Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ministeri Paatero sanoi Veikkauksen ikärajavalvonnan onnistuneen "aika hyvin", mutta tilastot kertovat täysin toista – Asiantuntija: Puhui vastoin parempaa tietoa

Paatero sanoo tarkoittaneensa kommentillaan alaikäisten pelaamisen vähentymistä.

Sirpa Paatero eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina.
Sirpa Paatero eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Matti Konttinen,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) väite Veikkauksen rahapelien ikärajavalvonnan hyvästä toimivuudesta herättää hämmennystä.

Paatero vieraili maanantaina Ylen A-studiossa, jossa aiheena oli Veikkaus. Toimittaja Katri Makkonen kysyi ministeriltä, miksi Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna paljon rahapeliautomaatteja. Osana vastausta Paatero totesi sanantarkasti seuraavasti:

"Rajoitukset esimerkiksi ikärajavalvonnan osalta ovat onnistuneet aika hyvin, eli monessa paikassa on pystytty tämä K-18 pitämään. Se on minusta erittäin perusteltua."

Voit katsoa haastattelupätkän alla olevalta videolta.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) mukaan rahapelaamisen ikärajavalvonta on onnistunut "aika hyvin".

Veikkauksen vastuullisuusraportti vuodelta 2018 kertoo kuitenkin täysin toista kuin mitä ministeri ohjelmassa väitti. Raportin mukaan ikärajojen valvonnan ostokokeissa tapahtui vuoden aikana hienoista heikennystä, kun täysi-ikäinen nuorelta näyttävä koeostaja pyrki pelaamaan.

Pelaaminen automaateilla estettiin 10 prosentissa tapauksissa, kun se vuonna 2017 oli 11 prosenttia. Viimeistään kassalla pelaaminen estettiin edellisen vuoden tapaan joka kolmannen koeostajan kohdalla.

Toisaalta raportista käy myös ilmi, että kansalaisten mielipide ikärajavalvonnan onnistumisesta on kehittynyt viime vuosina suotuisasti.

Kyselytutkimuksissa yhä useampi kansalainen on ollut viime vuosina sitä mieltä, että ikärajavalvonta on onnistunut peliautomaattipelaamisessa melko tai erittäin hyvin.

Paateron A-studiossa esittämään ristiriitaiseen kommenttiin on kiinnitetty huomiota muun muassa viestipalvelu Twitterissä.

"Yllättävä lausunto"

Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n projektipäällikkö Tapio Jaakkola kummastelee ministerin lausuntoa.

– Se oli yllättävä lausunto. Hän puhui vastoin parempaa tietoa. En voi sanoa olevani täysin samaa mieltä hänen kanssaan, Jaakkola sanoo.

Jaakkola muistuttaa, että ikärajavalvonnan toimivuudesta tehdyt tutkimustulokset eivät ole olleet mitenkään kehuttavia.

– Ne ovat olleet itse asiassa aika surkeita, hän lataa.

Jaakkola sanoo, että alaikäisten pelaaminen on tutkimusten mukaan yleisesti vähentynyt, mutta ikärajojen omavalvonta ontuu edelleen.

– Se ei näytä toimivan. Lähinnä nuoret pojat pelaavat, tytöt äärimmäisen harvoin, kiteyttää Jaakkola tämänhetkisen tilanteen.

Jaakkolan mukaan valvonnan pettäminen johtuu osaksi siitä, että liikkeenpitäjät eivät aina ymmärrä riittävän hyvin alaikäisten pelaamisen turmiollisuutta.

– Alaikäisten pelaamista ei välttämättä mielletä esimerkiksi alkoholin ja tupakan kaltaiseksi ongelmaksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että varhain aloitettu pelaaminen on yksi tunnetuista riskitekijöistä peliongelmaisuuteen.

Paatero: Tarkoitin alaikäisten pelaamisen vähentymistä

Yle tavoitti ministeri Paateron keskiviikkona eduskunnasta. Hän täsmensi maanantaista lausuntoaan.

Paatero sanoi viitanneensa A-studiossa esittämällään kommentilla siihen, että alaikäisten rahapelaaminen on vähentynyt, "mikä on tietenkin hyvä asia”.

Paatero kertoi myös, että ”on todella huolestuttavaa”, jos alaikäisenä päästään edelleen pelaamaan. Hän kuitenkin muistutti, että tähän on tulossa suuri muutos.

– Kohta tuleva pakollinen tunnistautuminen rahapelikoneissa tietysti rajaa pelaamista vielä tiukemmin. Silloinhan kukaan ei voi pelata muuten kuin tunnistautumalla. Tällä pystytään estämään lasten pelaaminen kokonaan, Paatero sanoi.

Lue lisää:

MOT:n selvitys: Veikkauksen todellinen liikevaihto on 13 miljardia

Veikkaus vähentää peliautomaattien määrää 3 000:lla, tunnistautuminen pakolliseksi, markkinointia karsitaan – pelituotot laskevat merkittävästi

Suosittelemme sinulle