Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jehovan todistajien valtakunnansalin polttamisesta syytetylle vaaditaan vankeutta – valeli viisi litraa bensiiniä rakennukseen

Miestä syytetään tuhotyön ja tuhotyön yrityksen lisäksi pahoinpitelystä ja kahdesta kotirauhan rikkomisesta.

Jehovantodistajien valtakunnansali poltettiin elokuussa Pöytyän Yläneellä 2019.
Jehovantodistajien valtakunnansali poltettiin elokuussa Pöytyän Yläneellä elokuussa 2019. Kuva: YLE / Ari Welling
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta miehelle, jonka syytetään polttaneen Pöytyän Yläneellä sijainneen Jehovan todistajien valtakunnansalin elokuun lopulla.

Syyttäjän mukaan mies kiipesi tikkaita pitkin rakennuksen välikatolle ja valeli sinne noin viisi litraa bensiiniä. Bensiiniä oli valeltu myös seinään ja takaovelle.

Tulen mies sytytti syyttäjän mukaan mukanaan tuomalla sytyttimellä. Rakennus tuhoutui kokonaan ja palosta aiheutui rakennuksen omistajalle, Jehovan todistajien Turun seurakunnalle, noin 130 000 euron vahinko. Syyttäjän mukaan teko oli omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa.

– Tuleen sytytetyn rakennuksen välittömässä läheisyydessä on sijainnut metsää, useita ulkorakennuksia ja asuttu asuinkiinteistö noin 30 metrin päässä, haastehakemuksessa sanotaan.

Kirjallisena todisteena oikeudenkäynnissä on muun muassa syytetyltä kotietsinnässä löytynyt kanisteri ja sytytin.

Syyttäjän mukaan mies oli yrittänyt valtakunnansalin polttoa aiemminkin. Viittä päivää ennen rakennuksen tuhoutumista mies oli syyttäjän mukaan valellut bensiiniä muun muassa ilmalämpöpumpun päälle ja rakennuksen oveen ja sytyttänyt sen palamaan. Palo oli sammunut itsekseen, mutta ehtinyt vaurioittaa ilmalämpöpumppua ja rakennusta.

STT ei ole saanut käräjäoikeudelta miehen kirjallista vastausta. Poliisi on kertonut aiemmin, että kuulusteluissa mies on myöntänyt teot.

Syytetään myös seurakunnan jäsenen pahoinpitelystä

Esitutkintamateriaalin mukaan mies on ollut seurakunnan jäsen, mutta jättäytynyt pois toiminnasta. Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että mies olisi eronnut seurakunnasta, mutta esitutkintamateriaalin mukaan mies ei ollut itse eronnut, eikä häntä ollut erotettu.

Poliisin mukaan teon motiivi näyttää liittyvän miehen kiistoihin erään seurakunnan jäsenen kanssa, ei seurakuntaan laajemmin. Kuulusteluissa mies oli kertonut, että seurakunnan jäsen oli puhunut hänestä pahaa ja levittänyt perättömiä tietoja.

Kuulusteluissa mies sanoi tuhopolton syyksi tunteen siitä, että häntä on kiusattu.

– Se on sellaista mustamaalaamista ja painostamista. Koen, että olen tällaisen piikittelyn kohteena, mies sanoi.

Kuulustelija pyysi häntä tarkentamaan, miten kiusaaminen on tullut hänen tietoonsa.

– Minulla on vain sellainen tunne tästä.

Mieheltä kysyttiin, miten hän koki rakennuksen polttamisen auttavan kiusaamisasiassa.

– En oikein tiedä. Minulle vain tuli tällainen ajatus jostain mieleen.

Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä miestä syytetään tuhotyön ja tuhotyön yrityksen lisäksi pahoinpitelystä ja kahdesta kotirauhan rikkomisesta, joissa uhrina on ollut sama mies. Syyttäjän mukaan syytetty oli keväällä käynyt potkimassa toisen miehen ovea ja lyönyt tänä päähän ja kasvoihin.

Pahoinpitelyn uhriksi joutunut mies kertoi kuulustelussa, että syytetty oli syyttänyt häntä selän takana puhumisesta.

Artikkelia korjattu klo 14:12: STT korjasi aiempaa uutista. Tieto syytetyn seurakunnasta eroamisesta oli vanhentunutta tietoa. Esitutkintamateriaalissa kerrotaan, että mies ei ole eronnut seurakunnasta eikä häntä ole erotettu, vaan hän on vain jättäytynyt toiminnasta pois.

Lue lisää:

Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltosta epäilty vangittu – teon motiivina ilmeisesti seurakunnan jäsenen pahat puheet

Mies tunnusti sytyttäneensä Jehovan todistajien valtakunnansalin Yläneellä

Viime yönä palanutta valtakunnansalia yritettiin polttaa jo viikonloppuna Pöytyällä – poliisi ottanut yhden kiinni, seurakuntalaiset apeina

Suosittelemme sinulle