Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

EU asettaa kovat vaatimukset kuntien kalustolle: lähes 40 prosenttia autohankinnoista oltava pian miltei päästöttömiä

Kunnilla on paljon tehtävää tavoitteen saavuttamiseksi.

Sähköauto ja latausjohto. Sähköautojen latauspaikkoja löytyy myös kauppakeskuksista, joissa lataamisen voi hoitaa vaikka kauppareissun aikana.
Kuntien pitää vuodesta 2021 alkaen suosia sähköautoja kalustohankinnoissaan. Arkistokuva. Kuva: Johanna Manu / Yle
Ville Paso
Avaa Yle-sovelluksessa

EU on asettanut jäsenmailleen tiukan direktiivin, joka luo paineita ajoneuvohankinnoille. Direktiivi velvoittaa kuntia korvaamaan polttomoottoriautoja täyssähköautoilla tai tehokkaimmilla hybrideillä.

Niin sanottu puhtaiden ajoneuvojen direktiivi vaatii, että vuodesta 2021 alkaen julkisen sektorin hankkimasta kalustosta 38,5 prosenttia pitää olla miltei päästöttömiä.

Direktiivi on parhaillaan kansallisessa valmistelussa.

– Kuntaliitto ei pidä vaatimuksia kaikkien suomalaisten kuntien kannalta parhaina mahdollisina, sanoo Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.

Riipinen muistuttaa, että kunnat asettavat jo nyt valtiota ja EU:ta kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita. Yli 40 prosenttia suomalaisista asuu kunnassa, joka tähtää hiilineutraaliksi viimeistään vuonna 2030. Suomi tähtää samaan vuonna 2035. EU:n vahvistamaton tavoite on vuodeksi 2050.

Direktiivin mukaan ajoneuvo saa tuottaa hiilidioksidipäästöjä enintään 50 grammaa kilometrillä. Vuodesta 2026 raja painuu nollaan grammaan kilometriltä. Busseja ja kuorma-autoja kohtaan on omat tavoitteensa.

Heinolan kalusto koostuu 66 polttomoottoriautosta

Yksi kunta, joka pohtii vähäpäästöisiä vaihtoehtoja kalustolleen on Päijät-Hämeessä sijaitseva vajaan 20 000 asukkaan Heinola.

Heinolassa esitetään, että kun vanhaa autokantaa jatkossa uudistetaan, tilalle hankittaisiin päästöttömiä tai vähäpäästöisiä kulkuneuvoja. SDP:n valtuustoryhmän tekemän aloitteen mukaan polttomoottorilla toimivat autot korvattaisiin kaasu-, sähkö tai hybridiautoilla.

– Direktiivi on voimaantullessaan suhteellisen vaativa, toteaa Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen.

Kuivalaisen mukaan sähköautojen sopivuutta talviolosuhteisiin on vielä seurattava.

Heinolan autokanta koostuu yhteensä 66 autosta. Niistä kuusi on kuorma-autoja, 38 pakettiautoja ja 22 henkilöautoja, joista kuusi on kaupungin käytössä leasing-sopimuksella. Kaikki ajoneuvot toimivat polttomoottorilla.

Kuntaliitto: Paljon haasteita ratkottavana, jotta tavoitteeseen päästään

Kuntaliiton mukaan päästöttömien autojen ja niihin sopivan energian saannin on parannuttava, jotta direktiivin tavoitteet voidaan Suomessa saavuttaa. Kunnilla riittää töitä päästötavoitteiden kanssa muutenkin.

Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen kertoo, että tällä hetkellä noin puolella Suomen kunnista on ilmastostrategia.

– Päästötavoitteiden keskeinen osa on monesti liikenne. Konkreettisimmin se tarkoittaa kaluston korvaamista vähäpäästöisillä vaihtoehdoilla, sanoo Riipinen.

Vähäpäästöiset autot vaativat, että niihin käytettävää polttoainetta on saatavilla. Esimerkiksi Heinolassa se rajaa tällä hetkellä vaihtoehdot vähiin. Kaupungissa on tällä hetkellä yksi yleinen sähköauton latauspiste ja neljä merkkikohtaista Teslan latauspistettä.

Teknisen toimen selvityksessä sanotaan kuitenkin, että sähköautot ovat kunnalle toistaiseksi liian kalliita. Kaasuautot taas vaatisivat kaasutankkausaseman, jollaista ei Heinolassa vielä ole. Kaupunki on kirjannut sellaisen saamisen ympäristötavoitteisiinsa.

Aloite vähäpäästöisistä autoista etenee seuraavaksi Heinolan kaupunginhallitukseen. Heinolassa valmistellaan parhaillaan päätöstä lähteä mukaan hiilineutraalien kuntien verkostoon.

Mitä mieltä? Keskustele aiheesta kello 22.00 saakka.

Lue myös: Onko hybridi-, biokaasu- vai sähköauto päästöttömin vaihtoehto juuri sinulle? "Iso merkitys on sillä, miten paljon kilometrejä syntyy vuodessa"

Suosittelemme