Hyppää sisältöön

Tänään jaetaan Nobelin rauhanpalkinto – Tässä ovat ilmastolakkoilija Greta Thunbergin haastajat

Rauhanpalkinnon saaja julkistetaan Oslossa. 

Greta Thunberg puhumassa ilmastolakon päätteeksi Montrealissa, Kanadassa. Kuva: Valerie Blum / EPA

Tänään jaetaan Nobelin rauhanpalkinto. Vahvin ehdokas rauhanpalkinnon saajaksi on ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään Oslossa. Useat vedonlyöntitoimistot, kuten Unibet ja Ladbrokes, pitävät ruotsalaisaktivistia vahvimpana ehdokkaana, mutta moni seikka puhuu silti häntä vastaan.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ja Eritrean presidentti Isaias Afwerki avasivat Eritrean suurlähetystön Etiopiassa 16. heinäkuuta 2018. Kuva: EPA

Vedonlyöntitilastoissa Thunbergin jälkeen toiseksi suosituin ehdokas on Etiopian pääministeri Abiy Ahmed. Hän on lyhyen valtakautensa aikana solminut rauhan naapurimaa Eritrean kanssa ja vapauttanut poliittisia vankeja.

Raoni Metuktire Kuva: Martial trezzi 7 EPA

Brasilialainen Raoni Metuktire on noussut vedonlyöntitilastoissa kolmanneksi. Hän on lähes 90-vuotias Brasilian alkuperäiskansoihin kuuluvan kayapojen johtaja ja ympäristönsuojelija. Hän voisi nostaa esiin Amazonasin sademetsän tuhot.

Myös Uuden-Seelannin pääministeriä Jacinda Ardernia on veikattu palkinnon saajaksi. Ardenia ylistettiin kotimaassaan ja ympäri maailmaa Christchurchin terrori-iskun jälkeen. Hän esiintyi jämäkästi mutta puhui vihan sijasta huolenpidosta ja surusta. Ardernin kaudella Uusi-Seelanti kielsi puoliautomaattiaseet vastauksena Christchurchin tragediaan.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern pukeutui hijab-huiviin, kun hän tapasi surevia muslimiyhteisön jäseniä Christchurchissa. Kuva: SNPA / EPA

Viime vuonna rauhanpalkinnon jakoivat sotien seksuaalista väkivaltaa vastustava kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen jesidiaktivisti Nadia Muradi.

Lue myös:

Kirjallisuuden Nobel-palkinto vuodelta 2018 Olga Tokarczukille, tämän vuoden palkinnon saa Peter Handke

Kemian Nobel-palkinto litium-ioniakkujen kehittäjille – sinäkin hyödynnät arjessasi heidän työtään

Fysiikan Nobel-palkinto maailmankaikkeuden ja eksoplaneettojen tutkimukselle

Suosittelemme sinulle