Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Naisten asunnottomuus on usein tilastoilta piilossa – “Naiseus häviää, kun kovetutaan”

Asunnottomien yö keskittyy tämänvuotisella teemallaan naisten kokeman asunnottomuuden erityispiirteisiin.

Saija Haikarainen Asunnottomien yön 2019 hygieniapakettien kanssa.
Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry ja Saija Haikarainen ovat ottaneet osaa Asunnottomien yön yhteydessä muun muassa talvitakkien ja hygieniapakettien keräämiseen ja jakeluun. Kuva: Santtu Paananen / Yle
Santtu Paananen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa oli viime vuonna asunnottomia naisia runsas 1200, kertovat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tilastot.

Enemmistö asunnottomista asuu Helsingissä. Esimerkiksi Kuopiossa oli mittauksen mukaan 20 asunnotonta naista, Pohjois-Karjalan alueella 6.

Todellisuudessa määrät ovat suurempia, kertoo Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry:n TuNe -hankkeen vastaava hanketyöntekijä Saija Haikarainen.

– Meillä on Kuopiossa ollut vuoden aikana noin 80 asiakasta. Heistä kolmasosa on ollut naisia.

Tämä itsessään tekee suuremman luvun kuin ARA:n tilasto.

Naiset ovat useammin niin sanotusti piiloasunnottomia. Syyt tilastojen ulkopuolelle jäämiseen ovat tietyssä määrin naiserityisiä tekijöitä.

Haikaraisen mukaan naiset viettävät paljon aikaa sukulaisten tai tuttavien luona, joten he eivät päädy laskentoihin.

– Joskus naiset jäävät väkivaltaisiin parisuhteisiin, koska he eivät halua joutua asunnottomiksi. Näissä tilanteissa joudutaan luopumaan omasta ruumiillisesta koskemattomuudesta, Haikarainen kertoo.

Sopeutuminen vaatii kovaa ulkokuorta

Asunnottomuuden syiden kirjo on laaja, mutta monia asunnottomia naisia yhdistää traumat, perheväkivallan kokemukset tai ongelmat päihteiden ja mielenterveyden kanssa. Perhe ja lapset voivat nostaa kynnystä avun hakemiselle.

– Meidän havaintojemme mukaan yleistä on luottamuksen puute yhteiskunnan kykyyn auttaa, Saija Haikarainen jatkaa.

Naiset ovat asunnottomina usein altavastaajan roolissa. Väkivallan ja hyväksikäytön riski on läsnä, ja moni nainen kokee turvattomuutta kadulla.

Asunnottomien porukoissa naispuoliset ovat sukupuolivähemmistöä. Sopeutuminen joukkoon tapahtuu joskus kovan ulkokuoren luomisella.

– Olemme kuulleet paljon sitä, että naiseus häviää, kun kovetutaan.

Asunnottomien yö -tapahtuman teema on tänä vuonna “Varjojen naiset”. Neljä viidestä asunnottomasta on edelleen miehiä, mutta teema nostaa esille erilaisia naisia koskevia ongelmakohtia sekä naisten toimijuutta tilanteessaan.

Asunnottomuus on laskenut viime vuosina melko tasaiseen tahtiin. Kuopiossa määrät ovat laskeneet myös, mutta vuonna 2018 pitkäaikaisasunnottomien määrä tuplaantui aiemmasta vuodesta.

Lue myös:

Henry Frilund, 25, paloi loppuun töissä, joutui työttömäksi ja asui yli vuoden kadulla: "Ei minulla ollut minkäänlaista ihmisarvoa"

"Mikään paha ei kestä ikuisuuksia" – 24-vuotias Paula Pura eli kaksi vuotta asunnottomana Helsingissä ja pelkäsi koko ajan

Suosittelemme sinulle