Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Asukaslukuun suhteutettuna suomalaisten lentomatkoista kertyy koko maailmassa toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä

Liikenteen päästöjä tutkivan järjestön, ICCT:n vertailussa Suomen edellä on vain Singapore, kun lentämisen päästöt suhteutetaan asukaslukuun.

Lufthansan lentokoneen ilmassa.
Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten lentomatkoista aiheutuu asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä, arvioi kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä selvittävä järjestö.

The International Council on Clean Transportation -järjestön mukaan selvästi eniten hiilidioksidipäästöjä asukaslukuun suhteutettuna aiheutuu singaporelaisten lentomatkoista.

Graafi lentomatkojen CO2-päästöistä
Kuva: Leena Luotio / Yle, lähde: ICCT

Suomalaisten ulkomaanlennoista aiheutuvat päästöt ovat samaa suuruusluokkaa kuin Suomessa henkilöautoilusta aiheutuvat päästöt.

Suomalaisten jälkeen kolmantena vertailussa ovat islantilaiset, neljäntenä australialaiset ja viidentenä britit. Pitkien etäisyyksien Australiassa kotimaanlentojen osuus on suurempi kun muissa kärkipään maissa.

Matkustajalentoja koskevassa vertailussa oli huomioitu lennot, jotka lähtivät ja saapuivat kustakin maasta. Eli esimerkiksi Suomesta muualle lähteneet ja sieltä Suomeen palanneet matkustajat laskettiin, mutta ei Aasiasta Suomen kautta Eurooppaan matkustaneita.

Maailmanpankin turismia koskevan datan avulla vertailusta pyrittiin poistamaan turistivirtojen aiheuttamat vääristymät. Ylilentoja siinä ei huomioitu.

Singaporelaisten lentämisestä aiheutuneet hiilidioksidipäätöt olivat viime vuonna keskimäärin 1,2 tonnia ja suomalaisten ja islantilaisten noin tonnin.

Määrällisesti eniten hiilidioksidipäästöjä aiheutuu amerikkalaisten, kiinalaisten, brittien, japanilaisten ja saksalaisten lentomatkoista.

Jos vertailussa ovat mukana ulkomaalaiset turistit, koituu ICCT:n mukaan eniten päästöjä Dominikaaniseen tasavaltaan, Kroatiaan ja Portugaliin suuntautuvista lennoista.

Lisää aiheesta:

Suomalaisten lentämisen päästöistä näkyy vain murto-osa – lentokoneet saastuttavat jo saman verran kuin autot

Suosittelemme sinulle