Hyppää sisältöön

50 000:n allekirjoituksen raja ylittyi – Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi etenee eduskunnan käsittelyyn

Aloitteen puuhamiehen mukaan rangaistuksista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Myös asiantuntijat ovat olleet samoilla linjoilla.

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi haluaisi lakiin muutoksen, jonka myötä kannabiskasveja saisi kasvattaa kotona korkeintaan neljää kasvia kerrallaan. Kuva: Darren England / EPA

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi avattu kansalaisaloite menee eduskunnan käsittelyyn. Aloite sai torstaina illansuussa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta oikeusministeriön ylläpitämällä kansalaisaloitesivustolla.

Aloitteen suosio alkoi nousta alkuviikosta. Maanantaista keskiviikkoon allekirjoitusten määrä nousi noin 9 000:lla, ja varhain torstaiaamuna aloitteen oli allekirjoittanut noin 42 000 ihmistä.

Toukokuun alussa vireille laitetussa aloitteessa ehdotetaan lakimuutosta, "joka poistaa rankaisemisen kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja muutaman kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön."

Allekirjoitusten keräämisen määräaika menee umpeen marraskuun ensimmäisenä päivänä. Kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa aloitteen päiväyksestä.

Aloitteen allekirjoitusten määrän merkittävä nousu ei tule yllätyksenä aloitteen puuhamiehelle, Turun seudun kannabisyhdistyksen Tapani Karviselle.

– Ihmiset jättävät asioita yleensä viime tinkaan. Me olemme tätä jonkin verran mainostaneet viime aikoina ja saaneet viestiämme läpi sosiaalisessa mediassa. Suomesta löytyy varmasti enemmän kuin 50 000 tai enemmän kuin 100 000 ihmistä, jotka tätä asiaa kannattaa, puhelimitse tavoitettu Karvinen sanoo myöhään keskiviikkoiltana, kun aloite oli kerännyt jo yli 41 000 allekirjoitusta.

Karvisen mukaan käytön rangaistavuus halutaan poistaa, koska kieltolaki ei ole onnistunut. Poliisin tilastojen mukaan huumausaineiden käyttörikoksia kirjattiin vuonna 2017 yhteensä 17 048 kappaletta. Näiden rikosten määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Käyttörikos on huumausainerikoksista lievin, ja siitä selviää yleensä sakoilla. Enimmillään käyttörikoksesta voidaan tuomita kuusi kuukautta vankeutta.

– Ensisijaisesti rankaisemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Se edistää syrjäytymistä, sillä rangaistus voi haitata työ- tai opiskelupaikan saamista, Karvinen sanoo.

Sanomalehti Kaleva kertoi heinäkuussa (siirryt toiseen palveluun), että huumausainemerkintä voi estää opiskelu- ja työpaikan saamisen yli 60 alalla. Tällaisia ovat alat, joilla työskennellään alaikäisten, potilaiden, asiakkaiden tai liikenneturvallisuuden kanssa.

Myös Kalevan haastattelemien A-klinikan ylilääkärin ja THL:n tutkimusprofessorin mukaan huumeiden käytön rangaistavuudesta voitaisiin luopua.

Kannabista ja rattijuopumusta koskeva laintulkinta on jo muuttunut. Kannabiksen käytöstä kiinni jäänyt autokuski ei enää automaattisesti saa rattijuopumustuomiota.

Hallitusohjelmassa "lavea maininta" päihdepolitiikasta

Tapani Karvinen uskoo kansalaisaloitteen läpimenon mahdollisuuksiin eduskunnassa.

– Uskoisin, että kansanedustajat eivät halua vastustaa hyötyjä, joita siitä seuraisi.

Hän muistuttaa, että pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmassakin mainitaan "laveasti" päihdepolitiikan uusimisesta.

Hallitusohjelmaan onkin kirjattu, että "huumehoidon tehokkuutta parannetaan ja käytön haittoja vähennetään laatimalla poikkihallinnollinen valtioneuvoston periaatepäätös huumausainepolitiikasta". Lisäksi hallitus aikoo uudistaa mielenterveys- ja päihdelainsäädännön.

Monissa Euroopan maissa kannabiksen käyttö on dekriminalisoitu ja useissa Yhdysvaltain osavaltioissa kannabis on laillista, samoin esimerkiksi Kanadassa.

Näkeekö kannabiksen puolestapuhuja mitään riskejä siinä, että käytön rangaistavuus poistettaisiin?

– Muutos on iso ja se voi johtaa epävarmaan aikaan. Yhteiskunta kuitenkin sopeutuu muutoksiin. Pitkällä tähtäimellä tästä on ollut positiivisia vaikutuksia, Karvinen sanoo.

Tutkija ei vielä usko aloitteen läpimenoon, vaikka on itse puhunut sen puolesta. Lapin yliopiston huumepolitiikan tutkija Mika Luoma-aho uskoo, että eduskunta torjuu aloitteen.

– Luulen, että eduskunta ei ole sitä kypsä hyväksymään. Mutta se pakottaa käymään keskustelun tästä asiasta. Minä haluan kuulla ja nähdä ne sanat, millä aloite torpataan ja jatkaa keskustelua sitten siltä pohjalta, Luoma-aho sanoo.

Lue myös:

Kannabiksesta kärähtänyt kuski ei enää automaattisesti saa rattijuopumustuomiota – "koska sillä ei ole vaikutusta ajokykyyn"(8.10.)

Vihreä aalto etenee maailmalla, mutta milloin kannabis laillistetaan Suomessa? Näin vastaavat puolueet(26.2.)

EU-parlamentti haluaa lääkekannabiksen Kela-korvauksen piiriin (18.2.)

Suosittelemme sinulle