Hyppää sisältöön

Sudet söivät liminkalaiselta tilalta vasikan viikonloppuna – ne ovat liikkuneet alueen pihoilla pitkin syksyä, eikä vasikan syöminen yllätä tutkijaa

Tutkijan mukaan susi on käyttänyt tilaisuutensa helppoon ruokaan.

Liminkalaisen ponipihan pitäjä on huolissaan ulkona laiduntavista eläimistään. Kuva: Marko Väänen / Yle
Mari Jäntti

Susilauma söi lauantaina liminkalaisen tilallisen vasikan.

Tilallinen löysi kuolleen eläimen laitumelta veren keskeltä. Isohko alue heinää vasikan ympäriltä oli tamppautunut, mutta joitain sudenjälkiä maasta kuitenkin saatiin.

– Myös vasikan emällä oli puremajälkiä, se oli selkeästi puolustanut vasikkaa, liminkalainen tilallinen kertoo.

Kun Yle kävi maanantaina paikalla, tilallinen ei ollut vielä haudannut vasikkaa. Eläimestä ei ollut jäljellä juuri muuta kuin torso, pää ja kaksi jalkaa, lihat oli kaluttu.

Tilan omistaja ei halua nimeään julkisuuteen, koska haluaa varjella omaa ja tilansa yksityisyyttä.

Kesällä alkoi tulla havaintoja susista asutuksen lähellä

Liminkalaisen tilallisen vasikka on tiettävästi ensimmäinen tuotantoeläin, jonka sudet ovat tappaneet Limingan alueella. Liminka on Oulun naapurikunta.

Poliisin mukaan kuitenkin Limingan ja Lumijoen alueelta on saatu kesän ja syksyn aikana havaintoja liian tuttavallisista susista, jotka liikkuvat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten lähellä. Neljä viime vuotta Limingan alueella on liikkunut susia.

Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Harri Hepo-ojan mukaan susien pihakäynneistä on tullut tähän mennessä kymmenisen ilmoitusta.

Riistakeskuksen arvion mukaan Limingan ja Lumijoen alueella liikkuu kolmen suden lauma, joille on nyt myönnetty karkotuslupa.

– Neljäkin sutta alueella on liikkunut, mutta karkoituslupa on annettu kolmesta sudesta, Hepo-oja kertoo.

Sudet liikkuvat Liminka–Tyrnävä–Raahe-alueella, eli jopa 70 kilometrin säteellä. Yksi susista on pannoitettu, joten lauman liikkeitä pystytään seuraamaan.

Myös ponitilallista huolettaa pitää eläimiä ulkona

Myös liminkalainen ponipihan pitäjä Heikki Toppinen on huolestunut tilanteesta. Vasikan raatelu nimittäin tapahtui muutaman kilometrin päästä hänen ponipihastaan.

Toppinen kertoo, että heillä ponit ovat pääsääntöisesti ulkona.

– Joku päivä voi tulla tieto, että meidän laitumella on käyty myllertämässä.

Poneja enemmän Toppista huolettaa hänen 4-vuotias poikansa, jota perhe ei enää uskalla päästää yksin ulos. Hän on myös huolissaan alueen muista lapsista.

– Kun lapset ovat odottaneet linja-autoa kouluun, niin susi on mennyt parinkymmenen metrin päästä ohi. Se on huolestuttavaa.

Liminkalaisen ponipihan pitäjällä Heikki Toppisella on huoli ulkona laiduntavista eläimistä ja alueen pienistä lapsista. Kuva: Marko Väänänen

Toppinen itse ei ole susia nähnyt. Lähistöllä asuvat ovat hänen mukaansa kertoneet niitä nähneensä.

– Aikaisempinakin vuosina on ollut susihavaintoja, mutta tänä syksynä tilanne on karannut käsistä.

Luonnonvarakeskuksen tuoreimman arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on tällä hetkellä 185–205 sutta.

