Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto: Syyrian tilanne vahvistaa Venäjän asemaa

Haavisto uskoo pakotteiden vaikutuksen näkyvän pian Turkissa.

Pekka Haavisto Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) uskoo Venäjän roolin vahvistuvan, kun Syyrian armeija siirtyy kurdien tueksi Turkkia vastaan.

– Sopimus kurdien kanssa vahvistaa Bashar al-Assadin hallintoa Syyriassa. Se pystyy tekemään kurdien kanssa sopimuksen, saamaan haltuunsa raja-aluetta ja kontrolloimaan koko maata. Venäjä, joka on tukenut al-Assadin hallintoa, tulee vahvemmaksi toimijaksi tätä kautta, Haavisto arvioi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain politiikka Syyriassa on ollut tempoilevaa. Lännen asema näyttää siksi heikentyvän ja Venäjän vahvistuvan.

– Voimatasapainossa Venäjän rooli tulee tärkeämmäksi.

Haavisto arvioi, että Syyrian armeijan tuki kurdeille muuttaa tilanteen täysin Turkin kannalta.

– Tilanne on nyt Turkille vaikeampi, kun vastassa on valtiollinen toimija. Tämä ei näyttäydykään enää terrorismin vastaiselta operaatiolta, vaan hyökkäykseltä toiseen maahan.

EU:n ulkoministerit torjuivat pakolaisilla kiristämisen

Haavisto uskoo, että Turkille asetetut talouspakotteet alkavat purra nopeasti.

– Turkki on hyvin riippuvainen kaupasta Euroopan ja Yhdysvaltain kanssa sekä turismituloista. Sotaa käyvä maa helposti menettää turismituloja.

Turkki yrittää kiristää EU:ta uhkaamalla päästää 3,5 miljoonaa Syyrian pakolaista Eurooppaan. Haaviston mukaan EU:n ulkoministerit eivät antaneet uhkauksen vaikuttaa eilisessä ulkoministerikokouksessaan.

– Itselleni oli myönteinen yllätys, että Turkin uhkaukset eivät kääntäneet keskustelua pakolaiskeskusteluksi. Nyt keskustelu pystyttiin pitämään Turkin ja Syyrian tilanteessa ja solidaarisuuden osoittamisesta kurdeille. Se oli kypsä reaktio Euroopan unionilta.

Haavisto ei hyväksy sitä, että Syyrian pakolaisia käytetään pelinappulana maailmanpolitiikassa. Hän uskoo, että heidän ainoa toiveensa on päästä kotiin.

– Kyllähän nämä ihmiset näkevät, että heitä käytetään hyväksi poliittisista motiiveista käsin. Tällaista peliä pakolaisilla ei voi hyväksyä.

Lue myös:

Trump käski Turkin presidenttiä lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan – Yhdysvallat asetti Turkille pakotteita

Assadin armeijan mukaantulo monimutkaistaa kuviota Syyriassa – Yle seuraa rajalla Turkin hyökkäyksen etenemistä

Minne Turkin armeijan jyräämät pakolaiset päätyvät? SPR:n Kalle Löövi "Kun tulitusta tulee, he eivät jää odottelemaan"

Suosittelemme sinulle