Hyppää sisältöön

Jalasjärven onnettomuudessa loukkaantunutta 17-vuotiasta ei ole vielä päästy kuulemaan – onnettomuuden kulusta ei tietoa

Yhä useampi 17-vuotias ajaa poikkeusluvalla. Liikenneturva kuitenkin painottaa, että heitä ei voi ikänsä puolesta pitää huonoina kuskeina.

Kynttilöitä ja ruusu onnettomuuspaikalla tien varressa.
Kynttilöitä ja ruusu onnettomuuspaikalla tien varressa. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Minna Salomäenpää,
STT

Jalasjärven liikenneonnettomuuden tutkinta jatkuu. Poliisi kuulee onnettomuudessa loukkaantunutta 17-vuotiasta nuorta naista heti kun kuulemiseen saadaan lääkärin lupa. Vielä sitä ei ole tullut.

Rikoskomisario Jari-Matti Marttalan mukaan hänen kuulemisensa on tutkinnan aloittamisessa ensimmäisiä tehtäviä tapahtumien selvittämiseksi. Silminnäkijöitä onnettomuudelle ei ole.

Kaksi 17-vuotiasta nuorta naista kuoli tiistaiyönä henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä. Kolmas autossa ollut nainen loukkaantui vakavasti.

Onnettomuus tapahtui myöhään tiistai-iltana

Onnettomuus tapahtui tiistaina vähän ennen puoltayötä noin kahdeksan kilometriä ennen Jalasjärven keskustaa jyrkästi oikealle kääntyvässä mutkassa. Nuoret olivat tulossa Kurikan suunnasta.

Kuljettaja oli menettänyt henkilöautonsa hallinnan, ja ajoneuvo osui sähköpylvääseen. Kaikki henkilöt olivat olleet kiinni turvavöissä.

Tapahtuma-aikaan tien pinta oli märkä ja lämpötila kolme astetta. Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena.

Jalasjärven kirkossa järjestettiin suruhartaus eilen illalla.

Kortin saa poikkeusluvalla yhä useampi 17-vuotias

Jalasjärven onnettomuudessa kuljettaja oli saanut B-luokan ajokortin ikäpoikkeusluvalla. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää poikkeusluvan, jos nuorella on ajokortin hankkimiseen "erityisiä syitä". Syyt voivat olla esimerkiksi pitkä matka kouluun, töihin tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen.

Ennen viime vuoden heinäkuussa voimaan astunutta ajokorttilain muutosta syiden piti olla painavia. Silloin poikkeuslupia myönnettiin alle kymmenen vuodessa. Muutoksen jälkeen lupia on myönnetty kokonaisuudessaan noin 10 500. Hakemuksia on myös jonossa noin 3 000.

Ikäpoikkeusluvalla ajokortin suorittavat käyvät läpi samat teoria- ja ajokokeet kuin kaikki muutkin.

Erityisasiantuntija Henna Antila painottaa, että alaikäiset hakevat lupaa huoltajiensa luvalla.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen alleviivaa sitä, ettei 17-vuotiaita voi pitää ikänsä puolesta huonoina kuskeina.

– Se on totta, että kokemattomalla kuskilla on selkeästi korkeampi riski onnettomuuksiin kuin kokeneella kuljettajalla, mutta se ei katso ikää, Tarvainen sanoo.

Liikenneturvalla ei ole tilastoja poikkeusluvalla ajoluvan saaneille tapahtuneista onnettomuuksista, koska ne kasataan vuosikohtaisesti.

Lue lisää:

Jalasjärvellä surraan liikenneonnettomuuden uhreja

Kaksi 17-vuotiasta nuorta naista kuoli liikenneonnettomuudessa Jalasjärvellä

Suosittelemme sinulle