Hyppää sisältöön

Muistatko, kun Turussa pelattiin edellisen kerran EM-lopputurnauspaikasta? Markku Kanervan yllätysveto tunnelmoi ikimuistoista iltaa: "Elämäni peli"

Lähes päivälleen 11 vuotta sitten Turussa pelattiin yksi suomalaisen maajoukkuejalkapallon dramaattisimmista otteluista.

Markku Kanerva onnitteli Jussi Vasaraa kahdesta maalista alle 21-vuotiaiden EM-kisapaikan varmistuttua. Kuva: Lehtikuva / Roni Lehti

EM-kisoihin tähyävä Huuhkajat pelaa tänään Turussa Suomen jalkapallohistorian kenties tärkeimmän ottelun. Lähes päivälleen 11 vuotta sitten samalla stadionilla juhlittiin toista historiallista lopputurnauspaikkaa.

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue kaatoi Itävallan rangaistuspotkukilpailun jälkeen 14. lokakuuta 2008 ja varmisti paikan ikäluokan EM-turnauksessa 2009.

Yhtäläisyyksiä nykyiseen A-maajoukkueeseen tuosta ryhmästä löytyy hämmentävän paljon. Päävalmentajana hääri nimittäin muuan Markku Kanerva ja kapteenina Tim Sparv.

Itävaltaa vastaan pelatussa toisessa osaottelussa Suomen suurin sankari oli kuitenkin Jussi Vasara. Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan, Vasara ei olisi ollut joukkueessa edes mukana.

– Se on erittäin mielenkiintoinen tarina. En ollut pelannut ennen sitä ottelua karsinnoissa ollenkaan, Vasara kertoo Yle Urheilulle.

Suomi oli hävinnyt jatkokarsinnan ensimmäisen osaottelun vieraissa 1–2. Lisähuolia toiseen osaotteluun aiheutti keskikentän kaksikon Perparim Hetemaj'n ja Tomi Petrescun pelikiellot. Näin Honkaa tuolloin edustaneelle Vasaralle aukesi paikka kokoonpanoon.

– Kuulin vasta samana päivänä, että olen joukkueessa mukana. Sitten kävi niin, että huonetoveriltani Mehmet Hetemaj'lta meni takareisi. En siinäkään vaiheessa uskonut, että olisin seuraava vaihtopelaaja, mutta "Rive" sanoi, että kehiin.

Tässä syntyy Jussi Vasaran 1–1-tasoitusmaali Itävaltaa vastaan syksyllä 2008. Kuva: EPA

"Hammer time"

Itävalta johti 1–0 ja yhteismaaleissa 3–1, kun Vasara asteli kentälle 51. minuutilla. Suomen olisi tehtävä kaksi maalia, jotta ottelussa edettäisiin edes jatkoajalle.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että ei tullut otettua paineita, koska en edes osannut odottaa meneväni kentälle. Menin vain suoraan toteuttamaan itseäni niin hyvin kuin mahdollista.

Ja niin Vasara todella teki. 1–1-maali syntyi 81. minuutilla, ja täysi Kupittaan stadion heräsi henkiin. Timo Furuholm jakoi vasemmalta rangaistusalueelle nousseelle Vasaralle, joka viimeisteli tasoituksen varmasti itävaltalaisvahti Robert Olejnikin jalkojen välistä.

Kun varsinainen peliaika oli täyttymässä, Vasara iski uudelleen. Itävallan puolustus puski pallon suoraan Vasaran jalkaan, joka tinttasi pallon voimalla etunurkasta sisään. Hammer time, kuten jalkapalloväki kekseliäästi Vasaran nimen englanninkielisestä käännöksestä väänsi.

– Se oli tietysti elämäni peli, satutarinahan se oli. Nuorelle jätkälle aika mahtava juttu ja tietyllä tavalla samalla henkisesti aika haastava. Somehomma alkoi pyöriä aikamoista vauhtia, nollasta sataan yhden ottelun aikana, Vasara naurahtaa.

Jatkoaika ei tuonut ratkaisua, mutta rangaistuspotkukilpailussa kaikki suomalaisyrittäjät onnistuivat. Maalilla Tomi Maanoja torjui kaksi itävaltalaisten laukausta ja juhlat pääsivät alkamaan.

– Muistan sen tunnelman hyvin, ei ole varmaan Suomessa montaa kertaa ollut jalkapallon kannalta sellaista kollektiivista hurmosta. Tuntui, että se yhdisti silloin koko Suomea.

Seuraavan kesän kisoissa Ruotsissa Suomi esiintyi edukseen, mutta jäi kivikovassa alkulohkossa viimeiseksi Englannin, Saksan ja Espanjan seurassa.

U21-maajoukkueen EM-kisapaikka on juuri varmistunut Itävaltaa vastaan Turussa 14. lokakuuta 2008. Kuva: Lehtikuva / Roni Lehti

Kanerva ja Sparv – menestyksen resepti?

Kapteeni Tim Sparv oli yksi Itävaltaa vastaan rangaistuspotkussa onnistuneista pelaajista. Hänen lisäkseen nykyisestä A-maajoukkueesta Turun maagisessa illassa oli mukana myös Jukka Raitala. Lopputurnausjoukkueeseen mahtuivat lisäksi Joona Toivio ja Teemu Pukki.

– Samoja veijareita löytyy, nykyjoukkueessa on näin ulkoa katsottuna hyvin paljon samankaltaisuuksia. Kanerva luo pelaajille rentouden tunteen, sellainen muisto itselläni ainakin on, Vasara toteaa.

– "Rive" antaa tilaa joukkuehengen kasvamiseen. Hän löytää hyvin pelaajien vahvuudet ja osaa roolittaa joukkueensa hyvin. Lisää paineita hän ei ainakaan pelaajille kasaa.

