusi. Järjestö ei tiedä, ovatko he turkkilaisia vai Turkkia tukevien puolisotilaallisten joukkojen sotilaita. 33 SDF:n taistelijaa on haavoittunut. Tietoja ei voida vahvistaa muista lähteistä.

Äiti pakeni lastensa kanssa Turkin ilmaiskuja Ras al-Ainin kaupungissa Turkin ja Syyrian rajalla keskiviikkona.
Äiti pakeni lastensa kanssa Turkin ilmaiskuja Ras al-Ainin kaupungissa Turkin ja Syyrian rajalla keskiviikkona. Kuva: Delil Souleiman / AFP

3:47 Yhdysvalloissa osa sekä demokraattien että republikaanien senaattoreista uhkaa Turkkia sanktioilla, mikäli maa ei vedä joukkojaan Syyriasta. Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen Syyrian pohjoisosien kurdialueille sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli kertonut vetävänsä kurdien kanssa yhteistyötä tehneet joukot pois alueelta.Suunnitellut sanktiot kohdistuisivat sekä Turkin poliittisen johdon varallisuuteen Yhdysvalloissa että maan asevoimia hyödyttävää kauppaa käyviin tahoihin. Kongressi on kuitenkin parhaillaan istuntotauolla, joten mahdolliset pakotteet tuskin edistyvät ennen ensi viikkoa.

03:07 Yhdysvallat on siirtänyt "kaikkein vaarallisimpia" Isis-vankeja pois Syyriasta. Huoli Isis-vankien mahdollisesta pakenemisesta kasvaa, kun kurdit suuntaavat taisteluihin Turkin hyökkäystä vastaan ja vankiloiden miehitys kärsii. Kyseessä ovat brittiläiset El Shafee Elsheikh ja Alexanda Kotey.

01:49 Turkin puolustusministeriö kertoi maan armeijan iskeneen 181 kohteeseen Syyriassa.

00:53 Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo, että Yhdysvallat ei näyttänyt vihreää valoa Turkin hyökkäämiselle Syyriaan. Pompeon mukaan Turkilla on kuitenkin "oikeutettuja turvallisuushuolia". Hänen mukaansa presidentti Donald Trump päätti vetää joukot pois Syyriasta saadakseen heidät pois vaaran vyöhykkeeltä.

23:55 Kuwait on liittynyt useiden arabimaiden joukkoon, jotka tuomitsevat Turkin hyökkäyksen. Kuwaitin mukaan hyökkäys on suora uhka alueen vakaudelle ja rauhalle. Aiemmin muun muassa Yhtyneet Arabiemiraatit ja Bahrain ovat tuominneet hyökkäyksen. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian tuomitsi myös hyökkäyksen.

– (Hyökkäys) vaarantaa Isisin vastaisen liittouman turvallisuuden sekä humanitaariset yritykset ja on myös riski eurooppalaisten turvallisuudelle. Sen on loputtava, Le Drian twiittasi.

23:24 Uutistoimisto AFP:n mukaan kurdijohtoisen SDF:n edustaja Mustefa Bali kertoi Twitterissä, että SDF on torjunut turkkilaisten maahyökkäyksen.

23:19 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo turmelevansa Turkin talouden, mikäli Turkki presidentti Erdoğanin johdolla tuhoaa kurdit Syyriasta.

– Pyyhkäisen pois hänen taloutensa, jos niin käy, Trump vastasi, kun häneltä kysyttiin, oliko hän huolissaan, että Erdoğan pyyhkäisee kurdit pois Koillis-Syyriasta.

22:48 Turkki on aloittanut maahyökkäyksen yhdessä Syyrian kapinallisten kanssa Koillis-Syyriassa, Turkin puolustusministeri kertoo. Aiemmin keskiviikkona Turkin hävittäjät ja tykistö moukaroivat kurdikohteita Turkin puolelta.

22:16 Irak on tuominnut Turkin toimet Syyriassa. Irakin presidentti Barham Salih kirjoittaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Turkin toimet Syyriassa aiheuttavat mittaamatonta inhimillistä kärsimystä ja että terroristiryhmät saavat nyt "uusia mahdollisuuksia".

22:01 Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle on moraalinen kysymys maailmalle, koska kurdit ovat olleet terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa mukana ja nyt heidän pannaan seinää vasten. Haavisto arvioi Ylen A-studion haastattelussa, että alueelle voi syntyä tilanne, jossa siviiliväestö jää mottiin kriisialueelle.

21:52 Saudi-Arabia on tuominnut Turkin hyökkäyksen Syyriaan, kertoo valtiollinen televisiokanava uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turkin armeijan sotajoukot kuvattuna lähellä Syyrian rajaa Akcakalessa keskiviikkona.
Turkin armeijan sotajoukot kuvattuna lähellä Syyrian rajaa Akcakalessa keskiviikkona. Kuva: Bulent Kilic / AFP

21:51 Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kurdijoukkojen hallussa oleville alueille tehdyissä iskuissa Koillis-Syyriassa on kuollut ainakin 11 ihmistä. Heistä kahdeksan on siviilejä. Uutistoimisto perustaa kuolleiden määrän sotatarkkailija Syrian Observatory for Human Rightsin tietoihin. Saman järjestön mukaan tuhannet ovat paenneet Turkin hyökkäyksen alta Pohjois-Syyriassa. Myös uutistoimisto AFP:n paikalla oleva kirjeenvaihtaja on raportoinut paikalta pakenevista, tavaroitaan pakkaavista perheistä.

21:44 EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini vaati Turkkia lopettamaan sotilastoimet. Syyrian kriisiin ei saada sotilaallisesti aikaan kestävää ratkaisua, Mogherini sanoi lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Twitterissä luottavansa siihen, että Turkki takaa, että äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa saavutetut edistysaskeleet eivät vaarannu (siirryt toiseen palveluun).

21:27 Kurdijoukkojen mukaan Turkin hyökkäyksessä on kuollut kolme kurditaistelijaa ja viisi siviiliä, kertoo uutistoimisto Reuters. Muut uutistoimistot eivät ole vahvistaneet tietoja.

Kurdijoukot ja Turkin armeija ovat ottaneet yhteen Syyrian ja Turkin rajaseuduilla, ilmoittaa kurdijoukkojen tiedottaja uutistoimisto Reutersille.

– Taisteluja on käynnissä koko rajan pituudelta ja SDF-vastaa niihin, sanoo Syyrian kurdijoukkojen SDF:n edustaja Marvan Qamishlo uutistoimisto Reutersille.

20:55 Suomalainen sotilasasiantuntija arvioi, että Turkin hyökkäys Syyriaan voi päättyä nopeasti, jopa muutamassa viikossa.

– Arviot turkkilaisten joukkomääristä liikkuvat 5 000–10 000:n välillä. Tämä on joukkomääräisesti aika iso operaatio, sanoo maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Paronen Ylen haastattelussa.

20:21 Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kutsunut Turkin hyökkäystä Syyriaan "huonoksi ideaksi", kertoo uutistoimisto AFP.

Yhdysvallat veti maan joukot pois Koillis-Syyriasta tiistaina. Joukkojen poistoa alueelta on pidetty sytykkeenä Turkin hyökkäykselle.

Presidentti Trumpin mukaan Turkki on sitoutunut siihen, että ”humanitaarista kriisiä ei pääse tapahtumaan, ja me tulemme katsomaan, että he pitävät lupauksensa”, AFP kertoo.

Donald Trump
Donald Trump. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

20:01 YK:n pääsihteerin António Guterres sanoo, että kaikkien sotatoimien tulee noudattaa YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

– Siviilejä ja siviilien infrastruktuureja tulee suojella. Pääsihteeri uskoo, että sotatoimet eivät ratkaise Syyrian konfliktia, kertoo YK:n tiedottaja Farhan Haq uutistoimisto Reutersille.

Antonio Guterres
Antonio Guterres Kuva: Ludovic Marin / AFP

19:55 "Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla”, pääministeri Antti Rinne sanoo tiedotteessa.

19:48 Suomen hallitus tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyriaan. Yksipuoliset toimet voivat vaarantaa Isisin-vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja, hallitus sanoo lausunnossaan. Turkin toimet pahentavat hallituksen mielestä valmiiksi monimutkaista kriisiä.

19:45 Venäjä tarjoutuu välittäjäksi Syyrian ja Turkin vastaisella rajalla olevan kurdiyhteisön välillä, jotta konflikti ei kärjisty.

19:26 Egypti kutsuu Arabiliiton hätäkokoukseen Turkin sotatoimien vuoksi. Egypti myös tuomitsee iskun ja pitää sitä Syyrian itsenäisyyden loukkauksena.

19:20 Tuhannet siviilit ovat paenneet Syyrian Turkin-vastaiselta rajalta, sanoo sotatarkkailija Syrian Observatory for Human Rights uutistoimisto AFP:lle. Järjestön mukaan ihmiset ovat lähteneet iskuja pakoon Ras al-Ain alueelta ja Tal Abyadin maaseudulta.

19:06 Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Twitterissä, että uusia asevientilupia ei toistaiseksi myönnetä Suomesta Turkkiin. Kaikkonen perustelee päätöstä sillä, että Turkki on aloittanut sotilaallisen operaation Pohjois-Syyriassa, eikä Suomi vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

18:57 YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina keskustelemaan Syyrian tilanteesta suljettujen ovien takana, kertoo uutistoimisto Reuters diplomaattilähteisiin viitaten. Turvallisuusneuvosto kutsutaan koolle Britannian, Ranskan, Saksan, Belgian ja Puolan toiveesta.

18:30 Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliitto oli tietoinen Turkin operaatiosta. Pääsihteeri toivoo, että Turkin toimet eivät horjuta alueen jo valmiiksi heikkoa rauhaa.

Stoltenberg sanoi silti tiedotustilaisuudessa, että Nato-liittolaisella Turkilla on ”oikeutettuja turvallisuushuolia” ja että maa on kohdannut ”hirvittäviä terrori-iskuja”. Sotilasliiton pääsihteeri muistutti, että Turkissa on tuhansia pakolaisia.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Kuva: Tiziana Fabi / AFP

– On tärkeää välttää toimia, jotka horjuttavat alueen rauhaa, kiihdyttävät jännitteitä ja aiheuttavat lisää inhimillistä kärsimystä, Stoltenberg sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Stoltenbergin mukaan Turkin pitäisi toimia pidättäytyvästi ja oikeassa suhteessa tilanteeseen. Pääsihteeri aikoo keskustella tilanteesta Turkin johdon kanssa perjantaina Istanbulissa.

18:18 EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaatii Turkkia lopettamaan sotilaallisen operaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa. Juncker myös sanoo, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Kuva: Olivier Hoslet / EPA

YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. Lisäksi hänkin pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa.

Matjila toivoi, että turvallisuusneuvosto voisi kokoontua pikaisesti. Turvallisuusneuvoston jäsenmaista Belgia, Saksa ja Kuwait on nimetty seuraamaan humanitaarista tilannetta Syyriassa. Näin ollen tämän kolmikon tehtäviin kuuluu turvallisuusneuvoston koolle kutsuminen.

Suomessa opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo, ettei kansainvälinen yhteisö voi olla hiljaa Turkin hyökkäyksen edessä. Andersson vaatii Twitterissä, että Suomen on arvioitava uudestaan kaiken puolustusmateriaalin vienti Turkkiin. Suomen on myös tuomittava hyökkäys.

Myös europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) vaatii Twitterissä pikaista tuomiota Turkille kansainväliseltä yhteisöltä. Hänen mukaansa Syyrian tilanteeseen on haettava nopeasti ratkaisua tavalla, joka turvaa kurdivähemmistön aseman.

18:07 Turkin puolella sijaitsevaa Ceylanpinarin rajakaupunkia on pommitettu kranaatinheittimellä, kertoo uutistoimisto Reuters. Iskussa ei tiettävästi ole sattunut henkilövahinkoja. Uutistoimisto AP:n mukaan iskut tehtiin Ras al Ayn kaupungista, joka on Syyrian kurdien hallussa.

18:01 Turkin pieni etujoukko ylitti varhain keskiviikkona maiden rajan kahdesta kohtaa, lähellä syyrialaisia Tal Abyadin ja Ras al-Ayn kaupunkeja, kertoo Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

18:00 Tv-uutisissa Ylen toimittaja Ayla Albayrak kertoo tilanteesta Istanbulista ja ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen taustoittaa kurdien tilannetta. Voit katsoa kommentit alla olevasta linkistä.

Ayla Albayrak uutisissa
Tv-uutiset klo 18, Albayrak ja Kankkonen kertovat tilanteesta

17:27 EU vaatii Turkkia keskeyttämään hyökkäyksen Syyriaan. EU sanoo, että se ei aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

17:27 Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) pitää Turkin Syyriaan aloittamaa hyökkäystä huolestuttavana. Haavisto arvioi Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että tilanteesta voi seurata lisää pakolaisuutta.

–Huoli on ennen kaikkea siitä, että ollaan liikkeellä alueella, jossa asuu paljon siviiliväestöä, ja tämä voi helposti johtaa siihen, että siviilit joutuvat pakenemaan näiden sotilastoimien alta”, Haavisto sanoo Helsingin Sanomille.

Haavisto vierailee tänään Ylen A-studiossa.

17:15 Syyrian kurdijoukkojen lehdistöedustaja Mustafa Bali on kertonut Twitterissä, että Turkki olisi iskenyt siviilikohteisiin. Turkin rajalla on "kova paniikki", kertoo Ylen avustaja Ayla Albayrak puhelimitse Istanbulista Ylen radiohaastattelussa.

Albayrakin mukaan tällä hetkellä kokonaiskuva on vielä hyvin epäselvä ja tarkkaa tietoa tapahtumista on saatavilla niukalti. Hän arvioi, että hyökkäyksen ensimmäisellä vaiheella voi olla vaikutuksia myös neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa.

–Presidentti on kutsuttu vieraaksi Valkoiseen taloon 13. marraskuuta. Voi olla, että tämä ensimmäinen vaihe parantaa Turkin asemia neuvotteluissa.

17:00 Turkissa pitkään asunut Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen taustoitti hyökkäystä Ylen tv-uutisissa. Katso video alta.

tv uutiset
Tom Kankkonen taustoittaa Turkin hyökkäystä

16:48 Rauhan lähde -nimisessä operaatiossa on isketty YPG:n asemiin, kertoo CNN Turk uutistoimisto TASSin mukaan. Paikallisen televisiokanavan mukaan F-16-hävittäjillä iskettiin lähelle Ras al-Ayn kaupunkia, kertoo TASS. Kaupunki sijaitsee Syyrian Turkin vastaisella rajalla.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että iskuissa olisi aiheutunut henkilövahinkoja.

16:42 Turkki on jo pitkään halunnut torpata kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle. YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

Lue myös:

Syyrian kurdit varoittavat Turkin hyökkäyksen vaaroista: Isis-vankien ja al-Holin vartiointiin ei riitä sotilaita, jos Turkki iskee kurdialueelle

Bloomberg: Hyökkäystä valmisteleva Turkki lähetti etujoukkoja Syyrian puolelle

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Suosittelemme sinulle