Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

EU:n Saharov-palkinto tunnetulle uiguuritutkijalle Ilham Tohtille – istuu elinkautista Kiinan arvostelusta

Saharov-palkinto jaetaan vuosittain ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden hyväksi tehdystä työstä maailmassa.

Ilham Tohti kuvattuna Pekingissä, Kiinassa kesäkuussa 2010.
Ilham Tohti kuvattuna Pekingissä, Kiinassa kesäkuussa 2010. Kuva: Frederic J. Brown / AFP
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan parlamentti on myöntänyt tämänvuotisen Saharov-ihmisoikeuspalkinnon tunnetulle uiguuritutkijalle Ilham Tohtille. Tohti on tuomittu elinkautiseen vankeustuomioon separatismista.

Pekingin yliopistossa taloustieteiden professorina toiminut Tohti tuomittiin sen jälkeen kun hän oli arvostellut Kiinan toimintaa muslimien asuttamassa Xinjiangissa.

Useat eri valtiot ja ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat Tohtin oikeudenkäynnin.

EU-parlamentti perusteli Tohtin asettamista ehdolle palkinnon saajaksi tämän yli kahden vuosikymmenen ajan tekemällä työllä vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen edistämiseksi uiguurien ja kiinalaisten välillä.

Euroopan parlamentin mukaan Kiinan hallinto on viime vuosina sortanut islaminuskoisia uiguureja ennennäkemättömällä tavalla heidän etnisen identiteettinsä ja uskonnollisen vakaumuksensa takia.

Europpan parlamentti ilmaisee täyden tukensa hänen työlleen ja vaatii Kiinan viranomaisia vapauttamaan hänet välittömästi, Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli sanoi palkinnon julkistamistilaisuudessa AFP:n mukaan.

Jo toinen EU:n ihmisoikeuspalkinto

Perjantaina 50-vuotta täyttävä Tohti sai syyskuussa myös toisen eurooppalaisen korkean tason ihmisoikeuspalkinnon, Euroopan neuvoston Václav Havel -palkinnon. Tuolloin palkintoa perusteltiin Tohtin yli 20 vuotta kestäneillä ponnistuksilla uiguurivähemmistön ja vähemmistöryhmien keskinäisen dialogin hyväksi.

Ennen pidätystään vuonna 2014 Tohti rahoitti ja ylläpiti UighurOnline-verkkosivustoa, jolle hän kirjoitti uiguuriksi ja kiinaksi yhteiskunnallisista ongelmista. Pidätyksen jälkeen verkkosivu suljettiin.

Kiinan ulkoministeriö tuomitsi aiemmin Euroopan neuvoston päätöksestä myöntää Vaclav Havel -palkinto Tohtille.

Tuolloin ulkoministeriö kutsui Tohtia "separatistiksi, joka tukee ääriajattelua ja terroristeja".

Huhtikuusta 2017 lähtien yli miljoona uiguuria on pidätetty mielivaltaisesti ja suljettu internointileireille, missä heidät pakotetaan luopumaan identiteetistään ja vakaumuksestaan sekä vannomaan uskollisuutta Kiinan hallitukselle, parlamentin sivulla todetaan.

Lue myös:

Elinkautinen uhkaa uiguuriprofessoria Kiinassa, EU huolissaan - "kahleissa yli kuukauden, terveys heikko"

Suosittelemme sinulle