Hyppää sisältöön

Kalifornia kieltää Yhdysvaltojen ensimmäisenä osavaltiona eläinperäisten turkistuotteiden tuotannon ja myynnin

Kuvernööri Gavin Newsom allekirjoitti samalla myös muita eläinten oikeuksia parantavia lakeja.

Aiemmin turkismyynti on kielletty jo monissa Kalifornian kaupungeissa, muun muassa Los Angelesissa ja San Franciscossa. Arkistokuvassa malli esittelee kettu- ja minkkiturkista Saksan Frankfurtissa olleilla messuilla. Kuva: Frank May / EPA

Kalifornia on päättänyt kieltää uusien turkistuotteiden tuotannon ja myynnin vuodesta 2023 lähtien. Siitä tulee Yhdysvaltain ensimmäinen osavaltio, joka kieltää turkisbisneksen koko osavaltion laajuisesti. Kuvernööri Gavin Newsom allekirjoitti uuden lain lauantaina. Asiasta uutisoivat muun muassa San Francisco Chronicle (siirryt toiseen palveluun) ja Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Newsom on kutsunut kieltoa "yhdeksi Yhdysvaltain historian vahvimmista eläinsuojelulaeista".

Käytettyjä turkiksia ja alkuperäiskansojen keskuudessa hengelliseen ja kulttuurisiin tarkoitukseen käytettäviä tuotteita voi myydä jatkossakin vapaasti. Laki ei koske myöskään esimerkiksi nahkaa tai täytettyjä eläimiä.

Jos lain rikkomisesta jää kiinni, joutuu maksamaan 500–1000 dollarin sakot yhtä turkistuotetta kohti.

Kansainväliset eläinoikeusjärjestöt ovat ottaneet uutisen vastaan innolla. The Humane Society of the United States juhli Twitterissä "voittoa".

Myös suomalaiset Finland Fur Animal Save (siirryt toiseen palveluun) ja Oikeutta eläimille ovat kertoneet iloitsevansa Kalifornian päätöksestä.

Fur Information Council of American tiedottaja Keith Kaplan kritisoi (siirryt toiseen palveluun) kieltoa aikaisemmin. Hänen mukaansa se on osa "radikaalia vegaaniagendaa, jolle turkiskielto on vain ensimmäinen askel kohti muita asuste- ja ruoka-ainekieltoja".

Newsom allekirjoitti myös muita eläinten oikeuksien parantamista tavoittelevia lakeja. Ne muun muassa kieltävät elefanttien, karhujen ja muiden villieläimien näyttelyn kalifornialaisissa sirkuksissa ja ilveksen metsästämisen trofeeksi eli metsästysmuistoksi.

Myös esimerkiksi New Yorkin osavaltio on suunnitellut turkisbisneksen kieltoa (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin turkismyynti on kielletty jo monissa Kalifornian kaupungeissa, muun muassa Los Angelesissa ja San Franciscossa.

Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.

Jutun otsikkoa muokattu kello 11.27: Poistettu otsikosta sana "kokonaan", koska käytettyjen turkisten ja alkuperäiskansojen kulttuurituotteiden myyntiä ei rajoiteta.

Suosittelemme sinulle