Hyppää sisältöön

Tappavia superbakteereja vastaan taistellaan pitkälti Suomessa kehitetyllä laitteella – tavoitteena vähentää turhia antibioottikuureja

Lääkeaineensuunnittelun professori uskoo ratkaisun avaimen olevan ihmisten käytöksen muuttamisessa.

Janika Pasma huolehtii testilaittelinjaston toiminnasta. Linjasto sijaitsee lääkelaitteita valmistavan Phillips-Medisize puhdastiloissa Kontiolahdella Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Anton Rinta-Jouppi

Antibioottikuurien syöminen on tuttu juttu varmasti lähes jokaiselle suomalaiselle.

Osa kuureista on turhia tai liian pitkiä. Esimerkiksi välikorvatulehdukseen saatetaan syödä liian pitkä kuuri turhan takia.

Tämä on ongelma, sillä antibioottien tehon vähenemisen syynä pidetään niiden turhaa ja vääränlaista käyttöä.

Suomalais-ranskalainen Mobidiag oy tarjoaa ratkaisuksi sairaaloille suunnattua testilaitetta, jonka avulla voidaan nopeasti analysoida potilaan taudinaiheuttaja, ja sen mahdollinen vastustuskyky antibiooteille.

Tällöin lääkäri voi jättää turhan antibioottikuurin määräämättä. Samalla potilas säästyy turhalta kuurilta, joka voi muun muassa pahentaa infektiota ja tuhota ihmisen omia hyödyllisiä mikrobeita esimerkiksi suolistosta.

Professori: Testilaitteet ovat hyödyllisiä taistelussa bakteereja vastaan

Antibioottiresistenttien bakteerien aiheuttamaan ongelmaan haetaan kuumeisesti ratkaisuja ympäri maailman. Asiaa lähestytään yleensä kahdella eri tavalla, Itä-Suomen yliopiston lääkeaineensuunnittelun professori Antti Poso kertoo.

Ensimmäinen on täysin uusien antibioottien kehittäminen, johon bakteereilla ei ole vielä vastustuskykyä, mutta tämä lähestymistapa vie nopeimillaankin useita vuosia. Toinen tapa on se, että olemassa olevia antibiootteja käytetään oikein.

Juuri jälkimmäistä lähestymistapaa edustaa Mobidiagin testilaite, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen.

– Maailmalla on iso tarve työkaluille, joilla tautia aiheuttavat bakteerit tunnistetaan nopeasti.

Professori Poso pitää testilaitteita hyödyllisenä taistelussa bakteereita vastaan, vaikka ne eivät ratkaise koko ongelmaa.

– Osasta turhia antibioottikuureja päästään näiden avulla eroon. Ilman testiä turha kuuri voi jopa pahentaa infektiota, koska antibiootti tuhoaa kaikkia muita bakteereja paitsi tätä resistenttiä kantaa, hän sanoo.

Teknologiasta on siis jo nyt apua taistelussa antibiootteja sietäviä bakteereita vastaan. Ratkaisun avain on kuitenkin ihmisen käytöksessä, jota pitäisi Poson mukaan pystyä muuttamaan.

– Ettei siis haettaisi niitä turhia antibioottikuureja, hän lisää.

Suomalaislaite pyrkii 10 miljardin euron markkinoille

Käytännössä tauteja aiheuttavien bakteerien tunnistaminen on mahdollista vain DNA:n monistamiseen perustuvilla tekniikoilla, joita kutsutaan molekyylidiagnostiikaksi, Tenkanen kertoo.

Hänen mukaansa se on nopeimmin kasvava diagnostiikan ala. Markkinat ovat hänen mukaansa suuret ja kasvavat; tällä hetkellä jopa 10 miljardin euron arvoiset.

Kontiolahden linjasto asentaa kasettien runkoon automaattisesti esimerkiksi DNA-alukkeet ja -eristyspylväät. Runkoon laserhitsataan myös pintakalvo. Muita komponentteja puolestaan ultraäänihitsataan paikoilleen. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Mobidiagin laite toimii siten, että siihen syötetään kasetin avulla potilaista otettuja näytteitä. Ne voivat olla esimerkiksi verta tai ulostetta.

– Tällaiset kasetit ovat yleensä rakenteeltaan hyvin monimutkaisia ja kalliita.

Mobidiagin kasetteihin käytetty teknologia on yhdistelmä esimerkiksi biokemiaa, optiikkaa ja fluidiikkaa. Tenkasen mukaan yritys on onnistunut yksinkertaistamaan kasetteja merkittävästi ja siten laskenut niihin liittyviä kustannuksia.

Maailmanlaajuinen ongelma

Ratkaisuja antibioottiongelmaan todella tarvitaan, sillä antibioottiresistenssi on maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi maailman suurimmista ja kasvavista terveysuhista kaikkialla maailmassa.

Tällä hetkellä antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit aiheuttavat jo yli 700 000 kuolemaa vuosittain, ja ongelmaan haetaan kuumeisesti ratkaisuja ympäri maailman.

Pahimmissa skenaarioissa siirryttäisiin aikaan, jossa antibiootit eivät toimi enää juuri ollenkaan. Seurauksena olisi, että tavalliset infektiotaudit ja pienet tulehtuneet haavat voisivat johtaa jälleen kuolemiin.

Nokian jäljiltä osaamista tarjolla

Mobidiagin testikasetteja tuotetaan Pohjois-Karjalan Kontiolahdella, jossa yritys hyödyntää Nokian entisen alihankkijan tiloja. Yhteistyötä tehdään myös toisen Nokian raunioilta ponnistaneen yrityksen kanssa.

Testikasetteja tuotetaan täysin automatisoidulla linjastolla, jossa niitä muun muassa laser- ja ultraäänihitsataan. Siitä kasetit siirtyvät Espooseen, jossa niihin lisätään biokemiallinen osuus.

Linjaston tuotantokapasiteetti on parhaimmillaan miljoona kasettia vuodessa, Tenkanen kertoo.

Kilpailu on kansainvälistä

Espoon Keilaniemessä päämajaansa pitävän Mobidiagin kilpailijat ovat globaaleja ja usein myös huomattavasti suurempia, sillä MobidiagiIla on vain 116 työntekijää.

Yritys luottaa kilpailussa kuitenkin automaatioon, jonka avulla tuotantokustannukset aiotaan pitää kurissa.

– Olemme alusta asti miettineet miten tuotanto saadaan skaalattua isoksi, jotta tuotteilla on mahdollisuus päästä arkikäyttöön sairaaloissa, Tenkanen kertoo.

Hänen mukaansa muut markkinoilla olevat ja kasetteja käyttävät testilaitteet ovat niin kalliita, että hinta rajoittaa niiden rutiininomaista käyttöä sairaaloissa.

Kuten terveysteknologiaalalla yleensä, tuotekehitys on suuressa roolissa myös Mobidiagin toiminnassa. Tenkanen kertoo, että testilaiteprojekti on vaatinut jo yli 110 miljoonan euron investoinnit.

Mobidiagin taudinaiheuttajia analysoiva testilaite on tällä hetkellä myynnissä Euroopassa ja yritys suunnittelee seuraavaksi suuntaavansa Kiinan ja Yhdysvaltojen markkinoille.

Lue lisää:

Antibiooteille vastustuskykyinen tuberkuloosi oli tappaa – Akuutti tapasi puoli vuotta sairaalan eristyshuoneessa viettäneen Sameerin

Bakteerit selättävät antibiootit yllättävän monilla keinoilla

Antibiootteja syödään liikaa – "Perinteinen ajatus, että kuuri pitää syödä aina loppuun, on ikiaikainen myytti"

Antibiootit voivat sekoittaa suoliston vuosiksi

Suosittelemme sinulle