Hyppää sisältöön

Kansalaisliike vetoaa ministeriin: Porin tuhkanjalostamoa ei saa käynnistää "keskeneräisenä" – Fortum torjuu pelot päästöistä

Koko Suomen jätteenpolttolaitosten tuhkat käsittelevä laitos otetaan käyttöön Porin Mäntyluodossa vaiheittain näinä päivinä.

Tapio Hacklin, Seppo Mäkinen ja Jyrki Kangas
Jyrki Kankaan ( oik. ) johtama Puhtaan meren puolesta -yhdistys syntyi Poriin viime kesänä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Tapio Pukkila

Porilainen Puhtaan meren puolesta -yhdistys vetoaa omistajaohjausministeri Sirpa Paateroon ( sd. ) energiayhtiö Fortumin tuhkanjalostamon toiminnan aloituksen lykkäämiseksi.

Fortum on aloittamassa tuhkanjalostamon toiminnan Porin Mäntyluodossa näinä päivinä.

PMP-yhdistys ei vastusta laitosta, mutta vaatii siihen kokonaan suljettua järjestelmää.

Mäntyluodossa käsitellään jatkossa lähes kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat, joita ei saa sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle.

Päästöjen vaikutuksista mielipide-ero

PMP-aktiivit katsovat, että laitoksen päästövaikutukset voivat olla merkittäviä.

Nykyluvalla Fortum saa laskea laitoksessa tuhkasta erotellun suolan putkea pitkin avomerelle.

– Koko Fortumin järjestelmä on keskeneräinen ja se aiheuttaa korvaamattomia ympäristötuhoja, jos lähes käsittelemätön tuhkajäte päästetään mereen, sanoo PMP-yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Kangas.

Fortum kiistää Kankaan väitteen jyrkästi. Sen mukaan laitoksen päästöjen vaikutukset jäävät vähäisiksi. Tuhkankäsittelylaitoksen prosessissa tuhkasta poistetaan suolaa. Raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen käsitelty tuhka kaatopaikataan.

Fortum on myös jo kokeillut Mäntyluodossa suljetun kierron järjestelmää, josta on saatu alustavasti lupaavia tuloksia.

Hallinto-oikeus käsittelee valituksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi huhtikuussa laitokselle ympäristöluvan ja vesitalousluvan. Luvat mahdollistavat toiminnan aloittamisen ja päästöputken johtamisen mereen.

Luvista on on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Puhtaan meren puolesta -yhdistyksen lisäksi Vesi luonnon puolesta- yhdistys vaatii lupien kumoamista. Sama vaatimus on kahden yksityishenkilön yhdessä tekemässä valituksessa.

Fortum puolestaan on tehnyt valituksen laitoksen lupaehdoista. Se haluaisi, että laitos saisi ottaa vastaan tuhkajätettä myös ulkomailta.

Juttua täydennetty klo 13.16: Täydennetty jalostamon prosessin kulkua Fortumin näkemyksellä.

Suosittelemme sinulle