Hyppää sisältöön

Rovaniemen Minimaniin omavarainen energiajärjestelmä – myymälää ei kytketä kaukolämpöverkkoon

Kaupan jäähdytysjärjestelmä on liitetty yhteen maalämmön, ilmanvaihdon jäähdytyksen ja kiinteistöautomaation kanssa.

Minimanin työmaa Rovaniemellä 24. lokakuuta 2019. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Minimanin uuteen Rovaniemen myymälään rakennetaan omavarainen energiajärjestelmä. Huurre toimittaa hypermarketiin energiantuottojärjestelmän, jossa kaupan jäähdytysjärjestelmä on liitetty yhteen maalämmön, ilmanvaihdon jäähdytyksen ja kiinteistöautomaation kanssa.

Huurre tiedottaa, että Minimanin Rovaniemen hypermarketin jäähdytykseen ja lämmitykseen tarvittava energia tuotetaan lähes kokonaan ympäristöystävällisellä CO2-teknologialla. Yhtiön mukaan hiilidioksidipohjainen jäähdytys- ja lämmöntuottoteknologia ei tuota ilmastoa lämmittäviä päästöjä toisin kuin vanhoja kylmäaineita hyödyntävät laitteistot.

Järjestelmä tuottaa hypermarkettiin valtaosan sekä jäähdytykseen että lämmittämiseen tarvittavasta energiasta. Jäähdytysyksikön tuottama lämpö käytetään hyväksi lämmityskautena ja kesäaikana lauhdelämpöä varastoidaan maalämmön porakaivoihin.

Koviin pakkasiin varauduttu

Huurteen CO2-järjestelmä hyödyntää maalämpökaivoja talvikaudella myös lämpöenergian lähteenä, eli se toimii jäähdytyksen lisäksi myös niin sanottuna lämpöpumppuna. Kovimpiin pakkasiin on varauduttu myös kahdella erillisellä lämpöpumpulla.

Järjestelmä vastaa koko kiinteistön lämmityksestä, eikä Minimanin hypermarkettia kytketä kaukolämpöverkkoon.

– Panostamme muutenkin tehokkaaseen energiankäyttöön sekä muun muassa kierrätykseen kantaen näin vastuumme ympäristöstä, Minimanin kiinteistöpäällikkö Pekka Haapanen sanoo Huurteen tiedotteessa.

Minimani-yhtiöiden uusinta myymälää pystytetään parhaillaan Rovaniemellä. Se aukeaa vajaan vuoden kuluttua. Investointi on suuruudeltaan runsaat 20 miljoonaa euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle