Energiayhtiö Fortum käynnistää maan ensimmäisen tuhkankäsittelylaitoksen ensi viikolla Porin Mäntyluodossa. Ylösajovaihe kestää muutamia viikkoja. Ensin laitoksessa käsitellään koe-eriä ja pienempiä määriä tuhkaa. Täyteen kapasiteettiin laitos pääsee seuraavien kuukausien aikana.
Mäntyluodossa käsitellään 30 000–40 000 tonnia tuhkaa vuodessa eli lähes kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat, joita ei saa sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle.
Laitoksessa tuhkasta poistetaan suola, joka nyt johdetaan poistoveden mukana avomerelle. Raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen tuhka kaatopaikataan.
– Nyt meillä on Suomessa lainmukainen tapa käsitellä jätteenpoltossa syntyvä APC-tuhka. Tuhkan käsittely auttaa myös osaltaan kuntia pääsemään lähemmäs hiilineutraaliutta, toteaa Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.
Laitos työllistää kuusi henkilöä.
Vastustajat vaativat suljettua järjestelmää
Aluehallintovirasto myönsi keväällä tuhkankäsittelylaitokselle ympäristö- ja vesitalousluvat, jotka mahdollistavat toiminnan aloittamisen ja päästöputken johtamisen mereen Karhuluodon edustalle.
Päästöjen mahdolliset ympäristövaikutukset ovat herättäneet huolta Porissaja laitokseen on vaadittu suljettua järjestelmää. Fortumin saamien lupien kumoamiseksi on tehty neljä valitusta Vaasan hallinto-oikeuteen.
– Suomen valtio on ottanut erääksi päätavoitteekseen ympäristön ja Itämeren suojelun. En ymmärrä, miten tämä päätös kulkee käsi kädessä ympäristönsuojelun kanssa, totesi keväällä Puhtaan meren puolesta –kansalaisliikkeen puheenjohtaja Jyrki Kangas.
Fortum haluaisi käsitellä Porissa myös ulkomailta tuotua tuhkajätettä, mutta aluehalllintovirasto ei antanut tähän lupaa. Fortum on valittanut päätöksestä.
– Laitoksella olisi kapasiteettia käsitellä noin 75 000 tonnia tuhkajätettä vuodessa, kertoo Saarimaa.
Suola jatkossa liukkaudentorjuntaan?
Laitoksen vesipäästön vaikutukset merialueelle jäävät Fortumin mukaan vähäisiksi. Fortum on jo kokeillut Mäntyluodossa suljetun kierron järjestelmää, josta on saatu alustavasti lupaavia tuloksia.
– Fortumin tavoitteena on että suola pystyttäisiin ottamaan talteen jo lähitulevaisuudessa ja hyödyntämään esimerkiksi maantiesuolana, sanoo Kalle Saarimaa.
Lue lisää:
Mäntyluodon tuhkanjalostamo odottaa vielä käynnistysnapin painallusta
Fortumin kiistelty tuhkankäsittelylaitos käyntiin Porissa loppukesän aikana
Porin kaupunginhallitus puoltaa Fortumin tuhkanjalostamon lupahakemuksia