Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kilpailuviranomainen: Veikkauksen tuotot valtion budjettiin ja peliautomaatit pois näkyviltä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo pitää Veikkauksen kytköstä edunsaajiin ongelmallisena.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo
Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo haluaisi esimerkiksi hajasijoitetut rahapeliautomaatit pois näkyviltä. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Ville Juutilainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto laittaisi Veikkauksen tuotot suoraan valtion budjettiin.

Viraston pääjohtajan Kirsi Leivon mukaan rahojen laittaminen valtion budjettiin olisi yksinkertainen keino katkaista Veikkauksen kytkös edunsaajiin, eli järjestöihin ja hankkeisiin, joita rahoitetaan Veikkauksen tuotoilla.

– Jos ne rahat menisivät valtion budjettiin, se olisi edunsaajienkin kannalta selkeä ratkaisu, Leivo sanoo Ylen MOT:n haastattelussa.

Tällä hetkellä Veikkaus tilittää rahapelitoiminnan tuotot kolmelle ministeriölle, joista ne jaetaan eteenpäin edunsaajille. Jos tuotot menisivät suoraan valtion budjettiin, tukea tarvitsevien rahat eivät olisi peräisin nimenomaisesti rahapeleistä, eivätkä edunsaajat olisi sidoksissa Veikkaukseen.

Veikkaus viittaa markkinoinnissaan yli miljardin vuosittaisiin veikkausvoittovaroihin, jotka jaetaan tuhansiin avustuskohteisiin.

Automaatit pois näkyvistä, valvontaa tehostettava

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tekee parhaillaan selvitystä Veikkauksen toiminnasta. Virasto muun muassa tutkii, miten Veikkaus käytännössä pyrkii vähentämään rahapelihaittoja.

Leivo haluaisi esimerkiksi hajasijoitetut rahapeliautomaatit pois näkyviltä.

– On hyvin poikkeuksellista, että ne on sijoiteltu näin vapaasti näkyville. Minun mielestäni ilman muuta sermin taakse, ja voitaisiin vakavasti harkita, että ne siirrettäisiin Pelaamoihin.

Leivo muistuttaa siitä, että rahapelimonopoli edellyttää, että Veikkaus ottaa rahapeliongelmat vakavasti. Hän kehottaa valtion omistajaohjausta puuttumaan tilanteeseen.

– Valtion omistajaohjauksella ja muilla sääntelykeinoilla saadaan Veikkaus toimimaan sillä tavalla, että rahapeliongelmat otetaan vakavasti. Veikkauksen sääntely on hajautettu lukuisille toimijoille. Olisi järkevää, että olisi yksi valvoja, jolla olisi riittävät tiedonsaantioikeudet ja riittävät sanktio-oikeudet, Leivo sanoo.

Ylen MOT-toimitus kertoi eilen Veikkauksen pelihankinnoista, ja kuinka sen valvojilla on vaikeuksia saada tietoja yhtiön toiminnasta. Veikkaus kertoi syyskuussa, kuinka se aikoo parantaa toimintaansa. Suurimmat esitetyt muutokset koskivat peliautomaatteja ja markkinointia.

Ville Juutilainen ja Magnus Berglund, Yle

Suosittelemme