Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Ihmiset ovat huolestuneita, mutta eivät aio lähteä pakoon" – 500 mielenosoittajaa kerääntyi Senaatintorille vastustamaan Turkin hyökkäystä

Paikalla ollut Gelawej Viyan kuvailee, että järkytyksestä huolimatta mieliala on periksiantamaton sekä täällä päässä että Syyriassa kurdien itsehallintoalueella.

Gelavei Viyan
Kansalaisjärjestössä hankekoordinaattorissa työskentelevä Gelawej Viyan tuli Suomeen aikanaan kiintiöpakolaisena perheensä kanssa. Kaikkiaan Suomessa asuu nykyisin noin 15 000 kurdia. Kuva: Yle
Anna Karismo,
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

– Viestini Turkin johdolle on se, että tässä olemme emmekä aio luovuttaa. Taistelemme vaikka siihen saakka, kunnes meitä on enää yksi jäljellä. Ja täällä Suomessa olemme tukena ja teemme kaiken minkä voimme.

Näin vastaa Gelawej Viyan, yksi sadoista Senaatintorille saapuneista mielenosoittajista, kun häneltä kysyy, minkä viestin hän haluaisi Suomen kurdina Turkille välittää.

Kyseessä on mielenosoitus hyökkäystä vastaan, jonka Turkki eilen aloitti Pohjois-Syyrian kurdialueelle.

Senaatintorille mielenosoittajia saapui arviolta noin 500. Suuri osa heistä on Suomen kurdeja.

– Olen sitä mieltä, että syy Turkin hyökkäykseen on pelko sitä demokraattista mallia kohtaan, mikä Rojavassa on. Erdogan kokee sen uhaksi, Viyan jatkaa.

Rojavalla hän tarkoittaa kurdien itsehallintoaluetta, johon Turkki on nyt hyökännyt. Itsehallintoalue syntyi Pohjois-Syyrian ja Turkin rajalle vuonna 2012 Syyrian sodan jälkeen. Turkki ei ole hyväksynyt itsehallintoaluetta, ja maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan sekä muu Turkin johto pitävät aluetta uhkana ja sitä puolustavia YPG-joukkoja terroristeina.

Erdoğan haluaa nyt alueen, jotta voi asuttaa sinne Turkissa olevia syyrialaisia pakolaisia.

Erdoğan on myös uhannut, että Turkki saattaa päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista, jos Euroopan maat leimaavat hyökkäyksen miehitykseksi.

Mielenosoittajat vastustavat Helsingin Senaatintorilla Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueille.
Poliisi ilmoitti mielenosoituksen aiheuttavan pieniä katkoksia liikenteeseen Helsingin keskustassa. Viiden maissa tilanne palaili normaaliksi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Mielenosoituksen alun rauhallinen musiikki ja tunnelma voimistui, kun väkijoukko siirtyi Aleksanterinkadulle marssimaan määränpäänään Musiikkitalo. Ilmassa kuuluivat iskulauseet Erdoğania vastaan.

Viyanilla itsellään on hyökkäyksen kohteeksi joutuneella kurdialueella joitakin ystäviä, mutta hän ei ole saanut heihin yhteyttä.

– Sen tiedän, että ihmiset ovat huolestuneita, mutta eivät aio lähteä pakoon. He haluavat puolustaa aluetta.

Jo eilen järjestettiin mielenosoitus Turkin aloitettua hyökkäyksen. Viyan kuvailee nopeasti järjestettyä mielenosoitusta ja nopeaa reagointia esimerkkinä Suomen kurdien keskuudessa vallitsevasta periksiantamattomuudesta, joka on mielessä surusta ja järkytyksestä huolimatta.

Lue myös:

Presidentti Niinistö tuomitsee Ylen haastattelussa Turkin hyökkäyksen – Syyria, Iran ja Venäjä voivat hyötyä tilanteesta, kurdiväestö kärsii

Suosittelemme