Hyppää sisältöön

Ilmastotavoite karkaa kuin hiili taivaalle Intiassa – Huolestunut energiaprofessori: Muutoksen kääntämiseen tarvitaan aivan uusi vaihde ja pian

Kansainvälinen energiajärjestö IEA näkee uusiutuvien kehitysvauhdin lupaavana.

Intian sähköntarve on pitkään niin suurta, että maassa tarvitaan uusiutuvien lisäksi mahdollisesti vielä vuosia kivihiiltä ja kaasua sähkön tekemiseen. Kuva: Divyakant Solanki / EPA
Kari Ikävalko

Maailmalla rakennetaan uusiutuvaa energiaa lähivuosina ennätystahtia. Tahti ei riitä kuitenkaan lähelle kansainvälisiä ilmastotavoitteita.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n tuoreen arvion mukaan aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa rakennetaan nykyisestä vielä puolet lisää seuraavien viiden vuoden aikana.

Tuuli- ja aurinkovoima ovat olleet viime vuodet eniten lisääntyneet energiantuotantotavat, ja IEA:n mukaan tahti vain kiihtyy.

Uutta sähköntuotantoa rakennetaan yli 200 gigawatin tehon edestä vuosittain vuoteen 2024 mennessä. Tällä vauhdilla uusiutuvista tulee kivihiilen jälkeen toiseksi tärkein keino tuottaa lähivuosina sähköä maailmalla.

Kiihtyvää tahtia edesauttaa se, että etenkin aurinkovoiman hinnat ovat laskeneet ja alenevat edelleen. Lisäksi useat maat ovat luvanneet lisätä uusiutuvia energialähteitä päästäkseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen rajoittaa maailman lämpötilan nousu selvästi alle 2 asteen. IEA:n mukaan uusiutuvat ovat jo laajalti halvin keino lisätä sähköntuotantoa kestävällä tavalla.

IEA:n ennusteen mukaan uusiutuvilla katetaan vuonna 2024 75 prosenttia lisäsähkön tarpeesta. Yli puolet uusiutuvista rakennetaan Aasiassa.

– Se, mihin nyt investoidaan on tavattoman tärkeätä. Kehitys menee oikeaan suuntaan, mutta ei riittävästi, arvioi uusien energiatekniikoiden professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Auringolla tuotettu sähkö valtaa alaa

Sähkön ja ylipäätänsä energian tarve on edelleen kasvussa maailmalla, vaikka viime vuoden kovia kasvulukuja ei tämän vuoden aikana nähdä.

Se, mikä jää uusiutuvilta katettavaksi, tuotetaan edelleen halvoilla ja saastuttavilla fossiilisilla polttoaineilla. Tämän takia esimerkiksi Intia saastuttaa ilmaansa ja lämmittää maapalloa myös lisääntyvällä kivihiilen käytöllä.

Kehittyvissä maissa, kuten Intiassa sähköä tarvitaan elintason nostoon. Kehittyneissä maissa, kuten Suomessa sähköä tarvitaan lisää puhdistamaan esimerkiksi saastuttavaa teollisuutta ja liikennettä.

Auringon, tuulen ja muiden uusiutuvien osuus maailman sähköstä ja muusta energian tuotannosta on tällä hetkellä vajaa viidennes. Arvion mukaan uusiutuvien markkinaosuus sähkön tuotannossa nousee noin prosentin vuodessa 30 prosenttiin. Uusiutuvien nimellinen teho olisi 3 700 gigawattia vuonna 2024.

Kuva: Seppo Suvela / Yle

Energiajärjestö IEA:n arvion mukaan etenkin aurinko ottaa voimaa allensa. Kotien ja kauppojen katoille sekä teollisuuslaitosten pihoille asennettavat aurinkopaneelit lisääntyvät vauhdilla. Aurinkovoima kattaa lisäyksestä reippaasti yli puolet. Euroopan ja Pohjois-Amerikan lisäksi niitä asennetaan myös Kiinassa.

IEA näkee, että etenkin hajautetuilla ja isommilla aurinkovoimaloilla voi olla myös arvioitua suurempi vaikutus uusiutuvien osuuteen energiantuotannossa.

Yhden maailman tärkeimmän energiajärjestön arviot eivät ole pystyneet ennakoimaan tuuli- ja aurinkovoiman yleistymistä. Nyt järjestö on selvästi nostanut uusiutuvien osuuden kasvuvauhtia.

– Hajautetun aurinkovoiman mahdollisuus on hengästyttävä. Kasvun aikaansaamisen yhteydessä pitää huomioida tuottajien lisäksi muut kuluttajat sekä energia- ja siirtoyhtiöt, tasapainoilee toimitusjohtaja Fatih Birol IEA:n näkemystä uusiutuvien raportin (siirryt toiseen palveluun) saatesanoissa.

