Hyppää sisältöön

Vanhusten hoitoon tulossa iso remontti: Kymsote vahvistaa kotihoitoa ja aikoo sulkea 6 hoivakotia

Kymsote pitää tärkeänä, että ihmiset voisivat vanhetessaan asua kotona mahdollisimman pitkään.

Kuva: Yle / Raine Martikainen
Miina Sillanpää

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote suunnittelee isoja muutoksia vanhusten hoitoon.

Kymsote haluaa vähentää ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista, kotiutusyksiköitä ja vuodeosastoja.

Esimerkiksi 300 ympärivuorokautisen hoivan pitkäaikaispaikkaa aiotaan vähentää ensi vuoden loppuun mennessä. Niistä puolet on kuntayhtymän omia paikkoja ja puolet yksityisiltä ostettuja.

Kymsoten olisi lakkauttamassa kuusi omaa hoivakotiaan. Listalla ovat Vaskirinne, Sippolakoti ja lyhytaikaista palveluasumista tarjoava Apila Kouvolassa sekä Kellokallion palvelukeskus, Hildankoti ja Ulappa Haminassa.

Suljettavaksi suunnitelluissa yksiköissä asuville tarjotaan vastaava paikka muualta.

– Kaikki, jotka ovat tällä hetkellä tehostetun palveluasumisen piirissä, saavat sitä palvelua myös jatkossa, sanoo terveyden ja ikääntyneiden palveluketjun johtaja Jorma Haapanen.

Päätökset hoivakotien sulkemisista ja muista uudistuksista tehdään marraskuussa.

Enemmän palveluita kotiin

Kymsote haluaa sen sijaan kehittää asiakkaan kotiin vietäviä palveluita. Kuntayhtymä pitää tärkeänä, että ihmisen asumista kotona pystytään tukemaan mahdollisimman pitkään.

Kymsoten mukaan 75 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista reilu 9 prosenttia asuu tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Tavoite on, että ensi vuoden loppuun mennessä heitä olisi 7,5 prosenttia.

– Kymenlaaksossa ikääntyneet eivät ole sen huonokuntoisempia kuin muuallakaan. Meillä ei vain yksinkertaisesti ole ollut tarpeeksi kevyempiä palveluita tai varhaista tukea, joten tehostetun palveluasumisen osuus on ylikorostunut, Haapanen sanoo.

Työntekijöiden määrä pysyy samana, eikä henkilöstöä aiota vähentää. Työtehtäviin tulee kuitenkin muutoksia.

Esimerkiksi kun Haminan sairaalan osasto 1 suljetaan tammikuun alusta, siirtyvät kymmenen sairaanhoitajaa työskentelemään kotisairaalaan ja kymmenen lähihoitajaa muihin tehtäviin. Kotisairaalan resursseja lisätään suunnitelmien mukaan kaikkiaan 18 sairaanhoitajalla. Kotisairaalan tarkoitus on korvata tai vähentää sairaalassa vietettyä aikaa.

Lisäksi kotihoitoon aiotaan lisätä noin 100 henkilön työpanos vuoden 2020 loppuun mennessä. Työntekijöitä pysytään siirtämään kotihoitoon, kun heitä vapautuu muihin tehtäviin palveluasumisen vähentämisen myötä.

Voit keskustella vanhustenhoidon suunnitelluista muutoksista klo 22 asti.

Suosittelemme sinulle