Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Positiivinen luottorekisteri nytkähti ministerityöryhmässä eteenpäin – valmista pitäisi olla keväällä 2023

Rekisteri otettanee käyttöön vaiheittain, jotta lainsäädäntö ehtii seurata hankkeen perässä.

luottokorttia leikataan
Positiivisella luottorekisterillä pyritään torjumaan ylivelkaantumista. Kuva: AOP
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä hyväksyi torstaina toimia, joilla hallituksen on tarkoitus torjua ylivelkaantumista.

Yhtenä keinona ministerityöryhmä päätti aloittaa positiivisen luottorekisterin valmistelun. Kyseessä olisi julkisen tahon ylläpitämä rekisteri, josta selviäisi henkilön maksukyky nykyistä maksuhäiriörekisteriä laajemmin.

Valmistelussa selvitetään mahdollisuutta ottaa rekisteri käyttöön vaiheittain siten, että tarvittava lainsäädäntö on voimassa hyvissä ajoin yhtäjalkaa rekisterin kanssa ja että rekisteri ainakin kuluttajaluottojen osalta voitaisiin ottaa käyttöön kevään 2023 aikana.

Ministeriryhmä korosti hankkeen tietoturvaa ja totesi, että koska rekisteri tulee sisältämään ihmisten luottotietoja, on sen vuoksi vahva tietosuoja ensisijaisen tärkeää.

Muina ylivelkaantumisen torjuntakeinoina ryhmä esitti kotitalouksien velkaneuvonnan vahvistamista ja konkurssin tehneiden yrittäjien velkajärjestelyn helpottamista.

Lue myös:

"Jotta voi selvitä 20 pikavipistä, pitää olla aika hyvät tulot" – Velkasummat kasvavat ja niitä maksetaan jopa uusin vipein, mistä apua?

Suosittelemme sinulle