Tolpan päähän isketty kasvojentunnistuskamera valvoo ohi lipuvaa väkijoukkoa. Sateenvarjojen alle piiloutuneesta joukosta irtoaa pienempi ryhmä, joka nopeasti kerääntyy tolpan juurelle. Sateenvarjojen suojissa ryhmä kampeaa tolpan kyljessä olevan luukun auki ja nyhtää kaikki mahdolliset johdot irti. Toisaalla mielenosoittajat puskevat kasvojentunnistuskameralla varustetun lyhtypylvään kumoon ja pirstovat kamerat säpäleiksi.
Kesäkuusta asti jatkuneissa Hongkongin mielenosoituksissa teknologialla on ollut erityisen suuri rooli. Kiinan mallin mukaisesti myös erityishallintoalueella viranomaiset ovat ottaneet käyttöönsä runsaasti valvontateknologiaa. Kasvojentunnistusteknologian lisäksi poliisi tarkkailee verkkoliikennettä ja yrittää etälukea mielenosoittajien taskuissa olevia matka- ja henkilökortteja.
Mielenosoittajien toimet kasvojentunnistusteknologialta suojautumiseen ovat olleet suoraviivaisia. Sateenvarjojen lisäksi etujoukoissa marssineet mielenosoittajat peittävät kasvonsa ja hyvin pitkälti koko päänsä erilaisilla maskeilla ja huiveilla. Tunnistamiseen saattaa riittää se, että mielenosoittajan korva näkyy valvontakameran tallenteessa. Poliisien kantamia kameroita vastaan mielenosoittajat ovat sohineet laser-osoittimilla, mikä on saanut Hongkongin öiset kadun näyttämään scifi-dystopialta.
Etätunnistimia sisältävät henkilökortit puolestaan kääritään folioon ja viestit kulkevat joko salattuina Telegram-sovelluksen kautta tai, jos internet on ajettu alas, suoraan puhelimesta toiseen Applen Airdrop-ominaisuudella. Mielenosoittajat ovat myös ottaneet HKmap.live -nimisen sovelluksen käyttöönsä jakaakseen tietoa niistä paikoista, joissa poliiseja tai tiesulkuja.
Nyt teknologiajätti Apple on kuitenkin poistanut sovelluksen kaupastaan. Yhtiö perustelee päätöstä sillä, että sovellusta on Hongkongin kyberturvallisuusviranomaisten mukaan käytetty poliisien väijyttämiseen. Applen mukaan myös rikolliset ovat hyödyntäneet tietoja poliisien sijainnista kohdistaessaan ryöstöjä. Näillä perusteilla sovellus rikkoo Applen sovelluskaupan sääntöjä, yhtiö linjaa tiedotteessaan.
HKmap.live -sovelluksen kehittäjä toteaa Twitterissä, että hongkongilaisviranomaisten väitteille ei ole minkäänlaisia todisteita.
Ennen sovelluksen poistoa Kiinan hallinnon alainen People's Daily -lehti sätti Applea siitä, että se sallii HKmap.liven kaltaisen sovelluksen kaupassaan.
Eikä HKmap.live ole ainoa sovellus, jonka Apple on poistanut sovelluskauppansa kiinalaisesta versiosta. Eilen teknologiajulkaisu The Verge kertoi Applen poistaneen Hongkongin mielenosoituksia seuranneen Quartz-median sovelluksen kaupastaan. Quartzin mukaan Kiinan hallinto painosti Applea poistamaan sovellus. Quartzille osoitetussa viestissä Apple totesi sovelluksen sisältävän sisältöjä, jotka ovat laittomia Kiinassa.
Quartz ei ole ainoa länsimedia, jonka sovellus on suljettu pois Applen Kiinan sovelluskaupasta. Lähes kolme vuotta sitten Apple poisti New York Timesin sovelluksen kauppansa kiinalaisversiosta.
Apple on pitkään ylpeillyt tuotteidensa tarjoamasta yksityisyydensuojasta. Yhtiö nosti yksityisyyden tekemisensä kärkeen huomattavasti ennen Facebookia tai Googlea. Tämä oli tietenkin helppoa, sillä Apple ei ole koskaan kerännyt ihmisten tietoja samassa mittakaavassa kuin mainosmyynnistä tulonsa saavat kilpailijansa.
Hyvät suhteet Kiinaan painavat kuitenkin nyt enemmän vaakakupissa. Applen toimitusjohtaja Tim Cook on vieraillut useaan otteeseen Kiinassa osallistuakseen Kiinan hallinnon järjestämiin tapahtumiin.
– Jokainen valtio maailmassa päättää omat lakinsa ja sääntelynsä, ja sinun valintasi on osallistuako vaiko ei, Cook totesi Fortune Global Forum -seminaarissa kaksi vuotta sitten.