Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Puolustusvaliokunta pelkää Turkin sotatoimien lisäävän terrorismia Euroopassa – osa valiokunnasta jäädyttäisi kaikki asevientiluvat Turkkiin

Valiokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.) näkee, että Suomi voisi puheenjohtajamaana näyttää esimerkkiä aseiden vientiluvissa.

Puolustusvaliokunnan jäsen, kokoomuksen Timo Heinonen ja valiokunnan varapuheenjohtaja, perussuomalaisten Jari Ronkainen.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen (kok.) sekä varapuheenjohtaja Jari Ronkainen vierailivat Hämeenlinnassa. Kuva: Hannu Harhama / Yle
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan puolustusvaliokunnan hämäläisjäsenet ovat vakavasti huolestuneita Turkin sotatoimista Syyriassa. Puolustusvaliokunta vieraili Hämeenlinnassa ja Hattulassa tänään tiistaina.

Suomi on lopettanut aseviennit Turkkiin, mutta vanhoja vientilupia kielto ei koske. Sellaisia on olemassa muun muassa kahdella hämäläisyhtiöllä, forssalaisella DA-Groupilla ja Patrialla, joka oli tänään puolustusvaliokunnan toinen vierailukohde Hämeenlinnassa.

Myös näiden lupien kieltämistä tulee pohtia, sanoo puolustusvalikunnan varapuheenjohtaja, hollolalainen Jari Ronkainen (ps.).

– Tämä on EU:n ison pöydän asia. Tässä tilanteessa näkisin, että lupien perumisille on perusteet.

Ronkainen näkee, että Suomi voisi EU-puheenjohtajamaana näyttää esimerkkiä.

– Suomi voisi ottaa ihan selkeän vetovastuun, että kaikki maat toimisivat samalla tavalla ja vientiluvat saataisiin jäihin.

"Isis-taistelijat voivat päästä pakoon"

Ronkainen arvioi, että sodan laajeneminen Turkin ja Syyrian armeijoiden välille ja kriisin pitkittyminen on hyvin mahdollista.

Vaarana on, että vangittuina olevia Isis-terroristeja karkaa sodan vuoksi vankiloista. Se puolestaan kasvattaa terroristi-iskujen vaaraa myös Euroopassa.

– Vankileirien vartijoita on lähtenyt taistelemaan Turkin joukkoja vastaan. Isis-taistelijat voivat päästä pakoon ja mahdollisesti Turkin kautta Eurooppaan. Se on oikeasti vakava uhka koko Euroopalle, Ronkainen sanoo.

Suosittelemme sinulle