Hyppää sisältöön

Sudet kulkevat pihoilla Limingassa ja Lumijoella – Poliisi aloittanut karkoitustoimet

Susien käyttäytyminen on ollut lajille osittain epätyypillistä.

Susi ilta-auringossa.
Limingan alueen laumassa on arviolta kolme sutta. Arkistokuva. Kuva: Tuomo Björksten / Yle
STT–Yle

Poliisi ja riistayhdistykset ryhtyvät karkottamaan liian tuttavallisiksi käyneitä susia Limingassa ja Lumijoella. Oulun poliisilaitoksen komisario Juha Niemelän mukaan sudet ovat aiheuttaneet tähän mennessä yhden tuotantoeläinvahingon, kun ne tappoivat laitumella olleen vasikan viikonloppuna.

Poliisin mukaan Limingan ja Lumijoen alueelta on saatu kesän ja syksyn aikana havaintoja susista, jotka liikkuvat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten lähellä.

Niemelän mukaan laumassa on arviolta kolme sutta. Niiden käyttäytyminen on ollut lajille osittain epätyypillistä, ja niiden ihmisarkuus pyritään nyt palauttamaan esimerkiksi valo- ja äänikarkotteilla.

Niemelän mukaan susia voidaan säikytellä esimerkiksi ilmaan ammuttavilla haulikon laukauksilla tai karkotepanoksilla. Susia voidaan karkottaa, jos ne tulevat alle sadan metrin päähän asutusta talosta, tuotantoeläinrakennuksesta tai laitumesta.

Kiireettömissä tapauksissa suurpetohavainnosta voi ilmoittaa paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle. Jos suurpeto aiheuttaa vaaratilanteen, on soitettava hätäkeskukseen.

Karkotuksen suorittavat joko poliisi tai riistayhdistyksen suurriistavirka-avun toimijat. Niemelän mukaan suurpetojen karkottaminen on osa poliisin tavanomaista työnkuvaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle