Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ranskan komissaariehdokas ei kelvannut EU-parlamentin valiokunnille – näpäytys Macronille

Sisämarkkinakomissaariksi ehdolla ollut Sylvia Goullard on joutunut selittelemään avustajan palkkaukseen liittyvää skandaalia.

Sylvie Goulard
Sylvie Goulard Kuva: Kenzo Tribouillard / AFP
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

EU-parlamentin valiokunnat ovat tyrmänneet Ranskan komissaariehdokkaan Sylvie Goulardin äänin 29–82. Ranska saattaa joutua nyt vaihtamaan ehdokasta.

Euroopan parlamentin nikottelu on suora näpäytys Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, jonka luottonaisena Goulard tunnetaan. Sisämarkkinakomissaariksi ehdolla ollut Goulard joutui aiemmin eroamaan Ranskan puolustusministerin paikalta avustajan palkkaukseen liittyneen skandaalin takia.

Samat epäselvyydet herättivät kysymyksiä torstaina, kun Goulard kävi Euroopan parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinoiden valiokuntien kuultavana. Hänet oli kutsuttu kuulemiseen toista kertaa, koska aiemmat vastaukset eivät tyydyttäneet meppejä.

Skandaalissa on kyse Euroopan parlamentin avustajapalkkion maksamisesta henkilölle, joka oli töissä kotimaassa. Sääntöjen mukaan tämä on kiellettyä, ja Goulard on maksanut 45 000 euroa takaisin Euroopan parlamentille. Kysymyksiä on herättänyt myös Gouldardin toimiminen aiemmin asiantuntijana amerikkalaiselle ajatuspajalle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutuu ottamaan parlamentin kannan vakavasti, koska hän tarvitsee vielä parlamentin tuen uudelle komissiolle.

Macron kommentoi EU:n valiokuntien äänestystä sanomalla, että Goulard on "poliittisen pelin uhri". Hän aikoo keskustella asiasta von der Leyenin kanssa.

Parlamentti äänestää komissiosta kokonaisuudessaan 23. lokakuuta.

Suosittelemme