Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkyselle toinen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Halla-aho: Nakertaa oikeuslaitoksen uskottavuutta

Halla-aho: Kiihottamispykälä on ikiliikkuja, syyte- ja tuomioautomaatti, joka kohdistuu varsinkin perussuomalaisiin.

Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa 3. lokakuuta. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 50 päiväsakon sakkorangaistukseen. Tynkkysen tuloilla sakon suuruus on hieman yli 4000 euroa.

Tuomio koskee Tynkkysen Facebook-tilille vuonna 2016 jakamaa tekstiä ja kuvaa. Tuomion mukaan Tynkkysen islaminuskoisesta ihmisryhmästä esittämä näkemys on harkittua, luonteeltaan rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islamisuskoista ihmisryhmää kohtaan.

Käräjäoikeuden mukaan Tynkkysen on täytynyt ymmärtää, että hänen laatimansa kuvan ja tekstin yhteys on niin kiinteä, että yleisö käsittää sen tarkoittavan kaikkien islaminuskoisten olevan terroristeja. Syyttäjä vaati Tynkkyselle 60 päiväsakon sakkorangaistusta.

Tynkkynen aikoo valittaa tuomiostaan. Hänen mukaansa hänen tekemä Facebook-päivitys ei ole rangaistava teko.

– Päivitys, jossa puolustetaan eurooppalaisten ja suomalaisten turvallisuutta, ei pitäisi johtaa neljän tuhannen euron sakkoihin, Tynkkynen sanoo.

Käräjäoikeus määräsi Tynkkysen poistamaan viestit Facebookista sekä Instagramista.

Tuore tuomio ei ole Tynkkysen ensimmäinen: hänet tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta 50 päiväsakon sakkorangaistukseen vuonna 2017.

Tynkkysen epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan Facebook-kirjoituksissaan myös vuonna 2017. Tämä asia on siirtynyt Oulun poliisilta syyttäjälle syyteharkintaan. Se, nostaako syyttäjä syytettä, selviää myöhemmin.

Halla-aho: Tuomiosta tuskin seurauksia puolueessa tai ryhmässä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei usko, että Sebastian Tynkkyselle tulee mitään seurauksia puolueessa tai eduskuntaryhmässä tuomion johdosta.

– Tätä ei tietenkään oikein uskalla sanoa, ettei joudu käräjille: ei ole kovinkaan kyseenalaista sanoa, että islamistista terrorismia yhdistää Allahin palvonta ja tämä on ymmärtääkseni se, mistä Tynkkysen tuomio langetettiin, perustelee Halla-aho.

Halla-aho pitää Tynkkysen tuomiota kyseenalaisena ja pohdiskelee, onko kansanryhmää vastaan kiihottamista koskeva lainsäädäntö ajan tasalla. Halla-ahon mukaan kyseistä lainkohtaa pitäisi selkeyttää ja parantaa näin oikeusvarmuutta.

– Kiihottamispykälästä näyttää tulevan tällainen ikiliikkuja, tai syyte- ja tuomioautomaatti, joka kohdistuu varsinkin perussuomalaisiin poliitikkoihin, arvioi Halla-aho tuomiota.

– Ymmärtääkseni Tynkkynen totesi, että islamistisia terroristeja yhdistää Allahin palvonta. Nyt oikeuslaitos on nähtävästi todennut, että tämän sanominen on laitonta. Tällaiset absurdiuteen menevät laintulkinnat nakertavat syyttäjälaitoksen ja oikeuslaitoksen omaa uskottavuutta, sanoi Halla-aho iltapäivällä tuomion julistamisen jälkeen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Eduskuntaryhmä ei aio sen vuoksi tehdä mitään päätöksiä Tynkkysen tilanteesta.

Poliisilla on parhaillaan tutkinnassa myös kolmen muun kansanedustajan rikosepäilyt. Helsingin poliisi epäilee Päivi Räsästä (kd.), Hussein al-Taeeta (sd.) ja Juha Mäenpäätä (ps.) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue lisää:

Sebastian Tynkkysen oikeudenkäynti alkoi Oulussa – syyttäjä vaatii sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Sebastian Tynkkystä epäillään taas kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – asia etenee syyteharkintaan

Sebastian Tynkkyselle 300 euroa sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta

Suosittelemme sinulle