Hyppää sisältöön

Alko lopettaa yleisölle suunnatut viininmaistelutilaisuudet – alkoholilainsäädäntö teki toiminnan mahdottomaksi

Uuden lain mukaan jokaisen osallistujan pitäisi ostaa ja hakea maisteluviinit itse Alkosta ja tuoda ne sitten takaisin Alkoon maisteltaviksi.

Viinipulloja pöydällä.
Alko lopetti toistaiseksi Etiketti-pruuvit. Laki teki Alkon tarjomasta maksullisesta viininmaistelusta mahdotonta. Kuva: Matti Myller / Yle
Jari Strömberg

Alko on päättänyt, ettei se toistaiseksi järjestä yleisölle suunnattuja viininmaistelutilaisuuksia eli Etiketti-pruuveja.

Päätös johtuu siitä, että alkoholilain kiemurat tulivat monopolille yllätyksenä, kun valvova viranomainen Valvira pyysi maistelutilaisuuksista selvitystä.

Alko tiedotti jo syyskuussa, että se keskeyttää Etiketti-lehden pruuvit eli viinikurssit toistaiseksi lokakuun loppuun asti. Näin se teki ilmoituksensa mukaan heti, kun pruuvien järjestelyissä havaittiin korjattavaa. Pruuvien toimintatavat haluttiin käydä läpi uuden alkoholilain näkökulmasta valvovan viranomaisen Valviran kanssa.

Keskiviikkona Alko hieman nolona tiedottaa uudemman kerran, että uuden alkoholilain tullessa voimaan olisi Etiketti-pruuvien toimintatapoja pitänyt tarkentaa yhdessä viranomaisten kanssa. Maisteluja ei enää järjestetä.

Viinit pitäisi ostaa itse ensin Alkosta

Alko kertoo, että sen pruuvitoiminta on perustunut Alkon lakisääteiseen vähittäismyyntioikeuteen ja siihen, että kurssien osallistujilla on oikeus ostaa maistettavat viinit tilaisuuteen yhdessä.

Uuden lain mukaan Alko ei voisi kuljettaa tuotteita itse kurssitilaan, vaan osallistujien pitäisi noutaa ne myymälästä.

Alkon mukaan tällainen toimintamalli muodostuu käytännössä vaikeaksi toteuttaa.

Etiketti-pruuvit aloitettiin vuonna 1998 asiakkaiden toiveesta. Tilaisuuksia on järjestetty Alkon tiloissa ympäri Suomea vuosittain noin 200. Vuonna 2018 niissä oli osallistujia noin 4 400.

Alko maistatti ilman anniskelulupaa

Jupakka sai alkunsa, kun alkusyksyllä kerrottiin yksityisen viiniasiantuntijan järjestämistä maksullisista maistelutilaisuuksista. Ravintola-alan verkkojulkaisu Viisi Tähteä (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että Helsingin poliisi epäilee yrittäjää alkoholirikoksesta, koska tilaisuuksiin ei ollut haettu anniskelulupaa.

Viisi Tähteä kertoi myös, että se oli yhteydessä Alkoon ja Valviraan selvittääkseen, harjoittiko Alko pruuvejaan samalla tavoin ilman anniskelulupaa.

Paljastui, että Alkon myymälöissä maistelujen järjestäminen on alkoholilain vähittäismyyntiä koskevien säädösten mukaan kiellettyä, Viisi Tähteä kirjoitti.

Suosittelemme sinulle