Hyppää sisältöön

Lappi ei ole vieläkään toipunut 1990-luvun alun lamasta

Suomessa on yhtä paljon työllisiä kuin ennen 90-luvun alun lamaa, mutta Lapissa on jääty selvästi alhaisemmalle tasolle.

Työllisten henkilöiden määrä vuosina 1987 - 2017. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Suomi on käynyt läpi useita talouden taantumia ja suoranaisia lamakausia viime vuosikymmeninä. Erityisen paljon maan taloutta rokotti pankkikriisi ja siitä seurannut suurlama 1990-luvun vaihteessa.

Kun ennen pankkikriisiä Suomessa oli työtä yli 2,3 miljoonalla ihmisellä, laman syvimpänä aikana työtä riitti noin 80 prosentille siitä.

Sama kehitys oli Lapissakin: ennen 90-luvun lamaa työllisiä oli noin 88 000, mutta laman aikana työtä riitti vähimmillään 66 000 lappilaiselle.

Pankkikriisin jälkeen on koettu vielä 2000-luvun alkupuoliskon finanssikriisi. Se vei työpaikkoja kuitenkin paljon 90-luvun alun pankkikriisiä maltillisemmin. Työpaikkojen menetys oli myös huomattavasti lyhytkestoisempi kuin edeltäjällään.

Suomi nousi lamasta, Lappi ei

Pankkikriisistä on jo kolmisenkymmentä vuotta aikaa. Suomessa on noustu 90-luvun alun laman jälkeen takaisin sitä edeltäneeseen työllisyystilanteeseen. Työtä riittää taas yli 2,3 miljoonalle suomalaiselle.

Sen sijaan Lapissa kehitys on ollut heikompi. Työllisten määrä on jäänyt juromaan 80 prosentin tasolle lamaa edeltäviin lukuihin verrattuna.

Koko Suomessa ja Lapissa työllisyyden kehityksen välille repesi merkittävä ero vuosina 1993-2003, ja se vakiintui lähes 20 prosenttiyksikköön seuraavan vuosikymmenen aikana.

Jutun pohjana olevien tilastojen tiedot yltävät vuoteen 2017. Sen jälkeen kehitys on ollut suotuisaa niin Lapissa kuin koko Suomessakin, ja työttömyysprosentit ovat laskeneet.

Lappi on silti edelleen muuta maata selvästi heikommassa työllisyystilanteessa, kun otetaan huomioon työllistyneiden ihmisten kokonaismäärä.

Toisin sanoen Lapissa 90-luvun lama ei ole vieläkään päättynyt.

Lue lisää

Työttömyys jatkaa laskuaan Lapissa

Lapin yritykset näkevät tulevaisuutensa vähemmän valoisana kuin viime vuonna – palveluissa ja teollisuudessa on vielä hyvä vire

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle