Hyppää sisältöön

Kovia tuomioita Katalonian itsenäisyysjohtajille – korkeimmillaan 13 vuotta vankeutta

Mielenosoittajat ovat tukkineet teitä ja estäneet ihmisten pääsyn metro- ja juna-asemille.

Mielenosoituksista on tullut arkipäivää Kataloniassa.
Mielenosoituksista on tullut arkipäivää Kataloniassa. Kuva: Maija Salmi / Yle
Petri Burtsov,
STT

Espanjan korkein oikeus on antanut kovat tuomiot Katalonian itsenäistymishankkeen johtajille neljä kuukautta jatkuneen oikeudenkäynnin jälkeen.

Entinen Katalonian varapresidentti Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion. Muut kahdeksan johtajaa saivat 9–13 vuoden vankeustuomiot. Kaikki tuomiot tulivat kansankiihotuksesta, minkä lisäksi osa johtajista sai tuomion julkisten varojen väärinkäytöstä ja tottelemattomuudesta.

Muut kolme johtajaa todettiin syyllisiksi kansalaistottelemattomuuteen ja he eivät saaneet vankeustuomiota.

Katalonian nykyinen aluejohtaja Quim Torra kuvaili tuomiota kostotoimeksi.

– Espanjan hallituksen haluttomuus vuoropuheluun ja demokraattisen ratkaisun löytämiseen tähän poliittiseen kiistaan ei estä meitä toimimasta itsenäisyyden saavuttamiseksi, hän sanoi.

Myös Junqueras vannoi kannattajilleen suunnatussa kirjeessä itsenäisyystaistelun jatkuvan.

– Mikään ei pääty tänään. Ette ole voittaneet ettekä vakuuttaneet. Palaamme voimakkaampina kuin koskaan, hän suuntasi viestinsä Espanjan hallitukselle.

– Korkeimman oikeuden tuomion jälkeen meidän tulee kääntää uusi sivu ja pyrkiä vuoropuheluun perustuvaan rauhanomaiseen yhdessäeloon Katalonian kanssa, Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kommentoi tuomiota.

Itsenäistymisestä järjestettiin kaksi vuotta sitten kansanäänestys, jonka jälkeen Katalonia julistautui itsenäiseksi. Espanja katsoi äänestyksen laittomaksi ja otti Katalonian suoraan hallintaansa.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Katalonian itsenäisyyttä ajavat ovat reagoineet tuomioihin voimakkaasti. Mielenosoittajat ovat estäneet ihmisten pääsyn metroon ja juna-asemille Barcelonassa. Lisäksi he ovat pysäyttäneet liikenteen lukuisilla teillä.

Perjantaille on suunniteltu yleislakkoa ja suurmielenosoituksia.

Katalonian aluehallinto tavoittelee Kataloniasta edelleen itsenäistä tasavaltaa. Kaksi suurinta puoluetta ovat kuitenkin erimielisiä siitä, miten tavoite voitaisiin saavuttaa.

Tuomion jälkeen korkein oikeus julkaisi kansainvälisen pidätysmääräyksen Katalonian aluehallinnon Belgiaan paenneelle entiselle johtajalle Carles Puigdemontille.

Suosittelemme sinulle