OECD:n alainen järjestö tekee energia-arvioita jäsenmaille, kuten Suomelle, pitkälti maiden suunnitelmien ja markkinatilanteen mukaan. Arvio tehdään maailman joka kolkkaan.

Energiaprofessori: Uusiutuvat ainoita keinoja vähentää päästöjä

Järjestön tuoreessa uusiutuvien arviossa on näkyvissä myös mahdollinen aurinkovoiman läpimurto. IEA on laskenut uusiutuville erillisen kiihdytetyn version, jossa teollisen mittakaavan hajautettua aurinkovoimaa rakennetaan vielä puolet enemmän kuin yllä olevassa perusversiossa.

Jos palaset napsahtavat kohdilleen, aurinkovoimaa voisi tulla näin 300 gigawattia lisää vuoteen 2024 mennessä. IEA:n arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan 300 gigawattia on alle 10 prosenttia hajautetun aurinkovoiman kaikista mahdollisuuksista. Lisäyksellä uusiutuvat alkavat työntämään kivihiiltä pois suurimman sähkönlähteen paikalta.

Professori Lund kaipaa silti uusiutuviin ja samalla myös energian käytön tehostamiseen uutta vaihdetta. Öljyt pitäisi Lundin mukaan vaihtaa vaihdelaatikosta ja kaksinkertaistaa uusiutuvien osuus mahdollisimman nopeasti. Muutoin päästökehitys ei taitu vielä pitkään aikaan tavoitteista huolimatta.

– Huolestuttavaa tässä on se, että tällä hetkellä ei ole olemassa kovin montaa taloudellista ja laajennettavaa ratkaisua. Uusiutuvien puolelle tulee ehkä tämän takia lisäpaineita.

Edullisuudesta huolimatta uusiutuvien nopea lisäys ei Lundin mukaan tapahdu helposti, kun sään mukaan vaihteleva tuotanto vaatii rinnalleen ratkaisuja muun muassa sähköverkoissa ja varastoinnissa. Hän tutkii ja opettaa osittain myös Kiinassa ja tietää, että uusiutuvien tuotannosta on mennyt hukkaan ajoittain 10-20 prosenttia, kun paikallinen kantaverkko ei ole pystynyt ottamaan tuotantoa vastaan.

Intiassa energian tarve kasvaa niin nopeasti, että halpa hiilivoima on vielä yksi vaihtoehto tarpeiden tyydyttämiseen. Intialla on suunnitelmat lisätä paljon myös aurinkovoimaa. Kuva: AOP

Lisäksi kehittyvien talouksien energian käyttö on tuhlailevaa. Energiaan tarvitaan enemmän, kun esimerkiksi talot on huonosti rakennettu.

– Uusiutuvat voivat olla yleisempikin ratkaisu, mutta tämä saattaa olla vähän hatara tie kehittyvissä talouksissa. Hataraa taloa ei kannata lämmittää, vaan ensin paikata.

Lundin näkemyksen mukaan IEA:n arvio vahvistaa sitä, että ilman teknisiä ratkaisuja ja energian käytön tehostumista, sähkömarkkinoiden kyllästäminen uusiutuvilla siirtyy koko ajan kauemmaksi.

Se tarkoittaa samalla myös sitä, että nykyinen kehitys nostaa Lundin laskelmien mukaan maapallon keskilämpötilaa noin kolme astetta. Kehitys tarkoittaisi myös sitä, että 1.5 asteen tavoitteen eteen pitää tehdä myöhemmin entistä enemmän töitä.

Lund muistuttaa siitä, että ilman energiapaletin kivihiilikysymyksen ratkaisua Pariisin ilmastotavoitteisiin ei päästä. Kivihiilestä tulee yli 40 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Tähän tarvitaan myös Suomen ja EU:n panosta.

– Jos haluamme ilmastonmuutoksen ratkaista, tarvitsemme globaaleja ratkaisuja. Meidän pitää olla vahvasti mukana globaalissa kehityksessä, erityisesti EU on maailman rikkaimpana alueena erittäin tärkeä. Jos emme ole ojentamassa kättä köyhemmille maille, on hyvin vaikea kuvitella, että ilmastonmuutosta saataisiin kuriin.

Lue myös:

Raportti: Kiinan kasvanut hiilivoiman rakentaminen vaarantaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen

Mustien keuhkojen maa

YK:lta varoitus: Maailman hiilidioksidipäästöt kääntyivät nousuun ensimmäistä kertaa neljään vuoteen

Yle Intiassa: Aurinkoenergiaa rakennetaan sadan ydinvoimalan verran – Fortum kärkkyy uutta kasvua

Vuosi 2018 toi kylmää, kuumaa ja kuivaa – muuttuva ilmasto näkyy jo säässä

Suosittelemme sinulle