Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaisia turisteja käännytetty Venäjältä takaisin Suomeen – syynä virhe viisumissa

Lukuisia suomalaisia on käännytetty Venäjältä takaisin Suomeen, koska he ovat kirjoittaneet nimensä viisumihakemukseen ohjeiden vastaisesti.

Nuijamaan rajanylityspaikka
Venäjälle ei ole asiaa, jos viisumi ei ole kunnossa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni suomalainen on itärajalla kokenut yllätyksen, kun uudella sähköisellä e-viisumilla ei olekaan päässyt Venäjälle.

Lokakuun alusta lähtien Venäjän suurlähetystö alkoi myöntää ilmaisia sähköisiä viisumeita, joilla pääsee Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta tekemään korkeintaan kahdeksan vuorokauden mittaisen matkan tiettyihin paikkoihin Venäjälle, muun muassa Viipuriin ja Pietariin.

Juuri maksuttomuuden takia suomalaiset ovat innostuneet hakemaan sähköisiä viisumeita, ja niitä tavataankin raja-asemalla jatkuvasti enemmän.

Ongelmaksi on tullut, että viisumin hakijat ovat kirjoittaneet viisumihakemukseen oman nimensä ohjeiden vastaisesti. Venäjän rajaviranomaiset eivät päästä turistia maahan, jos viisumissa oleva nimi ja passissa oleva konelukurivillä oleva nimi eivät ole yhteneväiset.

Käännytyksiä päivittäin

Viisumiongelmista ovat ihmiset kirjoittaneet kokemuksiaan muun muassa Nuijamaa/rajanylityspaikka-Facebook-sivuille. Sama asia on huomattu myös Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalla, joka on Suomen ja Venäjän välisistä rajanylityspaikoista vilkkain.

Syynä käännytyksiin on pääasiassa ollut väärin kirjoitettu oma nimi.

– Venäjältä takaisin tulleet ihmiset ovat meille kertoneet, että nimen litteroinnissa on ollut ongelmia eli he ovat täyttäneet nimen väärin. Siitä syystä venäläiset eivät ole päästäneet henkilöä maahan, kertoo Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.

Tapauksia sattuu Kurkisen mukaan Nuijamaalla useita viikossa. Samanlaisia kokemuksia on myös Imatran rajanylityspaikalta sekä Virolahdella sijaitsevalta Vaalimaan rajanylityspaikalta.

– Ihan sama tilanne kuin Nuijamaalla. Lähes päivittäin ja useita tapauksia viikossa, kertoo vuoropäällikkö Juhani Saari Vaalimaan rajatarkastusasemalta.

Nimi ilman ääkkösiä

Viisumin täyttöohjeissa kerrotaan, että hakemukseen tulee laittaa se nimi, joka on passin kuvasivun alareunassa olevassa koneellisesti luettavasta osuudessa.

Tällöin nimessä ei voi olla skandinaavisia aakkosia, kuten Å, Ä tai Ö. Esimerkiksi nimi Päivi Pöllänen pitää kirjoittaa paeivi poellaenen tai sillä tavalla, miten se on passin henkilötietosivun alareunaan kirjoitettu.

Viisumin täyttöohjeet englanniksi
Lähetystön sivujen englanninkielisessä ohjeessa kerrotaan, miten nimi tulee kirjoittaa. Kuva: Yle

E-viisumin voi itse hakea omalta kotikoneeltaan. Konsulaatin sivulla ohjeet ovat vain venäjäksi ja englanniksi, mikä monille vaikeuttaa hakemuksen tekemistä.

Viisumin hakija vastaa itse, että tiedot ovat oikein. Edes Suomen rajaviranomaisten ei tarvitse tarkistaa Venäjälle matkustavan ihmisen viisumin oikeellisuutta. Sen tarkistaminen kuuluu Venäjän viranomaisille.

Passintarkastus
Suomen rajaviranomaiset tarkistavat lähtijän henkilöllisyyden. Myös viisumi tarkistetaan, mikäli se on mukana. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen kuitenkin kertoo, että mikäli he huomaavat viisumissa selkeän virheen, he ilmoittavat siitä matkustajalle.

– Useat suomalaiset matkaajat haluavat kuitenkin yrittää menoa Venäjälle, vaikka e-viisumissa on havaittu virhe, sanoo Kurkinen.

Yritys on kuitenkin turha, sillä venäläiset eivät päästä henkilöä virheellisellä viisumilla maahan.

Venäjän konsulaatin hyväksymä sähköinen viisumi tulee hakijalle tiedoksi myös sähköpostiin, josta sen voi halutessaan tulostaa tai josta sen voi tarvittaessa näyttää rajaviranomaisille.

Petri Kurkisen mukaan aina henkilöllä ei viisumia ole Suomen rajatarkastusasemalla näyttää. Ihminen kuitenkin päästetään Venäjälle, koska Suomen rajaviranomaiset eivät voi estää Suomen kansalaisen pääsyä ulkomaille.

– Kyllä Venäjän viranomaiset viimeistä takaisin palauttavat, jos henkilöllä ei viisumia ole, sanoo Kurkinen.

Merkityksellinen kirjain

Nuijamaan rajavartioaseman varapäällikkö Petri Kurkisen mukaan joidenkin mielestä pieni poikkeama viisumissa saattaa tuntua pieneltä asialta, mutta näin ei kuitenkaan ole.

– Kyse on virallisesta matkustusasiakirjasta. Silloin yhdelläkin kirjaimella tai numerolla on suuri merkitys, että voidaan kohdentaa sähköinen viisumi juuri oikeaan henkilöön.

Suomalaisen passin sivu.
Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kaakkois-Suomen rajatarkastusasemien mukaan viisumin täyttövirheet ovat tällä hetkellä suurin syy, minkä takia ihmisiä käännytetään Venäjältä takaisin Suomeen. Muita syitä voivat olla esimerkiksi puutteet henkilöauton asiapapereissa tai vanhentunut viisumi.

Lue seuraavaksi: Toimittaja testasi ilmaisen e-viisumin Venäjälle – päivämatka autolla ei olekaan helppo nakki

Suosittelemme sinulle