Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kainuun käräjäoikeuden istuntoon voi osallistua myös etänä – "Tulevaisuudessa käsittelyyn voi osallistua vaikka kotoaan"

Kuhmosta ja Suomussalmelta ei tarvitse enää välttämättä lähteä käräjille Kajaaniin.

Kainuun käräjäoikeuden laamanni Pekka Määttä.
Laamanni Pekka Määttä uskoo, että etäyhteydet tulevat lisääntymään myös käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Kuva: Tiia Korhonen / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun käräjäoikeus on ottanut käyttöön etäosallistumismahdollisuuden yhteistyössä Suomussalmen kunnan ja Kuhmon kaupungin kanssa.

– Olemme tietääkseni ensimmäisiä käräjäoikeuksia, jossa tätä mahdollisuutta on lähdetty näin laajasti kokeilemaan, Kainuun käräjäoikeuden laamanni Pekka Määttä kertoo.

Etäosallistuminen tarkoittaa sitä, ettei Suomussalmelta tai Kuhmosta tarvitse oikeuskäsittelyn takia enää matkustaa Kajaaniin, vaan käsittelyyn voi osallistua tekniikan avulla kunnan tai kaupungintalolla. Etäosallistuminen on käytössä kuitenkin vain valituissa käsittelyissä, jotka eivät vaadi fyysistä paikallaoloa tai esimerkiksi henkilöiden tunnistamista.

– Tämä on äärimmäisen hyvä tapa niissä käsittelyissä, joihin se soveltuu. Pikkujutuissa tämä toimii totta kai, Määttä sanoo.

Määttä muistuttaa, että etäosallistuminen on vapaaehtoista, eli jokaisella on vielä oikeus saapua oikeuden istuntoon ihan fyysisesti. Etäosallistumista ei myöskään voi vaatia, vaan sen käyttäminen on aina asian käsittelijän harkinnassa. Etäyhteyksien mahdollisuutta tullaan todennäköisesti lisäämään jatkossa.

– En näe mitään estettä sille, että näitä mahdollisuuksia lisättäisiin. Tulevaisuudessa käsittelyyn voi osallistua vaikka kotoaan, jos käytössä on tarvittava tekniikka, Määttä sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme