Hyppää sisältöön

Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan – asevientiluvat Turkkiin jäädytetään

Suomi aikoo nostaa Turkin hyökkäyksen esiin EU:n ulkoministerien kokouksessa ensi viikolla.

Antti Rinne Kuva: Ferenc Isza / Lehtikuva

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyrian rajan yli kurdijoukkojen hallitsemille alueille, kertoo valtioneuvosto.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti tänään hyökkäyksen alkamisesta.

Suomi tukee Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausuntoa, jossa hän vaati Turkin sotatoimien keskeyttämistä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan valtioneuvosto ei tule myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin.

Rinne arvioi, että Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä.

– Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla, pääministeri Rinne sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

EU:n ulkoministerit tapaavat maanantaina Luxemburgissa ulkoasiainneuvoston kokouksessa. Suomi aikoo nostaa kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen ja sen vaikutuksen pakolaisuuteen alueella sekä Syyrian humanitaariset tarpeet.

Lisää aiheesta:

Trumpin mukaan Turkin hyökkäys Syyriaan oli "huono idea", YK:n turvallisuusneuvosto koolle – Yle seuraa tilannetta

Tämän tiedämme nyt Turkin hyökkäyksestä – mitkä ovat osapuolten voimasuhteet, horjuttaako Trumpin vetäytymispäätös Yhdysvaltojen asemaa?

Syyrian kurdit varoittavat Turkin hyökkäyksen vaaroista: Isis-vankien ja al-Holin vartiointiin ei riitä sotilaita, jos Turkki iskee kurdialueelle

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Suosittelemme sinulle