Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kuopion kaupungin tukipakettiesitys koulusurman kriisityön jälkihoitoon on lähes valmis: "Tarvitsemme satoja tuhansia euroja"

Valtio on luvannut rahaa kauppakeskus Hermanissa tapahtuneen koulusurman kriisityön jälkihoitoon.

Kynttilöitä tuotuna tiistai iltana tapahtumapaikalle.
Kaupungin mukaan kriisiavun tarve voi kestää vuosia. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion kaupunki on ryhtynyt valmistelemaan valtion lupaamaa tukipakettia kauppakeskus Hermanissa tapahtuneen koulusurman jälkihoitoon.

Kaupunki tekee parhaillaan eri toimijoiden kanssa yhteistyössä suunnitelmia siitä, millaisia palveluita akuuttivaiheen jälkeen tarvitaan.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarisen mukaan suunnitelmat ovat jo pitkällä.

– Palvelut kohdistuvat pitkälti henkilöstöresursseihin ja pääpaino on koulu- ja oppilasterveydenhuollossa sekä pitkäaikaistraumojen hoidossa, kuvailee Saarinen kaupungin suunnitelmia.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi koulukuraattoreja, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia.

Jatkohoidossa panostetaan trauman purkamiseen ja ylläpitävään hoitoon.

– Siihen tarvitaan resursseja, että ihmiset saadaan kannateltua arkipäivässä.

Kaupunki tarvitsee satoja tuhansia euroja

Pääministeri Antti Rinne lupasi Kuopiolle tukipaketin toissa perjantaina tehdyn koulusurman jälkeisen Kuopion vierailun yhteydessä.

Rinne sanoi, että Kuopion on aluksi valmisteltava esitys siihen, mitä kaupunki tarvitsee kriisiapuun ja jälkihoitoon.

Jari Saarisen arvion mukaan nyt on jo tehty arvioita akuuttivaiheen kustannuksiin. Jatkohoidon tarkoista summista ei ole vielä arviota. Kaupunki odottaa kuitenkin merkittävää tukea.

– Kyllä nyt sadoissa tuhansissa liikutaan, Saarinen toteaa.

Hänen mukaansa valtion tuki on merkittävä kriisityön jälkihoidossa ja asioiden korjaamisessa.

– Lisäresurssit ovat meille todella tarpeen. Arvioimme tietysti nyt myös oman tuotannon tarvetta ja sitä, millaisia resursseja kaupunki itse pystyy laittamaan pidemmällä tähtäimellä.

Lue myös:

Kuopion kouluiskun jälkeinen kriisityö jatkuu – Kuopion kaupunki järjestää yksilöllistä keskusteluapua kaikille tarvitseville

Nämä asiat Kuopion koulusurmasta tiedetään: Vasta opintonsa aloittanutta tekijää voidaan kuulla, kun hän pääsee tehohoidosta, KRP pyytää kaikkia mahdollisia vihjeitä

Suosittelemme