Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Chilen mellakoissa kuolonuhreja – Nousevat hinnat ja rikkauden epätasainen jako turhauttavat ihmisiä

Mielenosoitukset ovat levinneet eri puolille maata.

Mielenosoittajia Santiagossa.
Mielenosoittajia Santiagossa. Kuva: Elvis Gonzales / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut Chilessä väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa, kertoo pääkaupunki Santiagon pormestari Karla Rubilar.

Mielenosoittajien hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa supermarketissa syttyi tulipalo, jossa kaksi ihmistä paloi kuoliaaksi ja kolmas kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Viranomaisten ilmoituksen mukaan kahakoissa on tähän mennessä loukkaantunut 156 poliisia ja 11 mielenosoittajaa. 300 mielenosoittajaa on pidätetty.

Kuuteen kaupunkiin, muun muassa pääkaupunkiin Santiagoon ja Valparaisoon, julistettiin viikonloppuna poikkeustila sekä öinen ulkonaliikkumiskielto. Ulkonaliikkuminen kiellettiin kello 22.00–7.00. Uutistoimistojen mukaan poikkeustoimet ovat edelleen voimassa.

Mellakoita on ollut monilla muillakin paikkakunnilla.

Sotilaat ovat partioineet Santiagon kaduilla, mikä on hyvin poikkeuksellista. Sotilaita ei ole nähty valvomassa järjestystä Santiagossa sen jälkeen, kun diktaattori Augusto Pinochetin valtakausi päättyi vuonna 1990.

Taustalla epätasainen tulonjako

Santiagon mellakat puhkesivat, kun hallitus päätti korottaa metrolippujen hintaa jo toisen kerran tämän vuoden aikana. Uusin korotus peruttiin mellakoiden yllyttyä.

Protestimieliala oli kuitenkin alkanut kyteä jo paljon aikaisemmin vähävaraisten kansanryhmien keskuudessa. Chile on keskimääräinen melko vauras eteläamerikkalainen maa. Bruttokansantuote on keskimäärin lähes 20 000 euroa henkilöltä. Vauraus jakaantuu hyvin epätasaisesti.

Vaikka Chilen inflaatio on suhteellisen matala - noin kaksi prosenttia - esimerkiksi energia ja monet päivittäistavarat ovat kalliita. Myös terveydenhuollon hintoja on arvosteltu.

Presidentti Sebastian Piñera on yrittänyt rauhoittaa mielialoja sanoen, että protestointiin on hyviä syitä, mutta kenelläkään ei ole oikeutta rikolliseen väkivaltaan.

Mielenosoittajat hermostuivat presidenttiin pian uudestaan, sillä sosiaalisessa mediassa levisi valokuva, jossa hänet nähtiin mellakoiden aikana kaikessa rauhassa syövän pitsaa ravintolassa. Presidentti juhlisti pitseriassa lapsenlapsensa syntymäpäivää.

Korjattu 20.10. klo 18.15: Ulkonaliikkumiskielto on voimassa vain öisin.

Lisää aiheesta:

Chilessä armeija kaduilla, tuhopolttoja ja väkivaltaa – Syynä neljän sentin korotus metrolipun hintaan

Suosittelemme