Vasaran mielestä karsintamuotoiset turnaukset ovat hyvin raakoja. Lohko-otteluita on vähän, ja tulokset on haettava hinnalla millä hyvänsä. Joukkueen henkinen tila on Vasaran mukaan Kanervan alaisuudessa ollut optimaalinen.

– Pelaajat eivät ole löysiä, vaan rentoja. Koko ajan on sellainen tietty hyvä hymy päällä, se tulee selkeästi ulos esimerkiksi Paulus Arajuuresta ja Lukas Hradeckysta. Pelaajat ovat hyväntuulisia myös itse pelitapahtumissa, Vasara pohtii.

Huuhkajien henkistä kanttia koetellaan nyt enemmän kuin kertaakaan kuluvien karsintojen aikana. Bosnialle kärsityn ruman tappion pitää olla unohdettu, kun tuomari viheltää pilliin illalla Turussa.

– Panokset ovat kovat ja niitä nostavat esiin media ja fanit. Uskon, että pelaajat pystyvät käsittelemään ne kimpassa. "Rivellä" on myös osansa siinä, että se rentous pysyy ja pelaajat saavat itsestään parhaan irti, Vasara sanoo.

Markku Kanerva ja Tim Sparv alle 21-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa Halmstadissa kesällä 2009. Kuva: EPA

Arvokas kapteeni

Sparv on Vasaran kanssa samaa vuonna 1987 syntyneiden ikäluokkaa. Vasara muistaa Sparvin toimineen maajoukkueessa kapteenina jo 15-vuotiaasta lähtien.

– Hän on rauhallinen eikä hirveän äänekäs kapteeni. Aina tosi tasainen ja jämäkkä jätkä, joka käyttäytyy kaikkia kohtaan samalla arvokkuudella. Se on iso kapteenin vahvuus. Todella hieno esimerkki, Vasara kehuu.

Vasara muistuttaa, että Sparv on ollut suomalaisessa jalkapallossa tietynlainen uranuurtaja. Hän teki nuorena rohkean ratkaisun ja lähti kotikulmiensa Norrvalla FF:stä englantilaisen Southamptonin maineikkaaseen akatemiaan. Sparv onnistui raivaamaan itselleen tien hienoon kansainväliseen uraan.

– Tim on ollut aina todella rohkea ja päättäväinen, hänellä on ollut selkeät tavoitteet. Ne asiat näkyvät mielestäni kaikessa olemuksessa. Hänellä on aina rinta pystyssä.

Sparv on Vasaran mukaan hyvä osoitus siitä, että kapteenin ei aina tarvitse olla äänessä.

– Arvostan sellaista, että kapteeni puhuu silloin kun pitää. Sillä on isompi vaikutus joukkueeseenkin, kun ei puhu ihan koko ajan.

Jussi Vasara pelasi uransa kaksi viimeistä kautta SJK:ssa. Kuva: AOP / Matti Raivio

Pelaajasta valmentajaksi

Jussi Vasara, 32, lopetti pelaajauransa kauteen 2016 pelatessaan SJK:ssa. Kahta viimeistä kautta lukuun ottamatta Vasara pelasi koko liigauransa FC Hongan paidassa. Nyt hän työskentelee samassa seurassa talenttivalmentajana.

Juniorivalmentajan roolissa Vasara on huomannut läheltä, millainen vaikutus Huuhkajien karsintamenestyksellä on ollut suomalaisessa jalkapallossa ruohonjuuritasolla.

– Usko kasvaa koko ajan, kun niin naisten ja miesten kuin tyttöjen ja poikien maajoukkueet pärjäävät tällä hetkellä aika hyvin. Arvostus itseä kohtaan on suomifutiksessa noussut, Vasara sanoo.

– Pelaajat näkevät, ettei Suomi ole sen heikompi kuin muutkaan maat ja kaikki on mahdollista. Se on oman valmennusammatinkin kannalta ollut hyvä juttu.

Jussi Vasara tietää, miltä tuntuu huudattaa täyttä Kupittaan stadionia maajoukkuepaidassa panosten ollessa huipussaan. Jos heitä on Armenia-ottelun jälkeen lisää, Markku Kanervan ja Tim Sparvin yhteisen taipaleen huipentuma on yhä lähempänä.

Suomi kohtaa tänään Armenian jalkapallon EM-karsintaottelussa Turussa. Lähetys Yle Puheessa kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

“Runosmäen liimanäppi” Hradecky nauttii mahdollisuudesta pelata huipputärkeä peli kotikaupungissaan: “Turkulaisena pitää vaatia, että laitetaan paremmaksi kuin Tampereella”

Kommentti: Huuhkajilla on edessä valtava painepeli, mutta Teemu Pukin rentous paistaa ottelun alla kilometrien päähän – tyyntä ennen myrskyä?

Äidin päätös sai nuoren Glen Kamaran kyyneliin, kun kaverit jäivät Suomeen – juniorivalmentajat kertovat Huuhkaja-tähden tuhkimotarinan ensiaskeleista: "Uskomaton ajatus"

Asiantuntijan mukaan Suomen esitys oli "kaikilta osin pannukakku" – katseet on suunnattava välittömästi kohti tiistaita

Kommentti: Tuttu hymy hyytyi hetkeksi – Huuhkajat notkahti Bosniassa, mutta on yhä unelmatilanteessa

Historiallinen EM-kisapaikka on yhä Huuhkajien omissa käsissä, mutta lisämaali Bosniassa olisi tullut tarpeeseen – "Tiedostamme lähtökohdan"

Suosittelemme sinulle