Karkoittaminen on vaikea tehtävä

Nyt kun poliisi on antanut karkoitusluvan, susia voidaan säikytellä esimerkiksi ilmaan ammuttavilla haulikon laukauksilla tai karkotepanoksilla. Susia voidaan karkottaa, jos ne tulevat alle sadan metrin päähän asutusta talosta, tuotantoeläinrakennuksesta tai laitumesta.

Karkoitusluvan tarkoituksena on palauttaa suden luontainen ihmisarkuus takaisin niin, että se ei enää palaisi lähelle asutuksia ja eläintenpitopaikkoja.

Lupa annettiin sunnuntaina 13.10, ja se on voimassa kolme viikkoa. Karkoitusluvan antaa poliisi, mutta paikallinen riistanhoitoyhdistys ja metsästäjät hoitavat karkoituksen.

Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Harri Hepo-oja kertoo, että susien karkoitus ei ole ihan yksinkertaista. Sudet liikkuvat laajoilla alueilla, ja yleensä ne ehtivät poistua ennen kuin karkoittajat ehtivät paikalle.

Tilallinen pitää karkoituslupaa vitsinä

Lumijokelainen tilallinen ei usko, että karkotusluvasta on paljoa apua. Hänestä se on pelkkä vitsi.

– Mennään muka antaman taskulampulla valohoitoa ja hakataan kattilankansia yhteen. Metsästyksen vuoksi sudet ovat tottuneet pamautteluun.

Myös ponipihan omistaja Heikki Toppinen pelkää, että karkoituslupa tuli liian myöhään juurikin metsästyksen alkamisen vuoksi.

– Saattavat ne hetkeksi lähteä, mutta voivat myös palata takaisin. En sano, että ensimmäinen keino on kaataa sudet, mutta onhan sitä muitakin vaihtoehtoja. Voitaisiinhan niitä kuljettaa kairaan, Toppinen sanoo.

Mikäli karkotus ei tehoa, voidaan alueella kokeilla esimerkiksi petoaitaa. Viime kädessä poliisi voi myöntää poikkeusluvan suden tai susien kaatamiseen.

Ei syytä paniikkiin

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola ei ole yllättynyt susien raatelemasta vasikasta.

Tila on ollut susien reviirillä ja sudet ovat mahdollisesti nähneet tilaisuutensa helppoon ruokaan. Pohjois-Suomessa hirvi on suden pääsääntöinen ravinnonlähde.

Kojola kuitenkin sanoo, että sudet ovat syöneet suhteellisen vähän tuotantoeläimiä Suomessa, poroja lukuun ottamatta.

– Susi on älykäs ja helposti sopeutuva eläin. Sudelle ihmisen haju on yksi sen tavallisen elinympäristön hajuista. Se oppii elämään ihmisten keskuudessa ja voi aiheuttaa vahinkoja.

Pian tulee kuluneeksi 140 vuotta siitä, kun susi on käynyt ihmisen kimppuun.

– Pelko on ihmisillä todella selkäytimessä, enkä halua sitä väheksyä, mutta aihetta paniikkiin ei ole, Kojola sanoo.

Kiireettömissä tapauksissa suurpetohavainnosta voi ilmoittaa paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle. Jos suurpeto aiheuttaa vaaratilanteen, on soitettava hätäkeskukseen.

Tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan Limingan ja Lumijoen tilanteeseen olisi saatava helpotusta tavalla tai toisella.

– Eläminen susien kanssa on aina ollut tasapainottelua.

Lue myös:

Susi, susi – Mitä tehdä, kun sellaisen näkee?

Riita susista on repinyt Suomen kahtia – nyt on ratkaisujen aika: "Susi ja ihminen ovat aina olleet samoilla apajilla"

Susitutkijan vaimon sietokyky ylittyi, kun perhettä uhkailtiin lastensuojeluilmoituksilla – "Halusin pysytellä neljän seinän sisällä enkä kohdata ketään"

Suosittelemme sinulle