Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kaarinalaisyrittäjät ja Nordisk Film ajautuivat välirikkoon elokuvien esityssopimuksista – Fingerpori-elokuvan ensi-iltakin peruttu

Cinemahousen yrittäjät katsovat tiukentuneiden ehtojen olevan taloudellisesti kannattamattomia.

Kino Piispanristin mainostaulut
Cinemahouse pyörittää Kino Piispanristiä Kaarinassa. Arkistokuva. Kuva: Petra Ristola / Yle
Hannu Vähämäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Pieniä elokuvateattereita Kaarinassa, Turussa ja Laitilassa pyörittävä Cinemahouse on ilmoittanut lopettavansa yhteistyön Nordisk Filmin kanssa. Ratkaisu tarkoittaa sitä, että Nordisk Filmin levittämät elokuvat jäävät pois yrityksen teatterien ohjelmistosta.

Cinemahousen yrittäjinä toimivat Henry Erkkilä ja Antti Juntunen. Erkkilä kertoo, että kyse on elokuvien esitysoikeuksia koskevista erimielisyyksistä.

– Vaatimukset elokuvavuokrien ja esitysmäärien osalta ovat kiristyneet niin paljon, että yhteistyö ei ollut meidän kannaltamme enää taloudellisesti kannattavaa.

Erkkilän mukaan yhteistyön päättyminen näyttää lopulliselta ratkaisulta. Cinemahousen kannalta tilanne on kiusallinen siinä mielessä, että Nordisk Filmin levittämän Fingerpori-elokuvan piti tulla ensi-iltaan ensi viikolla. Esityksiin oli tehty paljon ennakkovarauksia.

– Olemme nyt joutuneet ilmoittamaan asiakkaillemme, että elokuvan esittäminen on peruuntunut, pahoittelee Erkkilä.

Eriävät käsitykset tilanteesta

Nordisk Filmille Cinemahousen ratkaisu tuli yllätyksenä. Yhtiö katsoo, että sillä on Cinemahousen kanssa kirjallinen ja molemmin puolin hyväksytty sopimus Fingerporin esittämisestä Cinemahousen teattereissa.

– Mitään riitaa elokuvan esitysoikeuksista ei ole ollut. Elokuva on myös toimitettu Cinemahouselle, kertoo Nordisk Film tiedotteessaan.

Erkkilä puolestaan katsoo, että elokuvaa koskeva sopimus ei ole enää voimassa, koska sen ehtoja on jälkikäteen tiukennettu.

Cinemahousen ohjelmatarjonta jatkuu muiden elokuvalevittäjien kanssa. Sen elokuvateattereita ovat Kaarinassa sijaitseva Kino Piispanristi, Turun Kino Diana ja Laitilan Kino. Nordisk Film on Suomen johtava kotimaisten elokuvien levittäjä.

Suosittelemme sinulle