Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Edelfeltin aiemmin tuntematon öljyväriluonnos huutokaupattiin 51 000 eurolla

Lokakuussa löydetty maalaus on luonnosversio Albert Edelfeltin teoksesta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan.

Edelfelt, öljyväriluonnos, Kaukolanharju auringonlaskun aikaan
Tämä öljyväriluonnos Edelfeltin merkkiteoksesta vaihtoi omistajaa. Kuva: Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Huutokauppa Helander kertoi lokakuun alkupuolella löytäneensä taiteilija Albert Edelfeltin maalaaman, aiemmin tuntemattoman öljyvärityön. Teoksen kerrottiin olevan luonnosversio suomalaisen kuvataiteen kultakauden kuuluisasta maalauksesta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1889–1890).

Tänään tuo luonnosversio vuodelta 1888 huutokaupattiin Helsingissä. Hintaa teokselle kertyi yhteensä 51 381 euroa. Summassa on mukana vasarahinta 42 000 euroa sekä huutokaupan provisio ja vasaramaksu.

Lahja lääkärille

Nyt myyty maalaus on ollut yksityisomistuksessa, eikä sitä ole aiemmin merkitty Edelfeltin tunnettujen töiden luetteloon. Teos löytyi kuolinpesästä.

Helanderista kerrottiin aiemmin, että maalauksen aitoutta on syynätty tarkasti muun muassa röntgenkuvien avulla. Teoksessa ei ole Albert Edelfeltin nimeä, vaan sen on signeerannut hänen vaimonsa Ellan de la Chapelle nimellä Ellan von Born.

Helanderin toimitusjohtajan ja toisen omistajan Mika Sirénin mukaan vaimo antoi maalauksen lahjaksi lääkärilleen, joka oli auttanut tätä poikansa vaikeassa synnytyksessä.

Käytetyn nimen perusteella on selvää, että taulu on signeerattu vuosia Albert Edelfeltin (1854–1905) kuoleman jälkeen. Leskeksi jäänyt vaimo meni uusiin naimisiin Viktor Magnus von Bornin kanssa.

Kaukolanharju, Edelfelt
Tältä taidelöytö näyttää ilman kehyksiä. Kuva: Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander

Aito löydös on suuri riemunhetki

Edelfeltin lopullinen versio Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teoksesta on Ateneumin kokoelmissa ja parhaillaan esillä museossa. Museonjohtaja Marja Sakarin mukaan harvinaiset taidelöydöt ovat aina kiinnostavia.

– Mutta jos teosta ei ole aiemmin luetteloitu, niin ensimmäisenä herää kysymys, onko teos aito. Kun teos todetaan aidoksi, se on taidehistorioitsijoille suuri riemunhetki, Sakari totesi aiemmin Ylelle.

Edelfeltin öljyväriluonnoksen tausta
Tältä näyttää luonnoksen tausta. Kuva: Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander

Pari vuotta sitten Edelfeltin maalauksesta ennätyshinta

Edelfeltin maalaustaidetta on huutokaupattu ennenkin.

Pari vuotta sitten ahvenanmaalainen taidekeräilijä Anders Wiklöf maksoi Ristiäissaatto-nimisestä öljyvärimaalauksesta 637 000 euroa.

Se on todennäköisesti kallein Suomessa myyty Edelfelt.

Suosittelemme